12,000 vjet më parë, Kina banohej nga njerëz misterioz me kokë vezë!

Arkeologët zbuluan 25 skelete nga varret në provincën Jilin në Kinën verilindore. Më të vjetrit ishin 12 mijë vjeç. Njëmbëdhjetë skelete meshkuj, femra dhe fëmijë – pak më pak se gjysma e tyre – kishin kafka të zgjatura.
12,000 vjet më parë, Kina banohej nga njerëz misterioz me kokë vezë! 1

Kinezët janë ndër qytetërimet më të vjetra të vazhdueshme në botë. Historia e tyre e regjistruar fillon në shekullin e 5-të para Krishtit, me shfaqjen e dinastisë Zhou, por dëshmitë arkeologjike sugjerojnë se historia e tyre shtrihet shumë më tej. Të dhënat e para të shkruara i referohen një populli gjysmë mitik të quajtur "Perandori i Verdhë" dhe këshilltarët e tij bishë - të njohur si "Pleqtë e pamend".

Plaku budalla heq malet, një pikturë nga Xu Beihong
Plaku budalla heq malet, një pikturë nga Xu Beihong © Wikimedia Commons

Këta shamanë jetonin në kasolle primitive të bëra nga kockat e viganit, të zbukuruara me degëza dhe gjethe. Ata gjuanin drerë dhe dre për ushqim, gëzof për veshje dhe kocka për vegla. Mjekët e tyre shpiknin ilaçe magjike nga barërat dhe bimët lokale për të trajtuar sëmundjet dhe lëndimet. Por kur ata vdiqën, trupat e tyre u varrosën nën grumbuj gurësh për të mbajtur larg eshtrat e shpirtrave të këqij. Por varret e zbuluara së fundmi në provincën Jilin kanë një histori tjetër për të treguar.

Studiuesit nga Shkolla e Arkeologjisë e Universitetit Jilin dhe Universiteti A&M i Teksasit në Dallas u tronditën kur zbuluan "anomalitë" - gati 25 skelete të lashtë të çuditshëm - nga varret në provincën Jilin në Kinën verilindore. Ata spekuluan se shumë prej tyre ishin "kokë veze" në atë kohë të largët. Gjetjet u publikuan në Gazeta Amerikane e Antropologjisë Fizike në korrik 2019.

Kafka e njohur si M72. Kjo kafkë e riformuar e njeriut u gjet në Kinën verilindore dhe u modifikua qëllimisht
Kafka njihet si M72. Kjo kafkë e riformuar e njeriut u gjet në Kinën verilindore dhe u modifikua qëllimisht © Qian Wang

Nuk është sekret që paraardhësit tanë të largët ia lanë kokën vetes dhe pasardhësve të tyre të hershëm duke përdorur metoda të ndryshme të bëra prej druri, lecke dhe litarësh. Për mijëra vjet, njerëzit në mbarë botën e kanë dëshiruar një 'përmirësim' të tillë.

Disa, veçanërisht në Afrikë, vazhdojnë ende. Per cfare qellimi? Kjo pyetje nuk ka përgjigje përfundimtare. Shkencëtarët janë të hutuar, por ata janë të sigurt: duhet të ketë një lloj nxitjeje të fuqishme që ka ndikuar në njerëzit e lashtë që të angazhohen në tortura.

Tre vizatime të metodave që u përdorën nga popujt Maya për të formuar kokën e një fëmije.
Tre vizatime të metodave që u përdorën nga popujt Maya për të formuar kokën e një fëmije. © Wikimedia Commons

Arkeologët nuk mund të përjashtojnë mundësinë që të deformuarit të jenë trajnuar për të ndërmarrë funksione të rëndësishme shoqërore. Ndoshta ata ishin parashikuar të ishin priftërinj të një feje specifike dhe mendonin se të pasurit koka të zgjatura do t'u jepte atyre talente të jashtëzakonshme, të tilla si komunikimi me fuqi më të larta. Me fjalë të tjera, ata do t'i bëjnë ata më të mençur.

Së paku, ata me siguri besonin se duke e shtyrë kokën prapa, do të fitonin diçka shumë të dobishme, siç është pozita shoqërore. Të teoricienët e lashtë të astronautëve përgjigja është e drejtpërdrejtë: kokat e vezëve ishin, në fakt, qenie inteligjente të ardhura nga botët e tjera. Vendasit deformuan kokat e tyre për t'u dukur si ata.

Kafka e njohur si M45, rasti më i hershëm i njohur i modifikimit të kokës në histori. Ajo daton rreth 12,000 vjet më parë.
Kafka e njohur si M45, rasti më i hershëm i njohur i modifikimit të kokës në histori. Ajo daton rreth 12,000 vjet më parë. © Qian Wang

Mendohej se tendenca për ndryshimin e kokës përfshiu planetin rreth 9,000 vjet më parë. Ky zbulim kinez e shtrin këtë periudhë gati dy mijë vjet të tjera, duke dhënë arsye racionale për të besuar se ky obsesion filloi fillimisht në Kinë.

Dhe më pas u zgjerua në të gjithë botën për disa mijëra vjet, deri në fund Amerika e Jugut, Egjipti, zona e Vollgës, Uralet dhe Krimea. Teoricienët e lashtë të astronautëve nuk kanë asgjë për të thënë përveç këtij nocioni të jashtëzakonshëm. Në fund të fundit, ai mbështet historinë e qenieve jashtëtokësore që vizitojnë Tokën dhe na lejon të spekulojmë se ato mund të kenë zbritur në provincën Jilin, Kinë, mijëra vjet më parë - gjatë fillimit të qytetërimit modern njerëzor.

12,000 vjet më parë, Kina banohej nga njerëz misterioz me kokë vezë! 2
Kafka të zgjatura të popullit Paracas i ekspozuar në Museo Regional de Ica në qytetin Ica në Peru. © Wikimedia Commons

Ka qindra kafka të zgjatura, dhe disa mund të kenë qenë me origjinë natyrore. Prandaj, ato në të vërtetë mund t'i ngjajnë kafkave jashtëtokësore, por si mund t'i njohim dhe t'i dallojmë? Ne nuk mund t'i qasemi të gjitha zbulimeve, por disa lindin në dyshime.

Artikulli paraprak
Dinozaur 110 milionë vjeçar i ruajtur shumë mirë i zbuluar aksidentalisht nga minatorët në Kanada 3

Dinozaur 110 milionë vjeçar i ruajtur shumë mirë i zbuluar aksidentalisht nga minatorët në Kanada

Neni Next
Shpella e Theopetrës: Sekretet e lashta të strukturës më të vjetër të krijuar nga njeriu në botë 4

Shpella Theopetra: Sekretet e lashta të strukturës më të vjetër të krijuar nga njeriu në botë