Kaspar Hauser: Djali i paidentifikuar i viteve 1820 në mënyrë misterioze duket se është vrarë vetëm 5 vjet më vonë

Në vitin 1828, një djalë 16-vjeçar i quajtur Kaspar Hauser u shfaq në mënyrë misterioze në Gjermani duke pretenduar se ishte rritur gjithë jetën e tij në një qeli të errët. Pesë vjet më vonë, ai u vra po aq misterioz, dhe identiteti i tij mbetet i panjohur.
Kaspar Hauser: Djali i paidentifikuar i viteve 1820 në mënyrë misterioze duket se është vrarë vetëm 5 vjet më vonë 1

Kaspar Hauser ishte personazhi kryesor fatkeq në një nga misteret më të çuditshme të historisë: Rasti i Fëmijës së robëruar. Në vitin 1828, një djalë adoleshent u shfaq në Nuremberg, Gjermani pa e ditur se kush ishte dhe si arriti atje. Ai nuk dinte të lexonte, të shkruante apo të fliste përtej disa fjalëve të thjeshta.

Në fakt, ai dukej se nuk dinte asgjë për botën përreth tij dhe madje mund të kuptonte detyra të thjeshta si pirja nga një filxhan vetëm pasi e kishte parë të demonstruar disa herë.

Djali shfaqi gjithashtu një sërë sjelljesh të pahijshme, të tilla si kafshimi i thonjve dhe lëkundjet e vazhdueshme përpara dhe mbrapa – të gjitha gjërat që do të konsideroheshin mjaft vulgare në atë kohë. Mbi të gjitha, ai pohoi se deri vonë kishte qenë i mbyllur në një dhomë dhe nuk dinte asgjë për emrin e tij. Çfarë ndodhi me Kaspar Hauser? Le të zbulojmë…

Kasper - djali misterioz

Kaspar Hauser: Djali i paidentifikuar i viteve 1820 në mënyrë misterioze duket se është vrarë vetëm 5 vjet më vonë 2
Kaspar Hauser, 1830. © Wikimedia Commons

Më 26 maj 1828 një djalë 16-vjeçar u shfaq në rrugët e Nurembergut, Gjermani. Ai mbante me vete një letër e cila i drejtohej një kapiteni të regjimentit të 6-të të kalorësisë. Autori anonim tha se djali ishte nën kujdestarinë e tij, si foshnjë, më 7 tetor 1812 dhe se ai kurrë nuk e kishte lënë atë "të bënte një hap të vetëm nga shtëpia ime (e tij). Tani djali do të donte të ishte një kalorësi "siç ishte babai i tij", kështu që kapiteni duhet ta merrte ose ta varte.

Kishte një letër tjetër të shkurtër të bashkangjitur që pretendohej të ishte nga nëna e tij për kujdestarin e tij të mëparshëm. Aty thuhej se quhej Kaspar, se kishte lindur më 30 prill 1812 dhe se babai i tij, një kalorës i regjimentit të 6-të, kishte vdekur.

Njeriu pas errësirës

Kaspar pohoi se ai, për aq kohë sa mund të mendonte prapa, e kishte kaluar jetën e tij gjithmonë krejtësisht i vetëm në një qeli të errët 2×1×1.5 metra (pak më shumë se madhësia e një shtrati për një person në zonë) me vetëm një kashtë. shtrat për të fjetur dhe një kalë i gdhendur në dru për një lodër.

Kaspari tha më tej se qenia e parë njerëzore me të cilën kishte kontaktuar kishte qenë një njeri misterioz që e kishte vizituar jo shumë kohë përpara lirimit të tij, duke u kujdesur gjithmonë që të mos i zbulonte fytyrën.

Kali! Kali!

Një këpucar i quajtur Weickmann e çoi djalin në shtëpinë e kapitenit von Wessenig, ku ai do të përsëriste vetëm fjalët "Unë dua të jem një kalorësi, siç ishte babai im" dhe "Kali! Kali!” Kërkesa të mëtejshme shkaktuan vetëm lot ose shpalljen kokëfortë të "Nuk e di". Ai u dërgua në një komisariat, ku do të shkruante një emër: Kaspar Hauser.

Ai tregoi se ishte i njohur me paratë, mund të bënte disa lutje dhe të lexonte pak, por u përgjigjej pak pyetjeve dhe fjalori i tij dukej mjaft i kufizuar. Për shkak se ai nuk dha llogari për veten e tij, ai u burgos si vagabond.

Jeta në Nuremberg

Hauser u adoptua zyrtarisht nga qyteti i Nurembergut dhe paratë u dhuruan për mirëmbajtjen dhe edukimin e tij. Ai iu nënshtrua kujdesit të Friedrich Daumer, një mësues shkolle dhe filozof spekulativ, Johann Biberbach, një autoritet komunal, dhe Johann Georg Meyer, një mësues, respektivisht. Në fund të vitit 1832, Hauser u punësua si kopjues në zyrën lokale të ligjit.

Vdekja misterioze

Pesë vjet më vonë, më 14 dhjetor 1833, Hauser u kthye në shtëpi me një plagë të thellë në gjoksin e majtë. Sipas tij, ai ishte joshur në kopshtin e Ansbach Court, ku një i huaj e goditi me thikë duke i dhënë një çantë. Kur polici Herrlein kontrolloi kopshtin e gjykatës, ai gjeti një çantë të vogël vjollce që përmbante një shënim me laps në Spiegelschrift (shkrim në pasqyrë). Mesazhi ishte në gjermanisht:

“Hauser do të jetë në gjendje t'ju tregojë saktësisht se si dukem dhe nga jam. Për t'i shpëtuar përpjekjes Hauser, dua t'ju them vetë se nga vij __ . Unë vij nga _ _ _ kufiri bavarez _ _ Në lumë _ _ _ _ _ do t'ju them edhe emrin: ML Ö.

