Udhëtimi misterioz i mbretit Abu Bakr II: A u zbulua Amerika në fillim të shekullit të 14-të?

Mbretëria e Malit në Afrikën Perëndimore udhëhiqej dikur nga një mbret mysliman, i cili ishte një udhëtar i zjarrtë dhe kishte bredhur në të gjithë perandorinë e tij të madhe.
Çfarë ndodhi me flotën e Ebu Bekrit II? A u zbulua Amerika në fillim të shekullit të 14-të?

Mansa Abu Bakr II ishte Mansa i dhjetë (që do të thotë mbret, perandor ose sulltan) i Perandorisë Mali. Ai u ngjit në fron në 1312 dhe sundoi për 25 vjet. Gjatë mbretërimit të tij, ai mbikëqyri zgjerimin e perandorisë dhe ndërtimin e shumë xhamive dhe medreseve. Ai ishte një musliman i devotshëm dhe ishte i njohur për devotshmërinë e tij. Në vitin 1337, ai filloi një pelegrinazh në Mekë. Ai shoqërohej nga një shoqëri e madhe, duke përfshirë historianin e tij të oborrit, Abu Bekr ibn Abd al-Kadir.

Përfaqësimi artistik i Perandorisë së Mansa Musa
Përfaqësimi artistik i Perandorisë së Mansa Musa. © Wikimedia Commons

Ndërsa ishte në pelegrinazh, Mansa Abu Bakr II pa një ëndërr në të cilën iu tha të hiqte dorë nga froni dhe të eksploronte Oqeanin Atlantik. Ai e mori këtë si një shenjë nga Zoti dhe, pas kthimit të tij në Mali, ai abdikoi nga froni. Më pas ai u nis në një udhëtim poshtë lumit Niger me një flotë anijesh. Thuhej se ai kishte eksploruar brigjet e Afrikës Perëndimore dhe madje kishte kaluar Oqeanin Atlantik.

Udhëtimi misterioz i Mansa Abu Bakr II

Paraqitja - Abu Bakari II duke lundruar drejt perëndimit me flotën e tij të madhe përtej Atlantikut.
Paraqitur - Abu Bakari II duke lundruar drejt perëndimit me flotën e tij të madhe përtej Atlantikut.

Ekspedita e Abu Bakr II (i njohur gjithashtu si Mansa Qu), sundimtari i shekullit të 14-të të Perandorisë Mali, është i rrethuar nga polemika. Dëshmia më e mirë që kemi për të vjen nga historiani arab Shihab al-Umari, i cili u takua me Mansa Musa, trashëgimtarin e Abu Bekrit, në Kajro në fillim të viteve 1300.

Sipas Mansa Musa, babai i tij refuzoi të besonte se oqeani nuk kishte fund dhe pajisi një ekspeditë prej 200 anijesh plot me marinarë, ushqime dhe ar për të gjetur skajin e tij. Vetëm një anije u kthye.

Sipas kapitenit të anijes, ata panë një ujëvarë të zhurmshme në mes të oqeanit, e cila dukej se ishte buzë. Anija e tij ishte në pjesën e pasme të flotës. Pjesa tjetër e anijeve u thithën dhe ai shpëtoi vetëm duke vozitur mbrapsht.

Mbreti refuzoi ta besonte dhe pajisi 3,000 anije për t'i provuar sërish, këtë herë duke udhëtuar me to. Ai e bëri regjent Mansa Musa-n në vend të tij, por nuk u kthye më.

Një përkthim në anglisht i bisedës së al-Umarit me Musain është si vijon:

“Kështu Abubakar pajisi 200 anije të mbushura me njerëz dhe po aq të pajisur me ar, ujë dhe ushqime, të mjaftueshme për t'i mbajtur ato për vite… ata u nisën dhe kaloi një kohë e gjatë para se dikush të kthehej. Pastaj një anije u kthye dhe ne pyetëm kapitenin se çfarë lajmi sollën.

Ai tha: "Po, o Sulltan, ne udhëtuam për një kohë të gjatë derisa u shfaq në det të hapur një lumë me një rrymë të fuqishme ... anijet e tjera vazhduan përpara, por kur arritën në atë vend, nuk u kthyen dhe jo më". u pa prej tyre… Sa për mua, unë shkova menjëherë dhe nuk hyra në lumë.

Sulltani përgatiti 2,000 anije, 1,000 për vete dhe njerëzit që mori me vete dhe 1,000 për ujë dhe ushqime. Ai më la tek deputetët e tij dhe u nis në Oqeanin Atlantik me njerëzit e tij. Kjo ishte e fundit që pamë prej tij dhe të gjithë atyre që ishin me të. Dhe kështu, unë u bëra mbret në të drejtën time.”

A arriti Ebu Bekri në Amerikë?

