Incidenti Vela: Ishte vërtet një shpërthim bërthamor apo diçka më misterioze?

Më 22 shtator 1979, një blic i paidentifikuar i dyfishtë drite u zbulua nga një satelit Vela i Shteteve të Bashkuara.
Incidenti Vela: Ishte vërtet një shpërthim bërthamor apo diçka më misterioze? 1
Shpërthimi pas lëshimit të Vela 5A dhe 5B natyrisht: Fotografitë e satelitëve dhe instrumenteve Vela-5A & B me mirësjellje të Laboratorit Kombëtar të Los Alamos.

Fenomeni i çuditshëm dhe misterioz i dritës në qiell është regjistruar që nga kohërat e lashta. Shumë prej tyre janë interpretuar si shenja, shenja nga perënditë, apo edhe entitete të mbinatyrshme si engjëjt. Por ka disa fenomene të çuditshme që nuk mund të shpjegohen. Një shembull i tillë është Incidenti i Velës.

Incidenti Vela: Ishte vërtet një shpërthim bërthamor apo diçka më misterioze? 2
Shpërthimi pas lëshimit të Vela 5A dhe 5B: Vela ishte emri i një grupi satelitësh të zhvilluar si elementi Vela Hotel i Projektit Vela nga Shtetet e Bashkuara për të zbuluar shpërthimet bërthamore për të monitoruar përputhjen me Traktatin e Ndalimit të Pjesshëm të Testeve të vitit 1963 nga Bashkimi Sovjetik. . © Me mirësjellje të Laboratorit Kombëtar të Los Alamos.

Incidenti Vela (nganjëherë i referuar si Blici i Atlantikut të Jugut) ishte një blic i dyfishtë drite ende i paidentifikuar i zbuluar nga një satelit Vela i Shteteve të Bashkuara më 22 shtator 1979. Është spekuluar se blici i dyfishtë ishte karakteristikë e një shpërthimi bërthamor ; megjithatë, informacioni i deklasifikuar së fundmi për ngjarjen thotë se "ndoshta nuk ishte nga një shpërthim bërthamor, megjithëse nuk mund të përjashtohet që ky sinjal të kishte origjinë bërthamore".

Blici u zbulua më 22 shtator 1979, në orën 00:53 GMT. Sateliti raportoi blicin karakteristik të dyfishtë (një blic shumë i shpejtë dhe shumë i ndritshëm, më pas një më i gjatë dhe më pak i ndritshëm) të një shpërthimi bërthamor atmosferik prej dy deri në tre kilotone, në Oqeanin Indian midis Bouvet Island (varësia norvegjeze) dhe Ishujt e Princit Eduard (varësitë e Afrikës së Jugut). Avionët e Forcave Ajrore të SHBA fluturuan në zonë menjëherë pasi u zbuluan ndezjet, por nuk gjetën shenja të një shpërthimi ose rrezatimi.

Në vitin 1999, një letër e bardhë e senatit të SHBA tha: “Ekziston pasiguria nëse ndezja e Atlantikut të Jugut në shtator 1979 e regjistruar nga sensorë optikë në satelitin amerikan Vela ishte një shpërthim bërthamor dhe, nëse po, kujt i përkiste. Është interesante se 41 ndezjet e mëparshme të dyfishta të zbuluara nga satelitët Vela u shkaktuan nga testet e armëve bërthamore.

Ka disa spekulime se testi mund të ketë qenë një iniciativë e përbashkët izraelite ose e Afrikës së Jugut, e cila është konfirmuar (megjithëse jo e provuar) nga komodori Dieter Gerhardt, një spiun i dënuar sovjetik dhe komandant i bazës detare të qytetit Simon të Afrikës së Jugut në atë kohë.

Disa shpjegime të tjera përfshijnë një meteoroid që godet satelitin; thyerja atmosferike; reagimi i kamerës ndaj dritës natyrore; dhe kushtet e pazakonta të ndriçimit të shkaktuara nga lagështia ose aerosolet në atmosferë. Megjithatë, shkencëtarët ende nuk janë të sigurt saktësisht se si dhe pse ndodhi Incidenti Vela.

Artikulli paraprak
"Gjiganti i Kandaharit" misterioz dyshohet se u vra nga forcat speciale amerikane në Afganistan 3

"Gjiganti i Kandaharit" misterioz dyshohet se është vrarë nga forcat speciale amerikane në Afganistan

Neni Next
Një familje e njerëzve siberianë Ket

Origjina misterioze e popullit Ket të Siberisë