Yacumama - gjarpri gjigant misterioz që banon në ujërat e Amazonës

Yacumama do të thotë "Nëna e Ujit", vjen nga yaku (ujë) dhe mama (nëna). Thuhet se kjo krijesë e madhe noton në grykëderdhjen e lumit Amazon si dhe në lagunat e tij afër, pasi është shpirti i tij mbrojtës.
Titanoboa

Yacumama është një gjarpër i madh, deri në 60 metra i gjatë, që thuhet se banon në pellgun e lumit Amazon. Shamanët vendas thonë se Yacumama udhëton në një zonë të quajtur lumi Boiling. Në legjendat lokale, Yacumama thuhet se është nëna e gjithë jetës detare, ajo ka aftësinë të thithë çdo gjallesë që ka kaluar brenda 100 hapave. Vendasit do t'i frynin borisë para se të hynin në lumë, duke besuar se pasi të dëgjonin zhurmën, gjarpri do të zbulohej nëse ishte brenda zonës.

Popujt indigjenë të Amazonës shpesh flisnin për Yacumama - gjarpri i ujit.
Popujt indigjenë të Amazonës shpesh flisnin për Yacumama - gjarpri i ujit. © Wiki i fshehtë

Legjenda e Yacumama

Yacumama është një nga përbindëshat më legjendar që ekziston në pyjet e Amazonës, në Amerikën e Jugut. Kjo legjendë dëgjohet në Paraguaj, Argjentinë dhe Brazil, dhe në të gjitha këto vende njerëzit e njohin Yacumama-n si mbrojtësin e ujit dhe se askush nuk mund t'i shpëtojë asaj.

Përshkrim i hershëm i një Yacumama
Përshkrim i hershëm i një Yacumama © Wikimedia Commons

Njerëzit indigjenë kanë qenë dëshmitarë të pranisë së saj, këta burra dhanë dëshmi të pabesueshme të Yacumama që gllabëronte prenë e saj dhe tregonte se ajo pështyn spërkatje gjigante uji dhe kështu rrëzon viktimat e saj. Shumë peshkatarë me gjithçka dhe anijet e tyre janë zhdukur dhe të tjerë thonë se kanë dëgjuar një zhurmë që dridhej pas zhdukjes së saj; dhe me të vërtetë Yacumama është i kënaqur me gjahun e tij.

sightings

Në vitet 1900, një varkë me 2 burra shkoi për të hedhur një eksploziv në lumë, me shpresën për të vrarë Yacumama. Pasi shpërtheu, gjarpri u ngrit nga lumi i mbuluar me gjak, por jo i vdekur. Gjarpri u largua me not dhe i la burrat me shumë frikë.

Titanoboa - një shpjegim i mundshëm

Titanoboa, një shpjegim i mundshëm për Yacumama
Titanoboa, një shpjegim i mundshëm për Yacumama © Muzeu i Floridës i Ilustrimit të Historisë Natyrore nga Jason Bourque

Disa njerëz besojnë se kjo krijesë është gjarpri i zhdukur i njohur si titanoboa, një gjarpër që u rrit rreth 12 metra, dhe disa shkencëtarë spekulojnë se mund të jetë rritur më i madh.

Shkencëtarët gjithashtu besojnë se ky gjarpër mund të ketë qenë helmues. Kjo teori mbështetet nga fakti se fosilet e kësaj krijese janë gjetur me vrima në to, të cilat mund të ishin shkaktuar vetëm nga një pickim helmues.

Për shkak të madhësisë së tij, ka të ngjarë që titanoboa të ishte një grabitqar kulmi. Dieta e tij ka të ngjarë të përbëhej nga çfarëdo krijesash që ishin mjaft të mëdha për ta mbajtur atë, si brejtësit, zogjtë dhe gjitarët e vegjël. Hulumtimet kanë sugjeruar gjithashtu se Titanoboa mund të ketë qenë një gjarpër ujor dhe se fosilet e tij janë gjetur vetëm në zona të mbytura me ujë.

Artikulli paraprak
vrasja e Joe Elwell

Vrasja e pazgjidhur e Joe Elwell në dhomën e mbyllur, 1920

Neni Next
Kaspar Hauser: Djali i paidentifikuar i viteve 1820 në mënyrë misterioze duket se është vrarë vetëm 5 vjet më vonë 1

Kaspar Hauser: Djali i paidentifikuar i viteve 1820 në mënyrë misterioze duket se është vrarë vetëm 5 vjet më vonë