Çfarë mister fshihet pas majmunit të Loys?

Krijesa e çuditshme i ngjante një hominidi, i mungonte bishti si majmuni, kishte 32 dhëmbë dhe ishte midis 1.60 dhe 1.65 metra i gjatë.
Çfarë mister fshihet pas majmunit të Loys? 1

Majmuni i Loys, ose Ameranthropoides loysi (jozyrtare), ishte një krijesë e çuditshme e ngjashme me një majmun të vrarë nga gjeologu zviceran François de Loys në vitin 1917 në kufirin midis Venezuelës dhe Kolumbisë. Krijesa i ngjante një hominidi, i mungonte bishti si majmuni, kishte 32 dhëmbë dhe ishte midis 1.60 dhe 1.65 metra i gjatë.

Versioni i rrallë i fotografisë së plotë të majmunit de Loys – “Ameranthropoides loysi”, nga viti 1929
Versioni i rrallë i fotografisë së plotë të majmunit të de Loys – “Ameranthropoides loysi”, nga viti 1929 © Wikimedia Commons

François de Loys po drejtonte një ekspeditë kërkimi nafte pranë lumenjve Tarra dhe Maracaibo kur dy krijesa iu afruan grupit të tyre. François de Loys qëlloi mbi krijesat në përpjekje për t'u mbrojtur. Mashkulli iku në xhungël dhe femra u vra nga një makinë. Krijesa u fotografua dhe de Loys i ruajti imazhet.

Kur François de Loys u kthye në Zvicër, ai nuk i tha askujt për krijesën. Megjithatë, në vitin 1929, antropologu George Montadon zbuloi foton ndërsa kërkonte informacion në shënimet e Loys për fiset indigjene në Amerikën e Jugut dhe e bindi Loys që ta botonte atë në një gazetë angleze.

Disa punime rreth krijesës misterioze u botuan më vonë në Francë dhe George Montadon propozoi emrin e saj shkencor në Akademinë Franceze të Shkencave.

Një interpretim spekulativ i ngjarjes, primati tjetër i paraqitur në pjesën e pasme me një vegël në dorë (art nga Kosemen)
Një interpretim spekulativ i ngjarjes, primati tjetër i paraqitur në pjesën e pasme me një vegël në dorë © Fandom

Megjithatë, përshkrimi shkencor i Montandon-it për specien si Ameranthropoides loysi – majmuni i ngjashëm me njeriun amerikan të de Loys – u prit me kritika të ashpra. Sipas natyralistit britanik Sir Arthur Keith, fotografia përshkruante vetëm një lloj majmuni merimangë, Ateles belzebuth, vendas në rajonin e eksploruar, me bishtin e prerë qëllimisht ose të fshehur në fotografi.

Majmunët merimangë janë të zakonshëm në Amerikën e Jugut, duke qëndruar gati 110 cm (3.5 këmbë) të gjatë kur janë në këmbë. De Loys, nga ana tjetër, e kishte matur majmunin e tij në 157 cm (5 këmbë) - dukshëm më i madh se të gjitha speciet e njohura.

Montandon u magjeps nga majmuni. Ai propozoi emrin Ameranthropoides loysi në tre artikuj të veçantë për revista shkencore. Megjithatë, shkencëtarët ishin skeptikë.

Historianët Pierre Centlivres dhe Isabelle Girod botuan një artikull në 1998 duke pretenduar se e gjithë historia e takimit të çuditshëm ishte një mashtrim i kryer nga antropologu Montandon për shkak të pikëpamjes së tij raciste për evolucionin njerëzor.

Francois de Loys (1892-1935) ndoshta para ekspeditës së Venezuelës 1917
Francois de Loys (1892-1935) ndoshta përpara ekspeditës së Venezuelës 1917 © Wikimedia Commons

Kush ishte ky djalë de Loys dhe çfarë provash kishte ai që majmuni nuk ishte thjesht një majmun merimangë? A ishte ai madje i sigurt se fotografia ishte bërë në Amerikën e Jugut?

Ky është një nga misteret. Përveç pyetjes se çfarë lloj majmuni primat de Loys është, nëse është një majmun, a është ai një majmun i Amerikës së Jugut? Nuk ka majmunë vendas në Amerikë, vetëm majmunë. Afrika është shtëpia e shimpanzeve, gorillave dhe bonobove, ndërsa Azia është shtëpia e orangutanëve, gibonëve dhe siamangëve. Nëse de Loys do të zbulonte një majmun të panjohur më parë në Amerikën e Jugut, do të ndryshonte rrënjësisht të kuptuarit tonë për evolucionin e majmunëve.

Artikulli paraprak
Qyteti i Bardhë: Një "Qyteti i Zotit të Majmunit" misterioz i humbur i zbuluar në Honduras 2

Qyteti i Bardhë: Një "Qytet i Zotit të Majmunit" misterioz i humbur i zbuluar në Honduras

Neni Next
Origjina e mumieve të lashta ariane dhe piramidave misterioze të Kinës 3

Origjina e mumieve të lashta ariane dhe piramidave misterioze të Kinës