ADN-ja e lashtë zbulon sekretet e rregullave të martesës në Kretën Minoane!

Me ndihmën e të dhënave të reja arkeogjenetike, shkencëtarët kanë marrë njohuri emocionuese për rendin shoqëror të epokës së bronzit Egje. ADN-ja e lashtë zbulon rregulla krejtësisht të papritura të martesës në Kretën Minoane, thonë shkencëtarët.

Një ekip ndërkombëtar studiuesish nga Instituti Max Planck për Antropologjinë Evolucionare në Leipzig, Gjermani, raporton njohuri krejtësisht të reja mbi rregullat e martesës dhe strukturat e familjes në epokën e bronzit në Greqi. Analizat e gjenomave të lashta tregojnë se zgjedhja e partnerëve të martesës përcaktohej nga farefisi i dikujt.

ADN-ja e lashtë zbulon sekretet e rregullave të martesës në Kretën Minoane! 1
Figura e njohur e një perëndeshë Minoane, e përvetësuar artistikisht dhe e përshkruar duke mbajtur zinxhirë ADN në vend të gjarpërinjve. Popullsia lind nga trupi i saj "i lashtë". Gjenealogjia portokalli dhe e kuqe i referohet gjetjes kërkimore të endogamisë midis kushërinjve të parë dhe të dytë. © Credit Image: Eva Skourtanioti

Figura e njohur e një perëndeshë Minoane, e përvetësuar artistikisht dhe e përshkruar duke mbajtur zinxhirë ADN në vend të gjarpërinjve. Popullsia lind nga trupi i saj "i lashtë". Gjenealogjia portokalli dhe e kuqe i referohet gjetjes kërkimore të endogamisë midis kushërinjve të parë dhe të dytë.

Kur Heinrich Schliemann zbuloi varret me bosht të pasur me ar të Mikenës me maskat e tyre të famshme prej ari më shumë se 100 vjet më parë, ai mund të spekulonte vetëm për marrëdhëniet e njerëzve të varrosur në to. Tani, me ndihmën e analizës së gjenomave të lashta, ka qenë e mundur për herë të parë të fitohen njohuri mbi rregullat e farefisnisë dhe martesës në Kretën Minoane dhe Greqinë Mikene. Rezultatet u publikuan në revistën Nature Ecology & Evolution.

Një ekip kërkimor nga Instituti Max Planck për Antropologjinë Evolucionare (MPI-EVA), së bashku me një ekip ndërkombëtar partnerësh, analizuan më shumë se 100 gjenome të njerëzve të epokës së bronzit nga Egjeu. “Pa bashkëpunimin e madh me partnerët tanë në Greqi dhe në mbarë botën, kjo nuk do të ishte e mundur”, thotë arkeologu Philipp Stockhammer, një nga autorët kryesorë të studimit.

Pema e parë familjare biologjike e një familjeje mikene

Falë përparimeve të fundit metodologjike në prodhimin dhe vlerësimin e grupeve të të dhënave gjenetike të lashta, tani është bërë e mundur të prodhohen të dhëna të gjera edhe në rajone me ruajtjen problematike të ADN-së për shkak të kushteve klimatike, si Greqia. Për një fshat mikenas të shekullit të 16-të para Krishtit, madje ka qenë e mundur të rindërtohen lidhjet farefisnore të banorëve të shtëpisë - pema e parë familjare që deri më tani është rindërtuar gjenetikisht për të gjithë rajonin e lashtë të Mesdheut.

Me sa duket, disa nga djemtë ende jetonin në fshatin e prindërve të tyre në moshë madhore. Fëmijët e tyre u varrosën në një varr nën oborrin e pasurisë. Njëra nga gratë që u martua në shtëpi solli në familje motrën e saj, pasi në të njëjtin varr u varros edhe fëmija i saj.

Fotografia e jetës: Familja e epokës së bronzit duke korrur grurë. © Credit Image: Nikola Nevenov
Fotografia e jetës: Familja e epokës së bronzit duke korrur grurë. © Credit Image: Nikola Nevenov

Është zakon të martohet me kushëririn e parë

Megjithatë, një gjetje tjetër ishte krejtësisht e papritur: në Kretë dhe ishujt e tjerë grekë, si dhe në kontinent, ishte shumë e zakonshme të martohej me kushëririn e parë 4,000 vjet më parë.

"Më shumë se një mijë gjenoma të lashta nga rajone të ndryshme të botës janë botuar tani, por duket se një sistem kaq i rreptë i martesës farefisnore nuk ekzistonte askund tjetër në botën e lashtë," thotë Eirini Skourtanioti, autorja kryesore e studimit. i cili ka kryer analizat. "Kjo erdhi si një surprizë e plotë për të gjithë ne dhe ngre shumë pyetje."

Foto e jetës: Vjelja e ullirit në epokën e bronzit të Egjeut. © Credit Image: Nikola Nevenov
Foto e jetës: Vjelja e ullirit në epokën e bronzit të Egjeut. © Credit Image: Nikola Nevenov

Si mund të shpjegohet ky rregull i veçantë i martesës, ekipi hulumtues mund vetëm të spekulojë. “Ndoshta kjo ishte një mënyrë për të parandaluar që toka bujqësore e trashëguar të ndahej gjithnjë e më shumë? Sido që të jetë, garantonte njëfarë vazhdimësie të familjes në një vend, që është një parakusht i rëndësishëm për kultivimin e ullirit dhe verës, për shembull”, dyshon Stockhammer. “Ajo që është e sigurt është se analiza e gjenomave të lashta do të vazhdojë të na ofrojë njohuri fantastike dhe të reja mbi strukturat e lashta të familjes në të ardhmen,” shton Skourtanioti.


Botuar fillimisht: Instituti Max Planck për Antropologjinë Evolucionare – Ekologjia e Natyrës dhe Evolucioni