Sëpata gjigante antike minoane - për çfarë përdoreshin?

Gjetja e një sëpate të tillë në duart e një gruaje minoane do të sugjeronte fuqimisht se ajo kishte një pozicion të fuqishëm brenda kulturës minoane.

Disa objekte të lashta janë vërtet të çuditshme. Ato janë aq të mëdha në përmasa dhe të rënda sa që është e pamundur të mendohet se mund të jenë përdorur nga qenie njerëzore me përmasa normale.

Sëpata të dyfishta gjigante të lashtë Minoan. Kredia e imazhit: Woodlandbard.com
Sëpata të dyfishta gjigante të lashtë Minoan. © Kredi i imazhit: Woodlandbard.com

Pra, cili ishte qëllimi i këtyre sëpatave të lashta gjigante? A u prodhuan ato thjesht si objekte ceremoniale simbolike apo u përdorën nga qenie me shtat gjigant?

Sëpatat që janë më të mëdha se njerëzit nuk mund të përdoren në beteja ose të shërbejnë si mjete bujqësore.

Sëpata gjigante antike minoane - për çfarë përdoreshin? 1
Minoan Labrys: Termi dhe simboli është më së shumti i lidhur në të dhënat historike me qytetërimin Minoan, i cili arriti kulmin e tij në mijëvjeçarin e 2-të para Krishtit. Janë gjetur disa labrika minoane që janë më të larta se njeriu dhe që mund të ishin përdorur gjatë flijimeve. Ka të ngjarë që flijimet të ishin bërë nga dema. Simboli i labrys është gjetur gjerësisht në rikuperimin arkeologjik të epokës së bronzit në Pallatin e Knossos në Kretë. Sipas gjetjeve arkeologjike në Kretë, kjo sëpatë e dyfishtë është përdorur posaçërisht nga priftëreshat minoane për përdorime ceremoniale. Nga të gjitha simbolet fetare minoane, sëpata ishte më e shenjta. Gjetja e një sëpate të tillë në duart e një gruaje minoane do të sugjeronte fuqimisht se ajo kishte një pozicion të fuqishëm brenda kulturës minoane. © Wikimedia Commons

Muzeu Arkeologjik i Herakleionit përmban një koleksion unik të objekteve antike që u zbuluan gjatë gërmimeve të kryera në të gjitha pjesët e Kretës duke përfshirë vendet arkeologjike të Knossos, Phaistos, Gortyn dhe shumë të tjera. Në mesin e objekte, hasim sëpata të dyfishta të zbuluara në “Minoan Megaron” në Nirou.

La Minoanët që ishin një qytetërim misterioz, i avancuar dhe një nga qytetërimet më të vjetra të epokës së bronzit në Evropë e quajti sëpata e dyfishtë - "labrys".

Një labry minoan i zbukuruar me ar, por me madhësi normale. Kredia e imazhit: Wolfgang Sauber
Një labry minoan i zbukuruar me ar, por me madhësi normale. © Kredi i imazhit: Wolfgang Sauber

Labrys është termi për një sëpatë simetrike të dyfishtë me origjinë nga Kreta në Greqi, një nga simbolet më të vjetra të qytetërimit grek. Para se labritë të bëheshin objekte simbolike, ato funksiononin si vegël dhe sëpatë prerëse.

Minoanët dukej se zotëronin teknologji të jashtëzakonshme; një prej tyre ishte krijimi i vulave të vogla, të mrekullueshme, të cilat ishin gdhendur me mjeshtëri nga gurë të butë, fildish ose kocka. Ky qytetërim i lashtë intrigues prodhoi lente të sofistikuara dhe këta njerëz të lashtë ishin në shumë mënyra shumë përpara kohës së tyre.

Pra, është e drejtë të pyesim pse njerëz të tillë inteligjentë do të prodhonin sëpata gjigante që nuk ishin të dobishme për njerëzit e zakonshëm, me madhësi normale?

Qytetërimi Minoan ishte shumë i avancuar.
Një art i murit: qytetërimi Minoan ishte shumë i avancuar. © Wikimedia Commons

Disa studiues kanë sugjeruar se fjala labirint fillimisht mund të ketë nënkuptuar "shtëpinë e sëpatës së dyfishtë". Ekspertët e simboleve mendojnë se perëndesha e sëpatës së dyfishtë kryesonte pallatet minoane, dhe veçanërisht mbi pallatin e Knossos.

Sëpatat e dyfishta datojnë në periudhën e Pallatit të Dytë dhe pas Pallatit (1700 – 1300 p.e.s.).

Fakti që këto sëpata të lashta janë shumë të mëdha, nuk dëshmon se ato janë përdorur nga gjigantë. Është një mundësi, por mund të jetë edhe ashtu siç pretendojnë muzeu dhe burime të tjera, ato ishin thjesht objekte kushtimi ose adhurimi.