Disqet e Jade - artefakte të lashta me origjinë misterioze

Misteri që rrethon Disqet Jade ka bërë që shumë arkeologë dhe teoricienë të spekulojnë teori të ndryshme magjepsëse.

Kultura Liangzhu është e njohur për ritualet e saj të varrimit, të cilat përfshinin vendosjen e të vdekurve të tyre në arkivole prej druri mbi tokë. Përveç varrimeve të famshme të arkivolit prej druri, një tjetër zbulim mahnitës nga kjo kulturë e lashtë ishin Disqet e Jade.

Bi me dy dragonj dhe model gruri, shtetet ndërluftuese, nga mali në Shanghai Meseum
Disku Jade Bi me dy dragonj dhe model drithi, Shtetet ndërluftuese, nga Mali në Shanghai Meseum © Wikimedia Commons

Këto disqe janë gjetur në më shumë se njëzet varre dhe mendohet se përfaqësojnë diellin dhe hënën në ciklin e tyre qiellor, si dhe kujdestarët e botës së krimit. Megjithatë, misteri që rrethon këto Disqe Jade ka bërë që shumë arkeologë dhe teoricienë të spekulojnë teori të ndryshme magjepsëse; dhe qëllimi aktual i këtyre disqeve të çuditshme është ende i panjohur.

Kultura Liangzhu dhe Disqet Jade

Modeli i qytetit antik të Liangzhu, i ekspozuar në Muzeun Liangzhu.
Modeli i qytetit antik të Liangzhu, i ekspozuar në Muzeun Liangzhu. © Wikimedia Commons

Kultura Liangzhu lulëzoi në deltën e lumit Yangtze të Kinës midis 3400 dhe 2250 para Krishtit. Sipas gjetjeve të gërmimeve arkeologjike në dekadat e fundit, anëtarët e klasës së lartë të kulturës u varrosën së bashku me objekte të bëra prej mëndafshi, llak, fildishi dhe lodh - një mineral jeshil i përdorur si stoli ose për zbukurime. Kjo sugjeron se ka pasur një ndarje të dallueshme klasore gjatë kësaj periudhe kohore.

Disqet kineze bi, zakonisht të referuara thjesht si bi kineze, janë ndër objektet më mistike dhe magjepsëse nga të gjitha objektet që janë prodhuar në Kinën e lashtë. Këto disqe të mëdhenj guri u ngjitën në trupat e fisnikërisë kineze duke filluar të paktën 5,000 vjet më parë.

Jade bi nga kultura Liangzhu. Objekti ritual është një simbol i pasurisë dhe fuqisë ushtarake.
Jade bi nga kultura Liangzhu. Objekti ritual është një simbol i pasurisë dhe fuqisë ushtarake. © Wikimedia Commons

Rastet e mëvonshme të disqeve bi, të bëra zakonisht nga lodh dhe qelqi, datojnë në periudhat e Shang (1600-1046 pes), Zhou (1046-256 pes) dhe Han (202 pes-220 pas Krishtit). Edhe pse ato janë krijuar nga lodh, një gur shumë i fortë, qëllimi i tyre origjinal dhe metoda e ndërtimit mbeten një mister për shkencëtarët.

Çfarë janë bi disqet?

Jade, një gur i çmuar i përbërë nga disa minerale silikate, përdoret shpesh në krijimin e vazove, bizhuterive dhe objekteve të tjera dekorative. Ai vjen në dy varietete kryesore, nefrit dhe jadeit, dhe zakonisht është i pangjyrë nëse nuk është i kontaminuar me një substancë tjetër (siç është kromi), në të cilën pikë merr një nuancë kaltërosh-jeshile.

Disqet e Jade, të njohura gjithashtu si disqe bi, u krijuan nga njerëzit Liangzhu të Kinës në epokën e vonë neolitike. Ato janë unaza të rrumbullakëta, të sheshta të bëra nga nefriti. Ata u gjetën praktikisht në të gjitha varret e rëndësishme të qytetërimit Hongshan (3800-2700 pes) dhe mbijetuan gjatë gjithë kulturës Liangzhu (3000-2000 pes), duke sugjeruar se ata ishin jashtëzakonisht të rëndësishëm për shoqërinë e tyre.

