Neandertalët: arti më i vjetër në botë nuk është bërë nga njerëzit

Një nga pyetjet më të debatuara në historinë e kërkimit të Neandertalit ka qenë nëse ata krijuan art. Në vitet e fundit, konsensusi është bërë që ata e kanë bërë, ndonjëherë. Por, ashtu si marrëdhëniet e tyre në të dy skajet e pemës evolucionare hominoid, shimpanzeve dhe Homo sapiens, sjellja e Neandertalëve ndryshonte kulturalisht nga grupi në grup dhe me kalimin e kohës.

Replika e shpellës Maltravieso me gjurmët e dorës me katër gishta të Neandertalit, Caceres, Spanjë.
Replika e shpellës Maltravieso me gjurmët e dorës me katër gishta të Neandertalit, Caceres, Spanjë. © Shutterstock

Arti i tyre ishte ndoshta më abstrakt sesa figura stereotipike dhe pikturat e shpellave të kafshëve Homo Sapiens të bëra pas zhdukjes së Neandertalëve rreth 30,000 vjet më parë. Por arkeologët kanë filluar të vlerësojnë se sa kreativ ishte arti i Neandertalit në vetvete.

Homo sapiens mendohet të ketë evoluar në Afrikë nga të paktën 315,000 vjet më parë. Popullsitë e Neandertalit në Evropë janë gjurmuar të paktën 400,000 vjet më parë.

Që 250,000 vjet më parë, Neandertalët përzienin minerale të tilla si hematiti (okri) dhe mangani me lëngje për të bërë bojëra kuqezi - me sa duket për të dekoruar trupin dhe veshjet.

Është natyra njerëzore

Kërkimet nga arkeologët paleolitikë në vitet 1990 ndryshuan rrënjësisht pikëpamjen e zakonshme të Neandertalëve si dullards. Tani e dimë se, larg përpjekjes për të vazhduar me Homo sapiens, ata kishin një evolucion të tyre të nuancuar të sjelljes. Truri i tyre i madh fitoi ruajtjen e tyre evolucionare.

Ne e dimë nga gjetja e mbetjeve në shpella nëntokësore, duke përfshirë gjurmët dhe dëshmitë e përdorimit të mjeteve dhe pigmenteve në vendet ku neandertalët nuk kishin asnjë arsye të dukshme për të qenë se ata duket se kanë qenë kureshtarë për botën e tyre.

Pigmenti i kuq lahet në konkavitetin e një draperie të ndritshme stalaktiti në shpellën Ardales.
Pigmenti i kuq larë në konkavitetin e një draperie të ndritshme stalaktiti në shpellën Ardales. © Kredia e imazhit: Paul Pettitt

Pse po largoheshin nga bota e dritës në thellësitë e rrezikshme ku nuk kishte ushqim apo ujë të pijshëm? Nuk mund të themi me siguri, por duke qenë se kjo ndonjëherë përfshinte krijimin e artit në muret e shpellave, ndoshta ishte kuptimplotë në një farë mënyre dhe jo thjesht eksplorim.

Neandertalët jetonin në grupe të vogla, të lidhura ngushtë, që ishin shumë nomadë. Kur udhëtonin, mbanin prush me vete për të ndezur zjarre të vogla në strehëzat shkëmbore dhe brigjet e lumenjve ku kishin fushuar. Ata përdornin mjete për të mprehur shtizat e tyre dhe për të prerë kufomat e tyre. Ne duhet t'i mendojmë ata si grupe familjare, të mbajtura së bashku nga negociatat dhe konkurrenca e vazhdueshme midis njerëzve. Edhe pse e organizuar në grupe të vogla, ajo ishte me të vërtetë një botë individësh.

Evolucioni i kulturës vizuale të Neandertalëve me kalimin e kohës sugjeron se strukturat e tyre sociale po ndryshonin. Ata përdorën gjithnjë e më shumë pigmente dhe stoli për të dekoruar trupin e tyre. Siç e shtjelloj në librin tim, Homo Sapiens i rizbuluar, Neandertalët zbukuruan trupat e tyre ndoshta ndërsa konkurrenca për udhëheqjen e grupit u bë më e sofistikuar. Ngjyrat dhe stolitë përcollën mesazhe për forcën dhe fuqinë, duke i ndihmuar individët të bindin bashkëkohësit e tyre për forcën dhe përshtatshmërinë e tyre për të udhëhequr.

Më pas, të paktën 65,000 vjet më parë, Neandertalët përdorën pigmente të kuqe për të pikturuar shenja në muret e shpellave të thella në Spanjë. Në shpellën Ardales afër Malagës në Spanjën jugore ata ngjyrosën pjesët konkave të stalaktiteve të bardhë të shndritshëm.

