Qyteti i Bardhë: Një "Qytet i Zotit të Majmunit" misterioz i humbur i zbuluar në Honduras

Qyteti i Bardhë është një qytet legjendar i humbur i qytetërimit të lashtë. Indianët e shohin atë si një tokë të mallkuar të mbushur me hyjnitë e rrezikshme, gjysmë perëndi dhe thesare të humbura të bollshme.
Qyteti i Bardhë: Një "Qyteti i Zotit të Majmunit" misterioz i humbur i zbuluar në Honduras 1

A jetonin dikur banorët e lashtë të Hondurasit në një qytet të bërë tërësisht prej guri të bardhë? Kjo është pyetja që i ka hutuar arkeologët për shekuj me radhë. Qyteti i Bardhë, i njohur gjithashtu si Qyteti i Zotit të Majmunit, është një qytet i lashtë i humbur që dikur ishte varrosur nën shtresa të trasha të pyjeve të shiut. Vetëm në vitin 1939 eksploruesi dhe studiuesi Theodore Morde zbuloi këtë vend misterioz me ndërtesat e tij të ndërtuara tërësisht nga gurë të bardhë dhe ari; pastaj përsëri, humbet në kohë. Çfarë misteri qëndron në thellësitë e pyjeve tropikale të Hondurasit?

Qyteti i Bardhë i Humbur: Çfarë zbuloi National Geographic në thellësinë e pyjeve tropikale të Hondurasit?
© Shutterstock

Qyteti i Bardhë i Hondurasit

Qyteti i Bardhë është një qytet i humbur mitologjik me struktura të bardha dhe shëmbëlltyra të arta të një perëndie majmuni në zemër të një xhungle të padepërtueshme në Hondurasin lindor. Në vitin 2015, një zbulim i supozuar i rrënojave të saj ndezi një debat të nxehtë që vazhdon edhe sot e kësaj dite.

Historia sillet rreth mistereve makabre, siç janë vdekjet e çuditshme të eksploruesve të saj. Sipas indianëve Pech, qyteti u ngrit nga perënditë dhe është i mallkuar. Një tjetër folklor i lidhur flet për hyjnitë misterioze gjysmë njerëzore dhe gjysmë shpirtërore. Kalaja njihet edhe si "Qyteti i Zotit të majmunit". Pritet të gjendet në zonën La Mosquitia të bregut të Karaibeve të Hondurasit.

Vizatimi konceptual i artistit Virgil Finlay i "Qytetit të humbur të Zotit të majmunit" të Theodore Moore. Botuar fillimisht në The American Weekly, 22 shtator 1940
Vizatimi konceptues i artistit Virgil Finlay i "Qytetit të humbur të Zotit të majmunit" të Theodore Moore. Botuar fillimisht në The American Weekly, 22 shtator 1940 © Wikimedia Commons

Qyteti i Bardhë: Përmbledhje e shkurtër e legjendës

Historia e Qytetit të Bardhë mund të gjurmohet në traditat indiane Pech, të cilat e përshkruajnë atë si një qytet me kolona masive të bardha dhe mure guri. Do të ishte ndërtuar nga perënditë, të cilët do të kishin gdhendur gurët masivë. Sipas indianëve Pech, qyteti u braktis për shkak të "magjisë" së një indiani të fuqishëm.

Indianët e Honduras Payas flasin gjithashtu për Kaha Kamasa, një qytet i shenjtë kushtuar perëndisë së majmunit. Ai do të përfshinte shëmbëlltyra majmuni dhe një statujë masive të artë të një perëndie majmuni.

Legjenda u forcua gjatë pushtimit spanjoll. Pushtuesi spanjoll Hernán Cortés, i cili udhëhoqi një ekspeditë që shkaktoi rënien e Perandorisë Aztec dhe solli pjesë të mëdha të asaj që tani është kontinenti Meksika nën sundimin e Mbretit të Kastiljes në fillim të shekullit të 16-të, e njohu statujën, duke përmendur një sasi të madhe. prej ari në kështjellë. Ai kërkoi xhunglën, por nuk e gjeti qytetin e bardhë.

