Zbulimi i origjinës misterioze të Urës së Adamit – Ram Setu

Ura e Adamit dikur ishte e kalueshme në shekullin e 15-të, por në vitet e fundit, i gjithë kanali gradualisht u fundos më thellë në oqean.

Hindusët e konsiderojnë Ram Setu, të njohur gjithashtu si Ura e Adamit, si një vend të shenjtë. Është një urë tokësore e supozuar që lidh Sri Lankën dhe nënkontinentin Indian, e cila përmendet në mitologjinë hindu dhe tekstet e hershme islame.

Zbulimi i origjinës misterioze të Urës së Adamit – Ram Setu 1
Ura e Adamit (Ram Setu), Sri Lanka. © Shutterstock

Është interesante të theksohet se kjo urë dikur ishte e kalueshme në shekullin e 15-të, por me kalimin e kohës dhe stuhive, kalimi u bë disi më i thellë dhe i gjithë kanali u fundos më thellë në oqean.

Dëshmitë gjeologjike tregojnë se kjo urë dikur ishte një lidhje tokësore midis Sri Lankës dhe Indisë. Për sa i përket faktit nëse ai është "natyror" apo "i krijuar nga njeriu", ka disa dallime të mendimeve midis ekspertëve.

Ne do të shqyrtojmë argumentet e të dyja palëve dhe do t'i lëmë lexuesit me një pyetje provokuese.

Ram Setu në mitologjinë hindu

Dorëshkrim Ramayana i shekullit të 19-të, Rama Thagyin, versioni i Myanmarit, ushtria e majmunëve ndërton një urë guri për të kaluar detin në rrugën për në Lanka
Dorëshkrim Ramayana i shekullit të 19-të, Rama Thagyin (versioni i Myanmarit), ushtria e majmunëve që ndërton një urë guri për të kaluar detin në rrugën për në Lanka. © Wikimedia Commons

Sipas librit Ramayana të mitologjisë hindu, Zoti Rama, qenia supreme, urdhëroi ndërtimin e kësaj ure në mënyrë që të mposhtte mbretin e lig Demon Ravana. Mbreti i keq e burgosi ​​Sitën në kalanë e tij të pathyeshme të ishullit Lanka (sipas së cilës u emërua Sri Lanka), e cila ishte e paarritshme nga përtej detit.

Rama u ndihmua në ndërtimin e një ure masive tokësore që të çonte në kështjellën ku mbahej Sita nga ushtria e tij e majmunëve dhe krijesave mitike të pyllit kushtuar mbretit të tyre. Varana, krijesat si majmun, më pas ndihmuan Ramën në kapjen e kështjellës dhe vrasjen e Ravanës.

Ekspertët e sotëm vlerësojnë se kjo urë është më së shumti 125,000 vjet e vjetër. Kjo moshë ndryshon dukshëm nga mosha e urës së referuar në Ramayana, pavarësisht se është jashtë fushëveprimit të gjeologjisë.

Vetëm dëshmitë historike na lejojnë ta konfirmojmë këtë. Disa njerëz pretendojnë se Ram Setu është i vetmi shembull historik dhe arkeologjik i Ramayana. Pikat më të holla të ndërtimit në epik mund të lidhen me disa teori shkencore. Megjithatë, është sfiduese të pranosh gjithçka nga pikëpamja mitologjike.

Ura e Ademit në tekstet islame

Emri Ura e Adamit, siç duket në hartën britanike, është marrë nga tekstet islame që i referohen historisë së krijimit të Adamit dhe Evës. Sipas këtyre shkrimeve, Adami u dëbua nga parajsa dhe ra në tokë në majën e Adamit të Sri Lankës. Më pas ai udhëtoi për në Indi prej andej.

Cili është justifikimi shkencor i Ram Setu?

Zbulimi i origjinës misterioze të Urës së Adamit – Ram Setu 2
Ura e Adamit, e njohur edhe si Ura e Ramës ose Rama Setu nga ajri. Karakteristika është 48 km (30 mi) e gjatë dhe ndan Gjirin e Mannar (në jugperëndim) nga ngushtica Palk (në verilindje). © Wikimedia Commons

Shkencëtarët tani kanë identifikuar gurët e përdorur në urën Ram Setu pas një periudhe të gjatë kërkimi. Sipas shkencës, disa lloje guri unik të njohur si gurë "shtuf" janë përdorur për të ndërtuar urën Ram Setu. Këta gurë në fakt u formuan nga llava vullkanike. Nxehtësia e lavës ndryshon në grimca të ndryshme kur bie në kontakt me ajrin ose ujin më të ftohtë të atmosferës.