Për çfarë përdoreshin disqet bi?

Zbuluar nga varri i mbretit Chu në malin Lion në dinastinë Han perëndimore
Disk Jade Bi me Dizajn Dragon i zbuluar nga varri i mbretit Chu në malin e luanit në dinastinë Han perëndimore © Wikimedia Commons

Gurët ishin të vendosur dukshëm në kufomën e të ndjerit, zakonisht afër gjoksit ose stomakut, dhe shpesh përfshinin simbole që lidhen me qiellin. Nefriti njihet në kinezisht si "YU", që gjithashtu nënkupton pastërtinë, pasurinë dhe nderin.

Është e çuditshme pse kinezët e lashtë neolitike do të kishin zgjedhur Jade, duke qenë se është një material kaq i vështirë për t'u punuar për shkak të ngurtësisë së tij.

Meqenëse asnjë vegël metalike nga ajo periudhë kohore nuk është zbuluar, studiuesit besojnë se ato supozohet se janë prodhuar duke përdorur një proces të quajtur brazim dhe lustrim, i cili do të kishte marrë një kohë shumë të gjatë për t'u përfunduar. Prandaj, pyetja e qartë që lind këtu është pse ata do të shkonin në një përpjekje të tillë?

Një shpjegim i mundshëm për rëndësinë e këtyre disqeve prej guri është se ato janë të lidhura me një hyjni ose hyjni. Disa kanë spekuluar se ato përfaqësojnë diellin, ndërsa të tjerë i kanë parë si një simbol të një rrote, që të dyja janë ciklike në natyrë, shumë si jeta dhe vdekja.

Rëndësia e Disqeve Jade dëshmohet nga fakti se në luftë, palës së mundur iu kërkua t'i dorëzonte disqet e Jade pushtuesit si një gjest nënshtrimi. Ato nuk ishin thjesht zbukurime.

Disa njerëz besojnë se historia misterioze e Disqe Dropa Stone, të cilët janë gjithashtu gurë në formë disku dhe thuhet se janë 12,000 vjet të vjetër, janë të lidhura me historinë e Disqeve të Jade. Gurët Dropa thuhet se janë zbuluar në një shpellë në malet e Baian Kara-Ula, të cilat ndodhen në kufirin midis Kinës dhe Tibetit.

A ishin vërtet të lidhur disqet e Jade-s të gjetura në Liangzhu me disqet e gurit Dropa në një farë mënyre?

Në vitin 1974, Ernst Wegerer, një inxhinier austriak, fotografoi dy disqe që plotësonin përshkrimet e Gurëve Dropa. Ai ishte në një turne me guidë në Banpo-Museum në Xian, kur pa disqet prej guri të ekspozuara. Ai pretendon se ka parë një vrimë në qendër të çdo disku dhe hieroglife në brazda pjesërisht të shkërmoqur si spirale.
Në vitin 1974, Ernst Wegerer, një inxhinier austriak, fotografoi dy disqe që plotësonin përshkrimet e Gurëve Dropa. Ai ishte në një turne me guidë në Banpo-Museum në Xian, kur pa disqet prej guri të ekspozuara. Ai pretendon se ka parë një vrimë në qendër të çdo disku dhe hieroglife në brazda pjesërisht të shkërmoqur si spirale.

Arkeologët kanë kruar kokat e tyre mbi disqe nefriti për shumë shekuj, por për shkak se ato u krijuan gjatë një kohe kur nuk kishte të dhëna të shkruara, rëndësia e tyre është ende një mister për ne. Si rezultat, pyetja se cila ishte rëndësia e Disqeve Jade dhe pse u krijuan ato është ende e pazgjidhur. Për më tepër, askush nuk mund të konfirmojë për momentin nëse disqet Jade kishin lidhje me disqet e gurit Dropa apo jo.


Për të ditur më shumë rreth popullit misterioz Dropa të Himalajeve dhe disqeve të tyre enigmatike prej guri, lexoni këtë artikull interesant këtu.