Eksplorimi i Theodore Morde dhe vdekja e tij e papritur

Eksploruesi amerikan Theodore Morde u ul në tavolinën e tij në pyllin tropikal të Hondurasit ndërsa eksploronte la Mosquitia në 1940
Eksploruesi amerikan Theodore Morde u ul në tryezën e tij në pyllin tropikal të Hondurasit ndërsa eksploronte la Mosquitia në 1940 © Wikimedia Commons

Theodore Morde ishte një eksplorues i njohur që eksploroi pyllin e La Mosquitia në ndjekje të Qytetit të Bardhë në 1939 dhe zbuloi mijëra objekte gjatë ekspeditës së tij të gjerë. Morde pretendon se ka gjetur kështjellën, e cila do të kishte qenë kryeqyteti i Chorotegas, një fis më i hershëm se Maya:

Në hyrje ishte ndërtuar një piramidë me dy kolona në anët e saj. Në kolonën e djathtë një imazh i një merimange dhe në të majtë ai i një krokodili. Në majë të piramidës e gdhendur në gur, një statujë kolosale e një majmuni me një altar për sakrifica para se të bëhej në tempull.

Duket se Morde zbuloi muret, të cilat ishin të mbipopulluara, por në formë të mirë. Për shkak se Chorotegas ishin "shumë të aftë në punimin e gurit", është shumë e mundur që ata të ndërtuan pikërisht atje në Mosquitia.

Morde bën një krahasim interesant midis Mono-Zotit parahistorik dhe Hanumanit, një hyjni majmuni në mitologjinë hindu. Ai deklaroi se ishin vërtet të ngjashëm!

Hanuman, Majmuni Hyjnor Indi, Tamil Nadu
Hanuman, Majmuni Hyjnor. Indi, Tamil Nadu © Wikimedia Commons

Eksploruesi përmend gjithashtu "Vallëzimin e majmunëve të vdekur", një ceremoni e keqe fetare e bërë (ose e kryer) nga vendasit e rajonit. Ceremonia konsiderohet veçanërisht e pakëndshme për faktin se majmunët fillimisht gjuhen dhe më pas digjen.

Sipas legjendës lokale, majmunët janë pasardhës të ulakëve, krijesa të përbëra nga gjysmë njeriu dhe gjysmë shpirti që ngjajnë me majmunët njeri-majmun. Majmunët u therën në mënyrë rituale për të paralajmëruar larg këto krijesa të rrezikshme (ata do të jetonin ende në xhungël, sipas folklorit).

Morde nuk mori më shumë fonde për të ndjekur hetimin e tij dhe, menjëherë pasi u gjet i vdekur në shtëpinë e prindërve të tij në Dartmouth, Massachusetts, më 26 qershor 1954. Morde u zbulua i varur nga dushi dhe vdekja e tij u konsiderua një vetëvrasje nga mjekët ekzaminues. Vdekja e tij ndezi ide konspirative në lidhje me një vrasje të synuar nga zyrtarët sekretë të qeverisë amerikane.

Ndërsa shumë teoricienë më vonë pohuan se pas vdekjes së tij qëndronin forca të liga. Edhe pse disa raporte të mëvonshme thonë se Morde u godit nga një makinë në Londër "menjëherë" pas ekskursionit të tij në Honduras. Çfarë sekreti vdekjeprurës do të kishte në Shtëpinë e Bardhë për të vrarë një zbulues të mundshëm?

Gjetja e supozuar e bërë nga National Geographic

Në shkurt 2015, National Geographic publikoi atë ishin zbuluar rrënojat e Qytetit të Bardhë. Megjithatë, ky informacion shihet si mashtrues dhe është kritikuar nga ekspertë të ndryshëm. Nëse do të ishte qyteti i famshëm i humbur, ai duhet të kishte mbajtur ndonjë shenjë të lidhur me legjendën, siç është majmuni i madh i artë - i cili ende nuk është zbuluar. Ajo që u zbulua duhej të ishte një tjetër nga rrënojat e panumërta të Mosquitia.

Pavarësisht gjetjes së fundit të diskutueshme të National Geographic, Qyteti i Bardhë i Hondurasit mbetet një mister historik i pazgjidhur. Mund të jetë thjesht një përrallë, por indianët e përshkruajnë gjallërisht. Shumë rrënoja të lashta janë zbuluar në të gjithë Mushkonjat e Hondurasit si rezultat i eksplorimeve të shekullit të njëzetë.

Artikulli paraprak
Origjina misterioze e megaliteve antike 'gjigante' në guroren Yangshan 2

Origjina misterioze e megaliteve antike 'gjigante' në guroren Yangshan

Neni Next
Çfarë mister fshihet pas majmunit të Loys? 3

Çfarë mister fshihet pas majmunit të Loys?