Objekte druri tepër të rralla të epokës së hekurit u zbuluan në një vend 2,000-vjeçar të mbytur nga uji në Britani të Madhe

Objekte druri tepër të rralla të epokës së hekurit u zbuluan në një zonë 2,000-vjeçare të mbytur nga uji në MB 1

Arkeologët kanë zbuluar një shkallë prej druri të ruajtur mirë 1,000-vjeçare në Mbretërinë e Bashkuar. Gërmimet në Fushën 44, pranë Tempsford në Bedfordshire Qendrore, kanë rifilluar dhe ekspertët kanë gjetur gjetje arkeologjike më intriguese.

Objekte druri tepër të rralla të epokës së hekurit u zbuluan në një zonë 2,000-vjeçare të mbytur nga uji në MB 2
Gërmimi i një shtëpie të rrumbullakët të epokës së hekurit. © Mola

Sipas ekipit të arkeologjisë MOLA, disa prej artikujve të rigjetur të epokës së hekurit janë mjaft të rralla. Njerëzit përdorën shumë dru në të kaluarën, veçanërisht në ndërtesa si shtëpitë e rrumbullakëta, të cilat ishin forma kryesore e strukturave në të cilat njerëzit jetonin gjatë gjithë epokës së hekurit (800 pes - 43 pas Krishtit).

Zakonisht, e vetmja dëshmi që gjejmë për ndërtesat e shtëpive të rrumbullakëta janë vrimat e shtyllave, ku shtyllat prej druri tashmë janë kalbur. Kjo për shkak se druri prishet shumë shpejt kur groposet në tokë. Në fakt, më pak se 5% e vendeve arkeologjike në të gjithë Anglinë kanë mbetur dru!

Nëse druri dekompozohet kaq shpejt, si i gjetën arkeologët disa?

Objekte druri tepër të rralla të epokës së hekurit u zbuluan në një zonë 2,000-vjeçare të mbytur nga uji në MB 3
Kjo shkallë prej druri 1,000-vjeçare është zbuluar në Mbretërinë e Bashkuar. © Mola

Druri shpërbëhet nga kërpudhat dhe mikroorganizmat si bakteret. Por, nëse druri është në tokë shumë të lagësht, mund të marrë ujë dhe të ngopet me ujë. Kur druri është plot me ujë dhe groposet në tokë të lagësht, ai nuk thahet.

Kjo do të thotë që oksigjeni nuk mund të arrijë në dru. Bakteret nuk mund të mbijetojnë pa oksigjen, kështu që nuk ka asgjë për të ndihmuar në dekompozimin e drurit.

“Një pjesë e zonës sonë të gërmimit është një luginë e cekët ku ujërat nëntokësore ende mblidhen natyrshëm. Në thelb, kjo do të thotë se toka është gjithmonë e lagësht dhe me moçal.

 

Kështu do të kishte qenë edhe gjatë epokës së hekurit kur komuniteti lokal përdorte këtë zonë për grumbullimin e ujit nga puset e cekëta. Megjithëse kjo do të thoshte se gërmimi ishte një punë shumë e turbullt për arkeologët, ajo gjithashtu çoi në disa zbulime të jashtëzakonshme, "tha MOLA në një deklaratë për shtyp.

Disa objekte të pabesueshme prej druri u ruajtën në tokë me moçal për 2000 vjet. Njëra prej tyre ishte një shkallë e epokës së hekurit e përdorur nga komuniteti lokal për të arritur në ujë nga pusi i cekët.

Shkencëtarët kanë zbuluar gjithashtu një objekt që mund të duket si një shportë, por nuk është. Në të vërtetë janë panele vate (degëza dhe degë të endura) të mbuluara me llak, të bëra nga materiale të tilla si balta, guri i grimcuar dhe kashtë ose qime kafshësh. Ky panel u përdor për të rreshtuar gropën e ujit, por vatra dhe llamba u përdorën gjithashtu për të ndërtuar shtëpi për mijëra vjet. Gjetja e disa të ruajtura nga epoka e hekurit është jashtëzakonisht e rrallë.

Objekte druri tepër të rralla të epokës së hekurit u zbuluan në një zonë 2,000-vjeçare të mbytur nga uji në MB 4
Panele Wattle. © Mola

Pas zbulimit të drurit të ruajtur, arkeologët duhet të veprojnë shpejt. Gjëja më e rëndësishme është që druri të mbahet i lagësht derisa të mund të thahet me kujdes në një laborator nga konservues ekspertë. Nëse nuk mbahet i lagësht, do të fillojë të dekompozohet shpejt dhe mund të shpërbëhet plotësisht!

Çfarë mund të mësojmë nga druri?

Objekte druri tepër të rralla të epokës së hekurit u zbuluan në një zonë 2,000-vjeçare të mbytur nga uji në MB 5
Gërmimi i shtyllës së vogël prej druri. © Mola

“Ne mund të mësojmë shumë nga këto objekte prej druri. Përveç të qenit në gjendje të shihni se si njerëzit i bënin dhe i përdornin ato gjatë jetës së tyre të përditshme, zbulimi i llojit të drurit që përdornin do të na tregojë për pemët që rriteshin në zonë. Kjo mund të na ndihmojë të rindërtojmë se si do të dukej peizazhi në atë kohë dhe se si ai peizazh ndryshoi gjatë historisë.

Nuk është vetëm druri që mund të ruhet në këto mjedise të lagështa! Ne gjejmë gjithashtu insekte, fara dhe polen. Të gjitha këto i ndihmojnë arkeologët tanë mjedisorë të krijojnë një pamje se si dukej peizazhi i Bedfordshire dhe Cambridgeshire 2000 vjet më parë.

Objekte druri tepër të rralla të epokës së hekurit u zbuluan në një zonë 2,000-vjeçare të mbytur nga uji në MB 6
Shtëpi rrethore e rikonstruktuar. © Mola

Duke parë polenin dhe bimët e ruajtura në ujë, ata tashmë kanë identifikuar disa nga bimët që rriteshin aty pranë, duke përfshirë zhabinë dhe rrëshqanorët!” shpjegon ekipi shkencor i MOLA.

Punimet arkeologjike në kantier vazhdojnë. Tani druri do të thahet me kujdes nga konservatorët tanë dhe më pas specialistët mund të ekzaminojnë këto objekte prej druri.

Artikulli paraprak
Artefakte stralli nga shpella Tunel Wielki, të bëra gjysmë milioni vjet më parë, ndoshta nga Homo heildelbergensis.

Mjetet 500,000 XNUMX-vjeçare në shpellën polake mund t'i përkisnin specieve hominidësh të zhdukur

Neni Next
Gjuetarët e Epokës së Gurit në Britani

Arkeologët hedhin dritë mbi jetën e gjuetarëve-mbledhësve të epokës së gurit në Britani