Në shpellën Maltravieso në Extremadura, në perëndim të Spanjës, ata vizatuan rreth duarve të tyre. Dhe në shpellën La Pasiega në Cantabria në veri, një Neandertal bëri një drejtkëndësh duke shtypur në mënyrë të përsëritur majat e gishtave të mbuluar me pigment në mur.

Një nga disa dhjetëra shabllone dore të mbetura në shpellën Maltraviso. Në rastin e kësaj dore, Neandertalit që e la atë do të duhej të shtrihej në dysheme pasi ishte krijuar në një tavan mezi 30 cm të lartë.
Një nga disa dhjetëra shabllone dore të mbetura në shpellën Maltraviso. Në rastin e kësaj dore, Neandertalit që e la atë do të duhej të shtrihej në dysheme pasi ishte krijuar në një tavan mezi 30 cm të lartë. © Kredia e imazhit: Paul Pettitt

Ne nuk mund ta hamendësojmë domethënien specifike të këtyre shenjave, por ato sugjerojnë se njerëzit e Neandertalit po bëheshin më shumë imagjinues.

Më vonë akoma, rreth 50,000 vjet më parë, erdhën stolitë personale për të aksesuar trupin. Këto ishin të kufizuara në pjesët e trupit të kafshëve - varëse të bëra nga dhëmbë mishngrënës, guaska dhe copa kockash. Këto varëse ishin të ngjashme me ato të veshura në të njëjtën kohë nga Homo sapiens, ndoshta duke reflektuar një komunikim të thjeshtë të përbashkët që secili grup mund ta kuptonte.

A ndryshonte kultura vizuale e Neandertalit nga ajo e Homo sapiens? Unë mendoj se ndoshta ka ndodhur, megjithëse jo në sofistikim. Ata po prodhonin art jo-figurativ dhjetëra mijëvjeçarë përpara ardhjes së Homo sapiens në Evropë, duke treguar se e kishin krijuar në mënyrë të pavarur.

Por ndryshonte. Nuk kemi ende asnjë provë që Neandertalët kanë prodhuar art figurativ si piktura të njerëzve ose kafshëve, të cilat nga të paktën 37,000 vjet më parë u prodhuan gjerësisht nga grupet Homo sapiens që përfundimisht do t'i zëvendësonin ata në Euroazi.

Arti figurativ nuk është një simbol i modernitetit, as mungesa e tij një tregues i primitivitetit. Neandertalët përdorën kulturën vizuale në një mënyrë të ndryshme nga pasardhësit e tyre. Ngjyrat dhe stolitë e tyre forconin mesazhet për njëri-tjetrin përmes trupave të tyre dhe jo përshkrimeve të gjërave.

Në shumë raste klishe duarsh u lanë në pjesë të mureve dhe tavaneve të shpellave që ishin të vështira për t'u aksesuar, si ato në shpellën El Castillo, me Paul Pettitt që tregonte pozicionin e duarve.
Në shumë raste klishe duarsh u lanë në pjesë të mureve dhe tavaneve të shpellave që ishin të vështira për t'u aksesuar, si ato në shpellën El Castillo, me Paul Pettitt që tregonte pozicionin e duarve. © Kredia e imazhit: Paul Pettitt

Mund të jetë domethënëse që speciet tona nuk prodhonin imazhe të kafshëve apo ndonjë gjë tjetër deri pasi Neandertalët, Denisovanët dhe grupet e tjera njerëzore ishin zhdukur. Askush nuk e kishte përdorur atë në Euroazinë e përzier biologjikisht të 300,000 deri në 40,000 vjet më parë.

Por në Afrikë po shfaqej një variant i kësaj teme. Paraardhësit tanë të hershëm po përdornin pigmentet e tyre dhe shenjat jo-figurative për të filluar t'u referoheshin emblemave të përbashkëta të grupeve shoqërore, siç janë grupimet e përsëritura të linjave - modele specifike.

Arti i tyre duket se ka qenë më pak për individët dhe më shumë për komunitetet, duke përdorur shenja të përbashkëta si ato të gdhendura në gunga okër në shpellën Blombos në Afrikën e Jugut, si dizajne fisnore. Etnitë po shfaqeshin dhe grupet – të mbajtura së bashku sipas rregullave dhe konventave shoqërore – do të ishin trashëgimtarët e Euroazisë.


Ky artikull është ribotuar Biseda nën një licencë Creative Commons. Lexoni Artikulli origjinal