Disa historianë kanë spekuluar se vetëm duke lundruar në Oqeanin Atlantik, Abu Bekri kishte lundruar nëpër këtë trup uji dhe madje kishte arritur në Amerikë. Ky pretendim i jashtëzakonshëm është mbështetur nga një legjendë midis popullit vendas Taino të Hispaniola-s për njerëzit e zinj që mbërritën përpara Kolombit me armë të bëra nga një aliazh që përmban ar.

Udhëtimi misterioz i mbretit Abu Bakr II: A u zbulua Amerika në fillim të shekullit të 14-të? 1
Shumë besojnë se Mansa Abu Bakar II ishte takuar me amerikanët vendas dhe se afrikanët sollën qytetërim në Amerikë. © Face2FaceAfrica

Madje janë paraqitur edhe dëshmi që duket se mbështesin pretendime të tilla. Emrat e vendeve në hartat e vjetra, për shembull, thuhet se tregojnë se Ebu Bekri dhe njerëzit e tij kishin zbritur në Botën e Re.

Malianët pretendohet se kanë emëruar disa vende me emrin e tyre, si Porti Mandinga, Gjiri Mandinga dhe Sierre de Mali. Vendndodhja e saktë e vendeve të tilla, megjithatë, janë të paqarta, pasi një burim thotë se këto vende janë në Haiti, ndërsa një tjetër i vendos ato në rajonin e Meksikës.

Një argument tjetër i zakonshëm është se mallrat metalike nga Afrika Perëndimore u zbuluan nga Kolombi kur ai mbërriti në Amerikë. Një burim pretendon se vetë Kolombi raportoi se kishte marrë mallra metalike me origjinë nga Afrika Perëndimore nga amerikanët vendas. Një burim tjetër pohon se analizat kimike të majave të arit të gjetura nga Kolombi në shtiza në Amerikë treguan se ari ndoshta erdhi nga Afrika Perëndimore.

Detaje nga Fleta 6 e Atlasit Katalanas që tregon Saharanë Perëndimore. Malet Atlas janë në majë dhe lumi Niger në fund. Mansa Musa shfaqet i ulur në një fron dhe mban një monedhë ari.
Detaje nga Fleta 6 e Atlasit Katalanas që tregon Saharanë Perëndimore. Malet Atlas janë në majë dhe lumi Niger në fund. Mansa Musa shfaqet i ulur në një fron dhe mban një monedhë ari. © Wikimedia Commons

Janë dhënë gjithashtu shumë shembuj të tjerë të prezencës së supozuar të Malit në Botën e Re, duke përfshirë skelete, mbishkrime, një ndërtesë që dukej si një xhami, analiza gjuhësore dhe gdhendje që thuhej se përshkruanin Malianët.

Sidoqoftë, një provë e tillë nuk është plotësisht bindëse, pasi burimet që i renditin ato nuk ofrojnë informacione apo referenca shtesë për të mbështetur më tej pretendimet e tyre. Për shembull, në vend që të thuhet thjesht se vendet e emërtuara nga Malianët janë gjetur në hartat e vjetra, mund të jetë më bindëse nëse jepen shembuj të besueshëm për këto 'harta të vjetra'.

Udhëtimi misterioz i mbretit Abu Bakr II: A u zbulua Amerika në fillim të shekullit të 14-të? 2
Hyjnia Aztec Quetzalcoatl (majtas) nganjëherë përfaqësohet në Meksikë si një burrë i zi me mjekër, i veshur me të bardha, i cili mbërriti 6 cikle pas burrit të fundit që erdhi nga dherat e huaja. Të tjerë thonë gjithashtu se prania e kokave prej guri (djathtas) me 'tipare afrikane' të qytetërimit të lashtë Olmec në Amerikën e Jugut, para Aztecs dhe Mayans, dëshmon se afrikanët me të vërtetë sollën qytetërimin në Amerikë qindra vjet përpara Kolombit. © Shutterstock

Nga ana tjetër, shumë historianë i kanë hedhur poshtë të gjitha këto pretendime, duke thënë se asnjë dëshmi arkeologjike për ndonjë lidhje të tillë nuk është gjetur ndonjëherë. Një gjë është e sigurt: Abu Bakri nuk u kthye kurrë për të rimarrë mbretërinë e tij, por legjenda e ekspeditës së tij ka jetuar dhe Mansa Abu Bakr II është bërë i njohur si një nga eksploruesit më të mëdhenj në histori.

Artikulli paraprak
Kthetrat gjigante të zbuluara nga anëtarët e Shoqërisë Speleologjike të Zelandës së Re në 1987.

Kthetrat gjigante: Zbulimi i tmerrshëm i malit Owen!

Neni Next
Alien i fisit Dropa në Himalajet

Fisi misterioz Dropa i Himalajeve në lartësi të madhe