Origjina e mumieve të lashta ariane dhe piramidave misterioze të Kinës

Arkeologët duke përdorur teste gjenetike kanë vërtetuar se kaukazianët enden në pellgun e Tarim të Kinës mijëra vjet përpara se njerëzit e Azisë Lindore të vinin.
Origjina e mumieve të lashta ariane dhe piramidave misterioze të Kinës 1

Hitleri besonte se personat me lartësi 6 këmbë 6 inç ose më shumë ishin kushërinjtë gjenetikë më të afërt të fiseve origjinale proto-ariane që e kishin origjinën në Azinë qendrore dhe se populli dhe qytetërimet Kaukaziane supozohet se kanë ardhur nga këto fise.

Adolf Hitleri duke u dorëzuar turmave nga makina e tij në krye të një parade. Rrugët janë zbukuruar me pankarta të ndryshme svastika. Ca. 1934-38. Hitleri kishte një arsye të përshtatshme, por të rreme për të zgjedhur simbolin e svastikës si shenjën e tyre. Ajo ishte përdorur nga nomadët arianë të Indisë në mijëvjeçarin e dytë. Në teorinë naziste, arianët ishin me prejardhje gjermane dhe Hitleri arriti në përfundimin se svastika kishte qenë përjetësisht antisemite.
Adolf Hitleri duke u dorëzuar turmave nga makina e tij në krye të një parade. Rrugët janë zbukuruar me pankarta të ndryshme svastika. Ca. 1934-38. Hitleri kishte një arsye të përshtatshme, por të rreme për të zgjedhur simbolin e svastikës si shenjën e tyre. Ajo ishte përdorur nga nomadët arianë të Indisë në mijëvjeçarin e dytë. Në teorinë naziste, arianët ishin me prejardhje gjermane dhe Hitleri arriti në përfundimin se svastika kishte qenë përjetësisht antisemite. © Shutterstock

Zbulimi i qindra mumjeve të lashta në Azi ka detyruar një rishqyrtim të literaturës së vjetër kineze. Këta libra përshkruajnë njerëzit e lashtë kinezë me lartësi të madhe, sy blu të ndezur, hundë të gjata, mjekër të madhe dhe flokë të kuq ose bjond.

Zbulimet e gjigantit 4,000-vjeçar "Bukuroshja e Loulan" dhe (gjashtë këmbë, gjashtë inç) "Njeriu Charchan" mbështesin legjendat për këta arianë mitikë të lashtë.

Origjina e mumieve të lashta ariane dhe piramidave misterioze të Kinës 2
Mumja njihet si Bukuroshja e Loulan, ajo është një nga mumiet Tarim. Mumjet Tarim janë një seri mumiesh të zbuluara në pellgun e Tarim në Xinjiang të sotëm, Kinë, të cilat datojnë nga viti 1800 para Krishtit deri në shekujt e parë para Krishtit, me një grup të ri individësh të datuar kohët e fundit midis shek. 2100 dhe 1700 para Krishtit. Mumjet, veçanërisht ato të hershmet, shpesh lidhen me praninë e gjuhëve tochariane indo-evropiane në pellgun e Tarim. © Wikimedia Commons
Origjina e mumieve të lashta ariane dhe piramidave misterioze të Kinës 3
Cherchen Man ose Ur-David është emri modern i dhënë mumjes së gjetur në qytetin Cherchen, i vendosur në rajonin aktual Xinjiang të Kinës. Mumja është gjithashtu një anëtare e mumjeve Tarim.

Pas vitesh polemikash dhe intrigash politike, arkeologët përdorën testin e ADN-së për të demonstruar se kaukazianët banonin në pellgun e Tarim të Kinës mijëra vjet përpara se njerëzit e Azisë Lindore të vinin, duke i dhënë fund viteve të debatit dhe intrigave politike.

Studimi, të cilin qeveria kineze duket se e ka vonuar bërjen publike për shkak të frikës për ndezjen Ujgure Separatizmi mysliman në provincën e tij më perëndimore Xinjiang, bazohet në një grumbull trupash të lashtë të tharë të zbuluar në dekadat e fundit pranë pellgut të Tarim.

Sipas Victor H. Mair, specialist i kufomave antike dhe bashkautor i “The Tarim Mummies”, është për të ardhur keq që çështja është politizuar kaq shumë, sepse ka krijuar shumë vështirësi. Ai beson se do të ishte më mirë që të gjithë t'i qasen kësaj nga një këndvështrim thjesht shkencor dhe historik.

"Bukuroshja e Loulan" e pashqetësuar 4,000-vjeçare dhe trupi më i ri 3,000-vjeçar i "Njeriu Charchan" të zbuluar në vitet 1980 janë legjendarë në qarqet arkeologjike ndërkombëtare për gjendjen e jashtëzakonshme të ruajtjes dhe sasinë e njohurive që ofrojnë. për kërkimet moderne.

