ADN-ja e huaj në trupin e paraardhësit më të vjetër të njeriut në botë!

Kockat 400,000-vjeçare përmbajnë dëshmi dhe specie të panjohura, i ka bërë shkencëtarët të vënë në dyshim gjithçka që dinë për evolucionin njerëzor.
ADN-ja e huaj në trupin e paraardhësit më të vjetër të njeriut në botë!

Në nëntor 2013, shkencëtarët gjetën një nga ADN-në e njeriut më të vjetër në botë, që përmban prova të një specie të panjohur, nga një kockë e kofshës 400,000-vjeçare. ADN-ja e këtyre paraardhësve njerëzorë që janë qindra mijëra vjet të vjetër tregon një model kompleks evolucioni në origjinën e Neandertalëve dhe njerëzve modernë. Kocka i përket një njeriu, por përmban 'ADN ALIEN'. Ky zbulim i jashtëzakonshëm i ka bërë shkencëtarët të vënë në dyshim gjithçka që dinë për evolucionin njerëzor.

Kocka e kofshës së një hominine 400,000-vjeçare dha ADN mitokondriale për analizë.
Kocka e kofshës së një hominine 400,000-vjeçare dha ADN mitokondriale për analizë. © Flickr

Materiali gjenetik 400,000-vjeçar vjen nga kockat që kanë qenë të lidhura me Neandertalët në Spanjë – por nënshkrimi i tij është më i ngjashëm me atë të një popullate të ndryshme të lashtë njerëzore nga Siberia, të njohur si Denisovans.

Më shumë se 6,000 fosile njerëzore, që përfaqësojnë rreth 28 individë, u gjetën nga zona Sima de los Huesos, një dhomë shpellë e vështirë për t'u arritur që shtrihet rreth 100 këmbë (30 metra) nën sipërfaqe në Spanjën veriore. Fosilet dukej se ishin jashtëzakonisht të ruajtura mirë, pjesërisht falë temperaturës së ftohtë konstante të shpellës dhe lagështisë së lartë.

Skeleti nga shpella Sima de los Huesos i është caktuar një specieje të hershme njerëzore të njohur si Homo heidelbergensis. Megjithatë, studiuesit thonë se struktura skeletore është e ngjashme me atë të Neandertalëve - aq shumë sa që disa thonë se njerëzit Sima de los Huesos ishin në të vërtetë Neandertalë dhe jo përfaqësues të Homo Heidelbergensis.
Skeleti nga shpella Sima de los Huesos i është caktuar një specieje të hershme njerëzore të njohur si Homo heidelbergensis. Megjithatë, studiuesit thonë se struktura skeletore është e ngjashme me atë të Neandertalëve – aq shumë sa që disa thonë se njerëzit Sima de los Huesos ishin në të vërtetë Neandertalë dhe jo përfaqësues të Homo Heidelbergensis. © Enciklopedia e Historisë Botërore

Studiuesit që bënë analizën thanë se gjetjet e tyre tregojnë një "lidhje të papritur" midis dy prej specieve tona kushërinj të zhdukur. Ky zbulim mund të hapë misterin - jo vetëm për njerëzit e hershëm që jetonin në kompleksin e shpellave të njohur si Sima de los Huesos (spanjisht për "Gropën e eshtrave"), por për popullatat e tjera misterioze në Epoka e Pleistocenit.

Analiza e mëparshme e eshtrave nga shpella i kishte shtyrë studiuesit të supozonin se njerëzit Sima de los Huesos ishin të lidhur ngushtë me Neandertalët në bazë të veçorive të tyre skeletore. Por ADN-ja mitokondriale ishte shumë më e ngjashme me atë të Denisovanëve, një popullatë e hershme njerëzore që mendohej se ishte ndarë nga Neandertalët rreth 640,000 vjet më parë.

Një lloj i tretë i njeriut, i quajtur Denisovans, duket se ka bashkëjetuar në Azi me Neandertalët dhe njerëzit e hershëm modernë. Këto dy të fundit njihen nga fosile dhe objekte të bollshme. Denisovanët janë përcaktuar deri më tani vetëm nga ADN-ja nga një çip kocke dhe dy dhëmbë - por zbulon një kthesë të re në historinë njerëzore.
Një lloj i tretë i njeriut, i quajtur Denisovans, duket se ka bashkëjetuar në Azi me Neandertalët dhe njerëzit e hershëm modernë. Këto dy të fundit njihen nga fosile dhe objekte të bollshme. Denisovanët janë përcaktuar deri më tani vetëm nga ADN-ja nga një çip kocke dhe dy dhëmbë - por zbulon një kthesë të re në historinë njerëzore. © National Geographic

Shkencëtarët zbuluan më tej se 1 për qind e gjenomit Denisovan vinte nga një tjetër i afërm misterioz i quajtur nga studiuesit "njeriu super-arkaik". Është vlerësuar, nga ana tjetër, disa njerëz modernë mund të mbajnë rreth 15 për qind të këtyre rajoneve të gjeneve "super-arkaike". Prandaj, ky studim tregon se njerëzit Sima de los Huesos ishin të lidhur ngushtë me Neandertalët, Denisovanët dhe një popullatë të panjohur të njerëzve të hershëm. Pra, kush mund të jetë ky paraardhës i panjohur i njeriut?

Një pretendent i mundshëm mund të jetë Homo erectus, një paraardhës i zhdukur i njeriut që jetoi në Afrikë rreth 1 milion vjet më parë. Problemi është se ne kurrë nuk kemi gjetur asnjë H. erektus ADN-ja, kështu që më së shumti që mund të bëjmë është të hamendësojmë për momentin.

Nga ana tjetër, disa teoricienë kanë paraqitur disa mendime vërtet intriguese. Ata pretendojnë se të ashtuquajturat 97 për qind e sekuencave jo-koduese në ADN-në njerëzore nuk janë asgjë më pak se gjenetike. plani i jetës jashtëtokësore format.

Sipas tyre, në të kaluarën e largët, ADN-ja njerëzore ishte projektuar qëllimisht nga një lloj race e avancuar jashtëtokësore; dhe paraardhësi i panjohur "super-arkaik" i popullit Sima de los Huesos mund të jetë dëshmia e këtij evolucioni artificial.

Lidhja jashtëtokësore ose një specie e panjohur njerëzore, çfarëdo qoftë ajo, gjetjet vetëm e komplikojnë më tej historinë evolucionare të njeriut modern - është e mundur që mund të ketë pasur gjithnjë e më shumë popullata të përfshira. Ato janë misterioze, janë sekrete dhe ato ekzistojnë (brenda nesh) për miliona vjet.

Artikulli paraprak
Shpella e Theopetrës: Sekretet e lashta të strukturës më të vjetër të krijuar nga njeriu në botë 1

Shpella Theopetra: Sekretet e lashta të strukturës më të vjetër të krijuar nga njeriu në botë

Neni Next
Origjina misterioze e megaliteve antike 'gjigante' në guroren Yangshan 2

Origjina misterioze e megaliteve antike 'gjigante' në guroren Yangshan