Arkeologët zbuluan medalje 1,800-vjeçare me kokën e Medusa

Një medalje ushtarake që besohet të jetë pothuajse 1,800-vjeçare është gjetur nga arkeologët në Turqi.

Arkeologët kanë zbuluar një pjesë unike të historisë gjatë gërmimeve në qytetin antik të Perre, që ndodhet në provincën Adıyaman në juglindje të Turqisë.

Arkeologët zbuluan medaljen 1,800-vjeçare me kokën e Medusa 1
Një medalje ushtarake që besohet të jetë pothuajse 1,800 vjeçare është gjetur nga arkeologët në Turqi. © Bota e Arkeologjisë

U zbulua një medalje ushtarake bronzi 1,800-vjeçare, me kokën e Medusës të paraqitur në të. Medusa, e cila njihej edhe si Gorgo në mitologjinë greke, ishte një nga tre Gorgonat monstruoze, të cilat imagjinoheshin të ishin femra njerëzore me krahë me gjarpërinj të gjallë helmues për flokë. Ata që e shikonin në sy do të ktheheshin në gur.

Termi "Meduza" në dijen e lashtë greke nënkupton "kujdestar". Rrjedhimisht, pamja e Meduzës në artin grek përdoret shpesh për të simbolizuar mbrojtjen dhe është e krahasueshme me syrin e keq bashkëkohor që reklamon mbrojtjen kundër forcave të liga. Medusa ishte një amuletë mbrojtëse në kohët e lashta, ashtu si një amuletë bashkëkohore, për të mbrojtur kundër shpirtrave të këqij.

Arkeologët zbuluan medaljen 1,800-vjeçare me kokën e Medusa 2
Medalje ushtarake bronzi me kokë Medusa e gjetur në qytetin antik të Perre në provincën Adiyaman. © Bota e Arkeologjisë

Sipas legjendës, edhe një vështrim i shkurtër në syrin e Meduzës do ta kthente njeriun në gur. Kjo është një nga karakteristikat më të njohura të Meduzës dhe është një nga arsyet që ajo mendohet si një kujdestare e aftë për të larguar shpirtrat e këqij.

Medusa ose Gorgons përshkruhen shpesh në pjesën e përparme të armaturës së perandorëve romakë ose gjeneralëve, në dyshemetë me mozaik në të gjithë Britaninë dhe Egjiptin dhe në muret e Pompeit. Aleksandri i Madh është paraqitur edhe me Medusën në armaturën e tij, në mozaikun Issus.

Historia thotë se Minerva (Athina) veshi një gorgon në mburojën e saj për ta bërë veten një luftëtare më të frikshme. Natyrisht, ajo që është e mirë për një perëndeshë është e mirë për masat. Përveçse fytyra e Meduzës ishte një dizajn i zakonshëm në mburoja dhe parzmore, ajo u shfaq edhe në mitologjinë greke. Zeusi, Athena dhe hyjnitë e tjera u portretizuan me një mburojë që mbante kokën e Medusës.

Gërmimet në kantier vazhdojnë, duke u fokusuar tek mozaikët dhe seksioni i ashtuquajtur 'shkallë pafundësi', tha Mehmet Alkan, drejtor i muzeut. Sipas Alkanit, medalja me kokë Medusa ishte një çmim që iu dha një ushtari për suksesin e tij.

Ata besojnë se ishte veshur nga një ushtar mbi ose rreth mburojës së tij gjatë një ceremonie ushtarake. Vitin e kaluar ata zbuluan këtu edhe një diplomë ushtarake 1,800-vjeçare, e cila mendojnë se është dhënë për shërbimin ushtarak.