Gjetjet përgjatë rrugës së lashtë të mëndafshit u krahasuan me zbulimin e mumieve egjiptiane në qarqet historike dhe shkencore. Megjithatë, shqetësimi i Kinës për autoritetin e saj në Xinjiang të trazuar konsiderohet gjerësisht si parandalim i kërkimit më të madh dhe zbulimit më të gjerë publik të gjetjeve.

"Mumja Xiaohe", e ekspozuar në Muzeun e Xinjiang, është një nga mumiet më të vjetra Tarim, që daton më shumë se 3800 vjet më parë.
"Mumja Xiaohe", e ekspozuar në Muzeun e Xinjiang, është një nga mumiet më të vjetra Tarim, që daton më shumë se 3800 vjet më parë. © Wikimedia Commons

Kufomat e lashta, të cilat shmangën dekompozimin natyror për shkak të atmosferës së thatë dhe dherave alkaline të pellgut të Tarim, jo ​​vetëm që u kanë dhënë shkencëtarëve njohuri mbi biologjitë e tyre fizike, por veshjet, mjetet dhe ritualet e tyre të varrimit u kanë dhënë historianëve një pamje të shkurtër të jetës në Epoka e bronzit.

Studiuesit që ishin të suksesshëm në sjelljen e rezultateve tek studiuesit perëndimorë në vitet 1990 punuan gjerësisht për të marrë autorizimin kinez për të transferuar mostra nga Kina për testimin përfundimtar të ADN-së.

Një mision i kohëve të fundit pati sukses në mbledhjen e 52 mostrave me ndihmën e studiuesve kinezë, por mikpritësit e Mair-it më pas ndryshuan mendje dhe lejuan vetëm pesë prej tyre të largoheshin nga vendi.

"Kam kaluar gjashtë muaj në Suedi vitin e kaluar duke bërë asgjë tjetër përveç kërkimit gjenetik." Mair tha në vitin 2010, nga shtëpia e tij në SHBA, ku ai ende mëson gjuhën kineze në Universitetin e Pensilvanisë.

“Hulumtimi im ka treguar se në mijëvjeçarin e dytë para Krishtit, mumiet më të vjetra, si Bukuroshja Loulan, ishin kolonët më të hershëm në pellgun e Tarim. Nga provat e disponueshme, ne kemi gjetur se gjatë 1,000 viteve të para pas Bukurisë Loulan, të vetmit kolonë në pellgun e Tarim ishin Kaukaziatë.

"Popujt e Azisë Lindore filluan të shfaqen vetëm në pjesët lindore të pellgut të Tarim rreth 3,000 vjet më parë," tha Mair, "ndërsa popujt ujgurë mbërritën pas rënies së Mbretërisë Orkhon Ujgure, kryesisht me bazë në Mongolinë e sotme, rreth viti 842.” Ai shtoi se, “ADN-ja moderne dhe ADN-ja e lashtë tregojnë se ujgurët, kazakët, krigizët dhe popujt e Azisë Qendrore janë të gjithë të përzier nga Kaukazianë dhe Azinë Lindore. ADN-ja moderne dhe e lashtë tregojnë të njëjtën histori.”

Një murg kaukazian i Azisë Qendrore, ndoshta një Sogdian ose Tocharian Indo-Evropian, që mëson një murg të Azisë Lindore, ndoshta një ujgur ose kinez turk, në një afresk të shekullit të 9-të pas Krishtit nga Shpellat e Mijëra Budës Bezeklik pranë Turfan, Xinjiang, Kinë.
Një murg kaukazian me sy blu, ndoshta një sogdian ose tocharian indo-evropian, që mëson një murg aziatik lindor, ndoshta një ujgur turk ose kinez, në një afresk të shekullit të 9-të pas Krishtit nga Shpellat e Mijëra Budës Bezeklik pranë Turfan, Xinjiang, Kinë . © Wikimedia Commons

U deshën disa vite që Kina të lejonte kërkimin gjenetik; dhe një studim i vitit 2004 i kryer nga Universiteti Jilin, i cili zbuloi se ADN-ja e mumjeve përfshin gjene Europoid, duke treguar se kolonët e hershëm të Kinës Perëndimore nuk ishin aziatikë lindorë.

Më vonë, në 2007 dhe 2009, shkencëtarët nga Universiteti Jilin i Kinës dhe Universiteti Fudan testuan të dy ADN-në e Bukuroshes Loulan. Ata zbuluan se ajo ishte të paktën një pjesë evropiane, por njerëzit e saj mund të kishin jetuar në Siberi përpara se të migronin në Xinjiang. Por të gjithë zbuluan se Bukuroshja Loulan nuk ishte një grua ujgure, që do të thoshte se kishte më pak arsye që njerëzit të debatonin për të.

Artikulli paraprak
Çfarë mister fshihet pas majmunit të Loys? 4

Çfarë mister fshihet pas majmunit të Loys?

Neni Next
Gjiganti i Odessos: Skeleti i zbuluar në Varna, Bullgari 5

Gjiganti i Odessos: Skeleti i zbuluar në Varna, Bullgari