Skenar misterioz i panjohur nga Newton Stone

Skenar misterioz i panjohur nga Newton Stone 1
Majtas: Ilustrim i mbishkrimeve në Gurin e Njutonit nga "Gurët e Skulpturuar të Skocisë" të John Stuart (1856). Djathtas: Guri i Njutonit dhe guri shoqërues me një simbol piktish. © John Stuart, Gurë të Skulpturuar të Skocisë/Domeni Publik

Herë pas here, gjëra interesante më vijnë në tryezë përtej të kuptuarit tonë. Guri misterioz i Njutonit është një nga këto artefakte. Ky monolit i lashtë ka një mesazh të gdhendur të shkruar në një gjuhë misterioze që ende nuk është zgjidhur, dhe shkrimi mund të lexohet duke përdorur të paktën pesë alfabete të ndryshme të lashta.

Skenar misterioz i panjohur nga Newton Stone 2
Majtas: Ilustrim i mbishkrimeve në Gurin e Njutonit nga "Gurët e Skulpturuar të Skocisë" të John Stuart (1856). Djathtas: Guri i Njutonit dhe guri shoqërues me një simbol piktish. © John Stuart, Gurë të Skulpturuar të Skocisë/Domeni Publik

Zbulimi i gurit të Njutonit

Në 1804 Earl of Aberdeen, George Hamilton-Gordon, po ndërtonte një rrugë pranë fermës Pitmachie në Aberdeenshire. Megaliti misterioz u gjet atje dhe arkeologu skocez Alexander Gordon më vonë e zhvendosi atë në kopshtin e Newton House në famullinë e Culsalmond, rreth një milje në veri të fermës Pitmachie. Guri i Njutonit përshkruhet si më poshtë nga Këshilli Aberdeenshire i Newton House:

Skript i panjohur

Skenar misterioz i panjohur nga Newton Stone 3
Pamje nga afër e shkrimit të padeshifruar në Gurin e Njutonit. © Golux/ Portali Megalitik

Gjuha e hershme irlandeze u shkrua me alfabetin Ogham midis shekujve 1 dhe 9. Rreshti i shkurtër i shkrimit në gurin e Njutonit shtrihet në të tretën e sipërme të gurit. Ka gjashtë rreshta me 48 karaktere dhe simbole, duke përfshirë një svastikë. Akademikët kurrë nuk e kanë kuptuar se në cilën gjuhë duhet ta shkruajnë këtë mesazh, kështu që quhet shkrimi i panjohur.

Shumica e ekspertëve pajtohen se shkrimi i gjatë i Ogham është i shumë kohëve më parë. Për shembull, mbishkrimi i panjohur mendohej të ishte i shekullit të 9-të nga historiani skocez William Forbes Skene. Megjithatë, disa historianë pohojnë se rreshti i shkurtër iu shtua gurit në fund të shekullit të tetëmbëdhjetë ose në fillim të shekullit të 19-të, duke nënkuptuar se shkrimi i panjohur misterioz është një mashtrim i kohëve të fundit ose një falsifikim i bërë keq.

Deshifrimi i Gurit

Skenar misterioz i panjohur nga Newton Stone 4
©. E drejta e nderuar. Konti i Southeskut

John Pinkerton shkroi për herë të parë për gdhendjet misterioze në gurin e Njutonit në librin e tij të vitit 1814 "Kërkimi në historinë e Skocisë", por ai nuk u përpoq të kuptonte se çfarë thoshte "skenari i panjohur".

Në 1822, John Stuart, një profesor i greqishtes në Kolegjin Marischal, shkroi një punim të quajtur Shtyllat e Skulpturës në pjesën veriore të Skocisë për Shoqërinë e Antikuarëve të Edinburgut. Në të, ai foli për një përpjekje për përkthim nga Charles Vallancey, i cili mendonte se personazhet ishin latinisht.

Dr. William Hodge Mill (1792–1853) ishte një kishtar dhe orientalist anglez, kreu i parë i Kolegjit Peshkopi në Kalkutë dhe më pas Regius Profesor i Hebraishtes në Kembrixh. Në 1856, Stuart botoi Gurët e Skulpturuar të Skocisë, i cili përshkruante punën e Mill.

