Vrasja e pazgjidhur e Joe Elwell në dhomën e mbyllur, 1920

Më 11 qershor 1920, Joseph Bowne Elwell u vra në një dhomë që ishte e mbyllur nga brenda. Pra, si ndodhi vdekja e tij?
vrasja e Joe Elwell

Më 11 qershor 1920, pak pas lindjes së diellit, Elwell u qëllua në kokë nga një pistoletë automatike 45 në shtëpinë e tij të mbyllur në Nju Jork. Atë mëngjes, shërbyesja Marie Larsen mbërriti si zakonisht në apartamentin elegant të Elwell. Megjithatë, këtë herë ajo u përball me një pamje të tmerrshme që e tronditi për momentin.

 

Joe Elwell
Një Joseph B. Elwell pa kujdes i shtrirë në rërën e Floridës pak para vrasjes së tij në 1920. © Library Of Congress

Ajo bërtiti me nxitim se kishte një të huaj në banesën e zotit Elwell dhe se ai kishte vdekur. Pas inspektimit të mëtejshëm, u zbulua se i huaji ishte Joe Elwell, vetëm pa parukat e tij të dizajnuara dhe protezat shkëlqyese, të cilat ai i përdori për të përmirësuar pamjen e tij në publik.

Elwell besohet se është qëlluar në kokë, por vetëvrasja nuk është një shpjegim i mundshëm. Nuk kishte asnjë shenjë të armës në dhomë, por arma e vrasjes duket se është qëlluar në një distancë 1–2 metra (3–5 ft) larg.

Skene krimi

Lajmi për vdekjen misterioze të Elwell
Lajmi për vdekjen misterioze të Elwell © Biblioteka e Kongresit

Policia u pengua nga vendi i krimit. Në vendin e krimit nuk u gjet asnjë armë, por plumbi që e vrau u gjet i vendosur mjeshtërisht në një tavolinë. Është e mundur që plumbi ka rënë nga një mur dhe mbi tavolinë, por vendosja dukej e organizuar. Gjuhja e plumbit ishte e shtrirë në tokë.

Vrasësi ishte i strukur para Elwellit kur tërhoqi këmbëzën, në mënyrë që të shihte këndin e plagës. Asgjë nuk u vodh dhe nuk u gjetën gjurmë gishtash të huaj në vendngjarje. Nuk kishte asnjë shenjë përplasjeje apo hyrje të detyruar në shtëpi. Gjithçka ishte e mbyllur, duke përfshirë dhomën dhe shtëpinë.

Elwell duhet ta ketë njohur vrasësin e tij dhe ta ketë lejuar lirisht të hyjë në shtëpi. Ai u ul dhe injoroi një vizitor ndërsa hapte postën e tij. A bisedoi ai miqësisht me të ftuarin e tij ndërsa bënte këtë detyrë të zakonshme? Nuk kishte asnjë tregues për krimin në letra apo në terren.

Të dhëna?

Elwell darkoi me Viola Kraus, një grua e divorcuar së fundmi, në hotelin Ritz-Carlton mbrëmjen e kaluar. Elwell ishte i lidhur në mënyrë romantike me shumë gra, duke përfshirë Kraus. Helen Derby, e cila u martua me Elwell në 1904, e prezantoi atë me miqtë dhe të njohurit e saj të lidhur mirë.

Helen Derby Ewell, gruaja e Joseph Elwell
Helen Derby Ewell, gruaja e Joseph Elwell © Detectives në faqen e parë

Edhe pse Elwell u bë milioner nga lojërat e urës, gruaja e tij e ndihmoi të krijonte lidhje me miqtë dhe të njohurit e saj të lidhur mirë. Ata u divorcuan në vitin 1920. Edhe pse Derby ishte një i dyshuar kryesor në fillim, alibia e saj ishte hermetike dhe ajo nuk ishte e implikuar në vdekjen e ish-bashkëshortit të saj.

Sipas Prokurorit të Qarkut Edward Swann, Elwell po bisedonte në banesën e tij pak para se të qëllohej, dhe për këtë arsye ai ndoshta e njihte vrasësin e tij. Qëllimi i vetëm i vrasësit ishte ta vriste atë. Nuk u vodhën sende me vlerë. Në fakt, sendet me vlerë u shpërndanë rreth kufomës së Elwell.

Ndërtesa e apartamenteve të Elwell
Ndërtesa e apartamenteve të Elwell © Biblioteka e Kongresit

Pavarësisht nga të gjitha provat u mblodhën nga hetuesit, por ata kurrë nuk ishin në gjendje të përcaktonin se kush qëlloi Joe Elwell, dhe çështja mbetet një mister i pazgjidhur.

Artikulli paraprak
Misteri i pazgjidhur i çështjes së vrasjes së Marilyn Sheppard 1

Misteri i pazgjidhur i çështjes së vrasjes së Marilyn Sheppard

Neni Next
Titanoboa

Yacumama - gjarpri gjigant misterioz që banon në ujërat e Amazonës