Mjetet 500,000 XNUMX-vjeçare në shpellën polake mund t'i përkisnin specieve hominidësh të zhdukur

Gjetjet sugjerojnë se njerëzit kaluan në Evropën Qendrore më herët sesa mendohej më parë.
Artefakte stralli nga shpella Tunel Wielki, të bëra gjysmë milioni vjet më parë, ndoshta nga Homo heildelbergensis.
Artefakte stralli nga shpella Tunel Wielki, të bëra gjysmë milioni vjet më parë ndoshta nga Homo heildelbergensis. © Kredia e imazhit: M. Kot

 

Veglat prej guri të krijuara gjysmë milioni vjet në atë që sot është Polonia ishin ndoshta vepër e një specieje hominide të zhdukur të quajtur Homo heidelbergensis, që mendohet të jetë paraardhësi i fundit i përbashkët i Neandertalëve dhe njerëzve modernë. Më parë, studiuesit nuk ishin të sigurt nëse njerëzit kishin arritur në Evropën Qendrore në këtë pikë të historisë, kështu që zbulimi i ri mund të hedhë dritë të re mbi kronologjinë e zgjerimit tonë në të gjithë rajonin.

Artefakte stralli nga shpella Tunel Wielki, të bëra gjysmë milioni vjet më parë, ndoshta nga Homo heildelbergensis.
Artefakte stralli nga shpella Tunel Wielki, të bëra gjysmë milioni vjet më parë ndoshta nga Homo heildelbergensis. © Małgorzata Kot

"Popullimi i Evropës Qendrore nga hominidët e Pleistocenit të Mesëm është shumë i diskutueshëm, kryesisht për shkak të kushteve relativisht të vështira klimatike dhe mjedisore që kërkojnë rregullime kulturore dhe anatomike." shpjegojnë autorët e një studimi të ri mbi artefaktet. Në veçanti, ata vërejnë se provat e pushtimit njerëzor në veri të maleve Karpate gjatë kësaj periudhe janë jashtëzakonisht të pakta, kryesisht falë vështirësisë që do të kishin hasur hominidët e lashtë kur përpiqeshin të kalonin vargun.

Mjetet që mund të riformësojnë këtë tregim u gjetën në shpellën Tunel Wielki, në veri të Kraków. E gërmuar për herë të parë në vitet 1960, shpella përmban gjurmë të pushtimit njerëzor që fillimisht mendohej të ishin jo më shumë se 40,000 vjet të vjetra.

Hyrja e Tunelit të Shpellës Wielki në Poloni.
Hyrja e Tunelit të Shpellës Wielki në Poloni. © Miron Bogacki/Universiteti i Varshavës

Megjithatë, pasi vunë re se disa nga mbetjet e kafshëve brenda shpellës dukej se ishin qindra mijëra vjet të vjetra, arkeologët vendosën të kthehen në vend në vitin 2018. Duke gërmuar më thellë në tokë sesa kishin shkuar gërmimet e mëparshme, studiuesit gjetën shtresa sedimenti që përmbante kockat e kafshëve që jetonin midis 450,000 dhe 550,000 vjet më parë.

Midis tyre ishin disa mishngrënës të mëdhenj të zhdukur, duke përfshirë "Lycaon lycaonoides i madh" – një specie e madhe qeni të egër që u zhduk nga Evropa Qendrore rreth 400,000 vjet më parë. Grabitqarë të tjerë të frikshëm të lashtë si jaguar i Euroazisë, ujku Mosbach dhe një lloj ariu i shpellës i quajtur Ursus deningeri u zbulua se të gjithë e kishin pushtuar shpellën gjatë kësaj epoke.

Më interesantja, megjithatë, studiuesit zbuluan 40 objekte stralli brenda të njëjtës shtresë sedimenti, duke treguar se këto mjete u prodhuan gjatë së njëjtës periudhë të historisë. Prandaj, mosha e tyre sugjeron se ato ndoshta janë bërë nga H. heidelbergensis, i cili pushtoi vende të tjera në të gjithë Evropën në këtë kohë.

Një mostër e mjeteve të zbuluara në Shpellën Tunel Wielki. Studiuesit thonë se këto artefakte janë gjysmë milioni vjet të vjetra
Një mostër e mjeteve të zbuluara në Shpellën Tunel Wielki. Studiuesit thonë se këto artefakte janë gjysmë milioni vjet të vjetra © Małgorzata Kot

Megjithatë, ndërsa vendet e tjera të okupimit njerëzor aty pranë ishin vendbanime në ajër të hapur, kjo është e para që ndodhet brenda një shpelle.

"Ne ishim të befasuar që gjysmë milioni vjet më parë njerëzit në këtë zonë qëndronin në shpella, sepse ato nuk ishin vendet më të mira për të kampuar." shpjegoi autorja e studimit Małgorzata Kot në një deklaratë. “Lagështia dhe temperatura e ulët do ta dekurajojnë atë. Nga ana tjetër, një shpellë është një strehë natyrore. Është një hapësirë ​​e mbyllur që të jep një ndjenjë sigurie. Ne gjetëm gjurmë që mund të tregojnë se njerëzit që qëndruan atje përdorën zjarr, i cili ndoshta ndihmoi në zbutjen e këtyre vendeve të errëta dhe të lagështa.”

Ndërsa këto gjetje nënkuptojnë se njerëzit me të vërtetë kishin depërtuar në Karpatet rreth 500,000 vjet më parë, Kot tha se ata ndoshta nuk do të kishin qenë në gjendje të mbijetonin në gjerësi më të larta se Tunel Wielki. "Ka shumë pak gjasa që ata shkuan më larg në veri," shpjegoi ajo. "Ne jemi ndoshta në kufirin verior të mbijetesës së tyre."

Studiuesit tani shpresojnë të konfirmojnë supozimet e tyre duke gjetur kocka H. heidelbergensis në vendin Tunel Wielki. Fatkeqësisht, ata ende nuk kanë qenë në gjendje të identifikojnë mbetjet e hominideve brenda shpellës, sepse materiali gjenetik që ato përmbajnë nuk ka mbijetuar.


Studimi është publikuar në revistën Scientific Reports. Lexoni Artikulli origjinal

Artikulli paraprak
Sëpata të dyfishta gjigante të lashtë Minoan. Kredia e imazhit: Woodlandbard.com

Sëpata gjigante antike minoane - për çfarë përdoreshin?

Neni Next
Objekte druri tepër të rralla të epokës së hekurit u zbuluan në një zonë 2,000-vjeçare të mbytur nga uji në MB 1

Objekte druri tepër të rralla të epokës së hekurit u zbuluan në një vend 2,000-vjeçar të mbytur nga uji në Britani të Madhe