Dr. Mills tha se shkrimi i panjohur ishte fenikas. Për shkak se ai ishte shumë i njohur në fushën e gjuhëve të lashta, njerëzit e morën seriozisht mendimin e tij. Ata folën shumë për këtë, veçanërisht në një mbledhje të Shoqatës Britanike në Kembrixh, Angli, në 1862.

Edhe pse Dr. Mill vdiq në 1853, punimi i tij Mbi deshifrimin e fenikasit të gdhendur në gurin e Njutonit u gjet në Aberdeenshire dhe transformimi i tij i shkrimit të panjohur u lexua gjatë këtij debati. Disa studiues ranë dakord me Millin se shkrimi ishte shkruar në fenikas. Për shembull, Dr. Nathan Davis zbuloi Kartagjenën dhe Prof Aufrecht mendoi se skenari ishte shkruar në fenikasisht.

Por z. Thomas Wright, një skeptik, sugjeroi një përkthim më të thjeshtë në latinisht të degraduar: Hie iacet Constantinus Këtu është varrosur djali i. Zoti Vaux i Muzeut Britanik e miratoi atë si latinisht mesjetar. Me përkthimin e Wright u pajtua edhe paleografi Constantine Simonides, por ai e ndryshoi latinishten në greqisht.

Tre vjet pas kësaj fatkeqësie, në 1865, antikuari Alexander Thomson mbajti një fjalim në Shoqërinë e Antikuarëve të Skocisë, në të cilin ai foli për pesë teoritë më të njohura se si të deshifrohet kodi:

● Fenikas (Nathan Davis, Theodor Aufrecht dhe William Mills);

● Latinishtja (Thomas Wright dhe William Vaux);

● Simbolika gnostike (John O. Westwood)

● greqisht (Constantine Simonides)

● Gaelic (një korrespondent i Thomson që nuk donte të përmendej);

Teoritë e skajshme janë të shumta!

Ndërsa ky grup ekspertësh debatonte se çfarë do të thoshte mbishkrimi në Gurin e Njutonit dhe cila nga pesë gjuhët e mundshme u përdor për të shkruar mesazhin e fshehtë, një grup tjetër studiuesish më të pazakontë vazhduan të dilnin me ide të reja. Për shembull, z. George Moore sugjeroi përkthimin e tij në hebraisht-baktriane, ndërsa të tjerë e krahasuan me sinaitishten, një gjuhë e vjetër kananite.

Nënkoloneli Laurence Austine Waddell dikur ishte një eksplorues britanik, profesor i tibetianes, kimisë dhe patologjisë, dhe një arkeolog amator që studionte sumerishten dhe sanskritishten. Në vitin 1924, Waddell botoi idetë e tij për "Nga India", të cilat përfshinin një mënyrë radikale të re për të lexuar gjuhën e quajtur hitto-fenikase.

Librat e diskutueshëm të Waddell rreth historisë së qytetërimit ishin shumë të njohura me publikun. Sot, disa njerëz e konsiderojnë atë frymëzimin e jetës reale për arkeologun imagjinar Indiana Jones, por puna e tij i dha atij pak respekt si një asiriolog serioz.

përfundim

Sot, shumë teori përpiqen të kuptojnë se çfarë do të thotë mesazhi misterioz në Gurin e Njutonit. Disa nga këto teori janë latinishtja e degraduar, latinishtja mesjetare, greke, galike, simbolika gnostike, hebraisht-baktriane, hito-fenikase, sinaitike dhe irlandeze e vjetër. Megjithatë, këto ide ende nuk janë vërtetuar se janë të sakta. Këtë fundjavë, duhet t'i jepni Newton Stone një orë, pasi nuk do të ishte hera e parë që një i huaj të gjente një çelës për një problem të vjetër.

Artikulli paraprak
Analiza e fundit e ADN-së skeletore vërteton origjinën gjermane, daneze dhe holandeze të popullit anglez 5

Analiza e fundit e ADN-së skeletore vërteton origjinën gjermane, daneze dhe holandeze të popullit anglez

Neni Next
ADN-ja e lashtë zbulon sekretet e rregullave të martesës në Kretën Minoane! 6

ADN-ja e lashtë zbulon sekretet e rregullave të martesës në Kretën Minoane!