Gjiganti i Odessos: Skeleti i zbuluar në Varna, Bullgari

Skeleti me përmasa të mëdha u zbulua gjatë gërmimeve të shpëtimit të kryera nga arkeologët nga Muzeu Arkeologjik i Varnës.
Gjiganti i Odessos: Skeleti i zbuluar në Varna, Bullgari 1
Skeleti gjigant me nofkën 'Goliath' u gjet në Santa Mare, Rumani. © Satmareanul.net

Më herët në mars 2015, gërmimet e shpëtimit në Varna, Bullgari zbuluan skeletin e një personi gjigant të varrosur nën murin e kalasë së qytetit antik të Odessos.

Gjiganti i Odessos
Skeleti i zbuluar i shekullit 4-5 pas Krishtit i burrit të gjatë të varrosur nën murin e kalasë Odessos ka qenë i shtrirë "in situ" që kur u gjet më 17 mars 2015.© Nova TV

Raportet fillestare treguan se shkencëtarët ishin shumë të habitur nga madhësia e kockës së gjetur në zonë, duke i çuar ata në përfundimin se personi kishte jetuar në shekullin e 4-të ose të 5-të.

Skeleti u zbulua gjatë gërmimeve të shpëtimit të kryera nga arkeologët nga Muzeu i Arkeologjisë së Varnës (i quajtur edhe Muzeu Historik Rajonal i Varnës).

Sipas prof. dr. Valeri Yotov, i cili ishte përgjegjës i ekipit që kryente gërmimet atje, madhësia e eshtrave ishte "mbresëlënëse" dhe se ato i përkisnin "një burri shumë të gjatë". Megjithatë, Yotov nuk zbuloi lartësinë e saktë të skeletit.

Arkeologët e Varnës gjetën gjithashtu mbetje të murit të kalasë Odessos, fragmente kavanozësh prej balte dhe një mulli dore nga antikiteti i vonë.

“Ndërsa filluam të zbulonim murin e kalasë së lashtë, filluam t'i bënim vetes shumë pyetje dhe, natyrisht, na u desh të vazhdonim të gërmojmë për të arritur në themelet e murit. Kështu u përplasëm me skeletin,” -Dr. Valeri Yotov

Gjiganti i Odessos: Skeleti i zbuluar në Varna, Bullgari 2
Një pamje nga afër e skeletit të njeriut "gjigant" i cili u varros pjesërisht nën murin e kalasë së antikitetit të vonë të Odessos antike në qendër të qytetit bullgar të Varnës në Detin e Zi. © Arkeologjia në Bullgari

Arkeologët zbuluan se trupi fillimisht ishte varrosur në një thellësi prej tre metrash. Meqenëse varret me një thellësi të tillë janë shumë të rralla, ata supozojnë se gropa duhet të jetë gërmuar si një hendek ndërtimi në kohën kur po ngrihej muri i kalasë së Odessos.

Sipas prof. Yotov, personi ka vdekur gjatë punës, dhe fakti që ai ishte varrosur me dorën e mbështetur në bel dhe trupin e tij të orientuar nga lindja, ishte dëshmi e një varrimi ritual.

Ndërsa arkeologët nuk kanë gjetur asgjë veçanërisht të rëndësishme për zbulimin e tyre, shumë studiues pyesin se nga erdhi skeleti. Shumë ekspertë pohojnë se njeriu parahistorik është një shembull i "racës së gjatë të zhdukur të gjigantëve të Atlantidës".

Nuk është hera e parë që një skelet i një individi anormalisht të madh zbulohet në Evropën Lindore. Një skelet i një luftëtari gjigant i vitit 1600 para Krishtit u zbulua në vitin 2012 pranë Santa Mare, Rumani.

Gjiganti i Odessos: Skeleti i zbuluar në Varna, Bullgari 3
Skeleti gjigant me nofkën 'Goliath' u gjet në Santa Mare, Rumani. © Satmareanul.net

Luftëtari, i njohur si "Goliath", qëndronte më shumë se 2 metra i gjatë, gjë që ishte mjaft e pazakontë për kohën dhe rajonin, sepse shumica e individëve ishin jetëshkurtër (rreth 1.5 metra mesatarisht). Një kamë mbresëlënëse që tregonte statusin e madh të luftëtarit u gjet me të në varrin e tij.

A vërtetojnë të gjitha këto zbulime të pabesueshme se dikur gjigantët bredhin vërtet në Evropë? A është raca e gjigantëve të Atlantidës një realitet i vështirë i historisë njerëzore? A janë ato histori mitologjike të bazuara në ngjarje reale të ndodhura në të kaluarën e largët?

Artikulli paraprak
Origjina e mumieve të lashta ariane dhe piramidave misterioze të Kinës 4

Origjina e mumieve të lashta ariane dhe piramidave misterioze të Kinës

Neni Next
Misteri i pazgjidhur i çështjes së vrasjes së Marilyn Sheppard 5

Misteri i pazgjidhur i çështjes së vrasjes së Marilyn Sheppard