Këto granula shpesh bashkohen për të formuar një gur të madh. Sipas shkencëtarëve, ekuilibri i ajrit ndryshon kur llava e nxehtë e një vullkani takohet me ajrin e ftohtë në atmosferë.

Çfarë thonë shkencëtarët skeptikë për hipotezën e gurit të shtufit?

Le të fillojmë me faktin shkencor se silici do të dukej si guri nëse ajri do të bllokohej brenda tij, por në të vërtetë do të ishte shumë i lehtë dhe do të notonte. Një shembull i mirë janë gurët "shtuf". Kur llava derdhet nga një vullkan, shkuma ngurtësohet dhe bëhet shtuf. Brendësia e një vullkani mund të arrijë një temperaturë prej 1600 °C dhe është nën presion intensiv.

Ajri i ftohtë ose uji i detit është ajo që lava has kur del nga vullkani. Më pas dalin flluska të ujit dhe ajrit që janë përzier me llavën. Flluskat brenda tij ngrijnë si rezultat i ndryshimeve të temperaturës. Si rezultat i peshës më të vogël, noton.

Gurët që janë të dendur nuk notojnë në ujë. Megjithatë, shtuf është më pak i dendur se uji, sepse përmban shumë flluska ajri. Prandaj, fillimisht do të notojë. Megjithatë, uji përfundimisht do të hyjë në flluska, duke nxjerrë ajrin. Shtuf fundoset gradualisht. Për më tepër, kjo shpjegon pse Ram Setu është aktualisht nën ujë,

Teoria e shtufës mund të trajtohet për 3 arsyet e mëposhtme:

  • Edhe pas 7000 vjetësh, gurët Ram Setu mund të shihen ende duke notuar, ndërsa shtuf nuk noton pafundësisht.
  • Rameshwarami nuk është as afër një vullkani të vetëm nga i cili Ushtria Vanara mund të kishte nxjerrë gurët shtuf.
  • Disa nga gurët lundrues Rameshwaram nuk kanë të njëjtën përbërje kimike si shkëmbinjtë shtuf dhe nuk peshojnë aq pak sa shkëmbinjtë shtuf. Gurët lundrues në Rameswaram janë kryesisht të zinj, ndërsa gurët shtuf janë të bardhë ose ngjyrë kremi. (Vëzhgime nga një eksperiment)

Argumentet e lartpërmendura krejtësisht racionale hedhin poshtë disi teorinë e gurit të shtufit.

Cila është baza shkencore për Ram Setu, nëse jo gurët shtuf?

Ka shumë teori të tjera, por ato janë të gjitha me të meta dhe kanë të meta të shumta. Deri tani, asnjë teori Ram Setu nuk mund të pranohet si e plotë, por kërkimi është në vazhdim.

Hindustë dhe organizata të shumta kundërshtuan Projektin Setu Samudram të iniciuar nga qeveria, i cili bëri thirrje për shkatërrimin e Ram Setu. Projekti u ndërpre nga gjykata. Megjithatë, qeveria së fundmi bëri një sugjerim se si të bëhet kjo pa e shkatërruar urën.

"Ura 48 km e gjatë ishte tërësisht mbi nivelin e detit derisa u thye në një ciklon në 1480." - Të dhënat e tempullit Rameshwaram

Në varësi të motit, disa pjesë të kësaj xhade mund të ngrihen plotësisht mbi valë, dhe thellësia e detit brenda atij seksioni nuk kalon 3 këmbë (1 metër). Duket pothuajse e pabesueshme që ekziston një urë që mund të kalohet midis dy masave tokësore, veçanërisht me një oqean kaq të gjerë në të dyja anët.

Fjalët përfundimtare

Kush e di se çfarë njohurish të reja në lidhje me ndërtimin e urës do të zbulohen në të ardhmen? Bota natyrore mund të mbajë çelësin për të shpjeguar se si u krijua ura ndërsa njohuritë tona për planetin dhe proceset e tij natyrore përparojnë.

Discovery Channel e përshkroi atë si një "arritje mbinjerëzore", por për hindusët, është një strukturë artificiale që krijoi një zot. Ka prova të shumta se në të kaluarën e afërt gjeologjike, në fakt, ekzistonte një urë tokësore që lidh Indinë dhe Sri Lankën përtej ngushticës. A ishte e mundur që diçka tjetër përveç një qenie njerëzore ta ndërtonte atë?