Dhjetra thesare ceremoniale unike 2,500-vjeçare të zbuluara në një moçal torfe të kulluar

Dhjetra thesare ceremoniale unike 2,500-vjeçare u zbuluan në një moçal torfe të kulluar 1

Studiuesit në Poloni po zbulonin metalin e një kënetë torfe të kulluar në bazë të supozimeve kur zbuluan një vend të lashtë sakrificash që mbante një thesar artikujsh bronzi të epokës së bronzit dhe të hershme të hekurit.

Dhjetra thesare ceremoniale unike 2,500-vjeçare u zbuluan në një moçal torfe të kulluar 2
Vargu spektakolar i thesareve të zbuluara në moçalin polak me torfe besohet se kanë qenë sakrifica nga kultura Lusatiane e Epokës së Bronzit © Tytus Zmijewski

"Zbulimi mahnitës" u gjet nga Grupi Kuyavio-Pomeranian i Kërkuesve të Historisë duke përdorur detektorë metalikë në një moçal torfe të kulluar të kthyer në tokë bujqësore në zonën Chemno të Polonisë. Vendi i saktë i gjetjes, megjithatë, është mbajtur sekret për arsye sigurie.

Gërmimet formale u kryen nga WUOZ në Toru dhe një ekip nga Instituti i Arkeologjisë i Universitetit Nicolaus Copernicus në Toru, me ndihmën e Parkut të Peizazhit Wdecki.

Zbulimi i thesareve të torfës

Dhjetra thesare ceremoniale unike 2,500-vjeçare u zbuluan në një moçal torfe të kulluar 3
Një rindërtim i një vendbanimi të kulturës Lusatiane të epokës së bronzit në Biskupin, shekulli i 8-të para Krishtit. © Wikimedia Commons

Mijëvjeçarë përpara regjistrimit të parë të shkruar të distriktit Chełmno të Polonisë në 1065 pas Krishtit, kultura Lusatiane u shfaq dhe u zgjerua në zonë, e shënuar nga një rritje në dendësinë e popullsisë dhe krijimi i vendbanimeve të rrethuara.

Arkeologët zbuluan tre depozita individuale në vendin e gërmimit të fundit, të cilin ata e përshkruajnë si "një thesar spektakolar" artefaktesh prej bronzi që datojnë mbi 2,500 vjet më parë nga kultura luzatike. Sipas një raporti në Archaeo News, ekipi gjeti «gjerdan, byzylykë, gërshërë, parzmore kuajsh dhe kunja me kokë spirale prej bronzi».

Studiuesit thanë se ishte "e pazakontë" të gjesh materiale organike në vende të tilla gërmimi, por ata gjithashtu zbuluan "lëndë të para organike të rralla", duke përfshirë fragmente pëlhure dhe litar. Përveç gjetjes së objekteve prej bronzi dhe materialeve organike, studiuesit zbuluan gjithashtu kocka njerëzore të shpërndara.

Dhjetra thesare ceremoniale unike 2,500-vjeçare u zbuluan në një moçal torfe të kulluar 4
Këto thesare të zbukuruara prej bronzi u gjetën në një moçal torfe të kulluar që tani është një fushë. © Tytus Zmijewski

Këto çuan në përfundimin se koleksioni i artefakteve të bronzit u depozitua gjatë "ritualeve të flijimit" të kulturës Lusatiane, të cilat u kryen gjatë epokës së bronzit dhe epokës së hershme të hekurit (shek. 12 - 4 para Krishtit).

Sakrificat e thesarit të torfës për të ngadalësuar ndryshimet shoqërore

Kultura Lusatiane lulëzoi në epokën e vonë të bronzit dhe në epokën e hershme të hekurit në atë që sot është Polonia, Republika Çeke, Sllovakia, Gjermania Lindore dhe Ukraina perëndimore. Kultura ishte veçanërisht e përhapur në pellgjet e lumit Oder dhe lumit Vistula, dhe u shtri në lindje deri në lumin Buh.

Megjithatë, studiuesit thanë se disa nga artikujt prej bronzi "nuk ishin indigjene të rajonit" dhe mendohet se ato vinin nga qytetërimi skith në Ukrainën e sotme.

Dhjetra thesare ceremoniale unike 2,500-vjeçare u zbuluan në një moçal torfe të kulluar 5
Thesaret e torfe sakrifikuese të rregulluara me kujdes © Mateusz Sosnowski

Arkeologët janë përpjekur të rindërtojnë se çfarë ndodhi saktësisht në këtë vend të flijimit dhe si u përdor. Dyshohet se në të njëjtën kohë kur u bënë sakrificat, nomadët filluan të shfaqen nga Stepa Pontike në Evropën Qendrore dhe Lindore. Është e mundur që populli Lusatian kryente ritualet e tyre të flijimit në një përpjekje për të ngadalësuar të ardhurit, të cilët sollën me vete ndryshime të shpejta shoqërore.

Bashkimi i shoqërisë me perënditë

Për një pamje më të plotë të mënyrës se si populli Lusatian ndërvepronin me perënditë e tyre, merrni parasysh zbulimin e vitit 2009 të një nekropoli të epokës së bronzit të vonë në Varshavë, Poloni. Gërmuesit zbuluan dymbëdhjetë urna varrimi që mbanin hirin e të paktën tetë personave të vdekur në një varr masiv të datës 1100-900 para Krishtit.

Duke përdorur ekzaminimet metalografike, kimike dhe petrografike të objekteve funerale, ekspertët zbuluan se individët ishin futur në urna me mjete të përpunimit të bronzit.

Këto varre treguan jo vetëm praktikat rituale dhe shoqërore të epokës, por edhe metodat organizative dhe pozitën e lartë shoqërore të metalpunuesve të lashtë Luzatas.

Me zbulimin e këtij vendi të ri flijimi të pasur me flijime metalike në një moçal torfe të tharë, së shpejti do të nxirren informacione të mëtejshme mbi praktikat e besimeve dhe vlerat shoqërore të kësaj kulture të lashtë të epokës së bronzit. Ekipi mendon se studimi i mëtejshëm do të japë një sfond më gjithëpërfshirës arkeometalurgjik dhe simbolik për popullin e lashtë Lusatian që më parë jetonte në zonën e Chemno të Polonisë.

Artikulli paraprak
Origjina e panjohur e figurinave misterioze Nomoli 6

Origjina e panjohur e figurinave misterioze Nomoli

Neni Next
Projekti arkeologjik zbulon gurë të gdhendur romakë pranë Murit 7 të Hadrianit

Projekti arkeologjik zbulon gurë të çmuar të gdhendur romakë pranë Murit të Hadrianit