Arkeologët gjetën më shumë se njëqind figura gjigante misterioze në shkretëtirën Nazca

168 gjeoglifet e reja përfaqësojnë njerëzit, devetë, zogjtë, orkat, macet dhe gjarpërinjtë.

Arkeologët nga Instituti Universitar Yamagata kanë zbuluar 168 linja të reja, që përfaqësojnë njerëzit, devetë, zogjtë, orkatë, macet dhe gjarpërinjtë, brenda dhe rreth Pampa de Nazca në Peru. Këto gjeoglyfe biomorfike besohet se datojnë midis viteve 100 para Krishtit dhe 300 para Krishtit.

Arkeologët gjetën më shumë se njëqind figura gjigante misterioze në shkretëtirën Nazca 1
Një figurë mashkullore. © Universiteti Yamagata nëpërmjet ABC News

Grupi hulumtues, i udhëhequr nga profesori Masato Sakai në bashkëpunim me arkeologun peruan Jorge Olano, ka publikuar një deklaratë ku thuhet se gjeoglyfët e mëdhenj janë gjetur duke përdorur foto ajrore dhe dron midis qershorit 2019 dhe shkurtit 2020.

Me këto 168, janë gjetur 358 gjeoglife në zonë që nga viti 2018. Këto linja misterioze u krijuan duke hequr gurët e zinj për të zbuluar një sipërfaqe me rërë të bardhë poshtë. Hulumtimet aktuale sugjerojnë se ekzistojnë dy lloje: tipi linear dhe tipi reliev. Nga gjeoglifet e zbuluara në këtë studim, pesë janë të tipit të parë, ndërsa 163 të tipit të dytë. Shumica e atyre që i përkasin këtij lloji të fundit janë rreth 10 metra në diametër dhe janë të shpërndarë kryesisht përgjatë shtigjeve të vjetra.

një gjarpër me dy koka
Një gjarpër me dy koka. © Universiteti Yamagata nëpërmjet ABC News
Arkeologët gjetën më shumë se njëqind figura gjigante misterioze në shkretëtirën Nazca 2
Një skicë e frymëzuar nga zogjtë. © Universiteti Yamagata nëpërmjet ABC News
Arkeologët gjetën më shumë se njëqind figura gjigante misterioze në shkretëtirën Nazca 3
Nje peshk. Tre nga figurat e zbuluara në këtë zonë vitet e fundit, gjëegjëza vazhdon. © Yamagata University via ABC News

Deri në 36 prej këtyre linjave u zbuluan në zonën Aja, pranë qytetit të Nazca, ku Universiteti Yamagata tashmë zbuloi 41 midis 2014 dhe 2015, gjë që çoi në krijimin e një parku arkeologjik në vitin 2017 në bashkëpunim me Ministrinë. të kulturës peruane për t'i mbrojtur ata. Me këtë zbulim tashmë bëhet e ditur se në këtë park arkeologjik janë përqendruar gjithsej 77 gjeoglife.

Origjina e Linjave Nazca të Perusë janë një nga misteret e mëdha që mbeten të pazgjidhura. Mbi to janë përpunuar shpjegimet dhe teoritë nga më të ndryshmet, duke përfshirë edhe fantazinë se janë bërë nga jashtëtokësorë.