Kaspar Hauser: Djali i paidentifikuar i viteve 1820 në mënyrë misterioze duket se është vrarë vetëm 5 vjet më vonë 3
Një fotografi e shënimit, me shkrim pasqyre. Kontrasti i zgjeruar. Origjinali mungon që nga viti 1945. © Wikimedia Commons

Pra, a ishte goditur me thikë Kaspar Hauser nga njeriu që e kishte mbajtur si foshnjë? Hauser vdiq nga plaga më 17 dhjetor 1833.

Një princ i trashëguar?

Kaspar Hauser: Djali i paidentifikuar i viteve 1820 në mënyrë misterioze duket se është vrarë vetëm 5 vjet më vonë 4
Hauser u varros në Stadtfriedhof (varrezat e qytetit) në Ansbach, ku lapidari i tij lexon latinisht, “Këtu qëndron Kaspar Hauser, gjëegjëza e kohës së tij. Lindja e tij ishte e panjohur, vdekja e tij misterioze. 1833.” Një monument për të u ngrit më vonë në kopshtin e gjykatës ku lexohet Hic occultus occulto occisus est, që do të thotë "Këtu qëndron një misterioz që u vra në një mënyrë misterioze." © Wikimedia Commons

Sipas thashethemeve bashkëkohore – ndoshta aktuale qysh në vitin 1829 – Kaspar Hauser ishte princi trashëgues i Badenit që lindi më 29 shtator 1812 dhe kishte vdekur brenda një muaji. U pretendua se ky princ ishte ndërruar me një foshnjë që po vdiste dhe ishte shfaqur vërtet 16 vjet më vonë si "Kaspar Hauser" në Nuremberg. Ndërsa të tjerët teorizuan prejardhjen e tij të mundshme nga Hungaria apo edhe Anglia.

Një mashtrues, një mashtrues?

Dy letrat që Hauser mbante me vete, u zbulua se ishin shkruar nga e njëjta dorë. I dyti (nga nëna e tij) rreshti i të cilit "ai e shkruan dorëshkrimin tim tamam si unë" i shtyu analistët e mëvonshëm të supozonin se vetë Kaspar Hauser i kishte shkruar të dyja.

Një fisnik britanik i quajtur Lord Stanhope, i cili u interesua për Hauser dhe fitoi kujdestarinë e tij në fund të vitit 1831, shpenzoi një pjesë të madhe parash duke u përpjekur të sqaronte origjinën e Hauser. Në veçanti, ai bëri dy vizita në Hungari me shpresën për të vrapuar në kujtesën e djalit, pasi Hauser dukej se mbante mend disa fjalë hungareze dhe një herë kishte deklaruar se kontesha hungareze Maytheny ishte nëna e tij.

Megjithatë, Hauser nuk arriti të njohë asnjë ndërtesë apo monument në Hungari. Stanhope më vonë shkroi se dështimi i plotë i këtyre hetimeve e bëri atë të dyshonte në besueshmërinë e Hauser.

Nga ana tjetër, shumë besojnë se Hauser e kishte shkaktuar vetë plagën dhe aksidentalisht e kishte goditur veten shumë thellë. Për shkak se Hauser ishte i pakënaqur me situatën e tij dhe ai ende shpresonte që Stanhope do ta çonte në Angli siç kishte premtuar, Hauser falsifikoi të gjitha rrethanat e vrasjes së tij. Ai e bëri këtë në një përpjekje për të ringjallur interesin e publikut për historinë e tij dhe për të bindur Stanhope të përmbushte premtimin e tij.

Çfarë zbuloi testi i ri i ADN-së?

Në vitin 2002, Universiteti i Münster-it analizoi flokët dhe qelizat e trupit nga tufat e flokëve dhe veshjet që pretendohej se i përkisnin Kaspar Hauser. Mostrat e ADN-së u krahasuan me një segment të ADN-së të Astrid von Medinger, një pasardhëse në linjën femërore të Stéphanie de Beauharnais, e cila do të kishte qenë nëna e Kaspar Hauser nëse ai do të kishte qenë me të vërtetë princi trashëgues i Badenit. Sekuencat nuk ishin identike, por devijimi i vërejtur nuk është aq i madh sa të përjashtojë një marrëdhënie, pasi mund të shkaktohet nga një mutacion.

përfundim

Rasti i Kaspar Hauser i habiti të gjithë ata që dëgjuan për të. Si mundet që dikush kaq i ri të jetë i mbyllur për gjithë jetën e tij pa e vënë re askush? Akoma më e çuditshme, pse Hauser nuk dinte gjëra të tilla si shkronjat ose numrat pasi ishte i mbyllur për kaq gjatë? Njerëzit menduan se ai mund të ishte ose i çmendur ose një mashtrues që përpiqej të arratisej nga burgu.

Çfarëdo që ka ndodhur, sot nuk mund të përjashtohet plotësisht që jeta e Kaspar Hauser të jetë kapur në grackën politike të asaj kohe. Pas hetimit të historisë së tij, u bë e qartë se Kaspar Hauser me të vërtetë ishte mbajtur rob për shumë vite përpara se të shfaqej në publik. Në fund, është ende e paqartë se si ndodhi kjo dhe kush e mbajti rob për kaq gjatë.

Artikulli paraprak
Titanoboa

Yacumama - gjarpri gjigant misterioz që banon në ujërat e Amazonës

Neni Next
Zbulohen prova të reja të pabesueshme: Gjenomet e lashta tregojnë migrimin nga Amerika e Veriut në Siberi! 5

Zbulohen prova të reja të pabesueshme: Gjenomet e lashta tregojnë migrimin nga Amerika e Veriut në Siberi!