Në Hënë u zbulua shkëmbi 4 miliardë vjeçar nga Toka: Çfarë thonë teoricienët?

Në janar 2019, shkencëtarët në Australi bënë një zbulim tronditës, duke zbuluar se një copë shkëmbi i sjellë nga ekuipazhi i uljeve në hënë të Apollo 14 ishte në të vërtetë origjinën nga Toka.

Shkencëtarët kanë besuar prej kohësh se Hëna u formua nga mbeturinat e mbetura pas përplasjes me Tokën me një planet të madhësisë së Marsit të quajtur Theia (i njohur gjithashtu si "Thea". Kjo ngjarje kataklizmike pranohet gjerësisht si shpjegimi kryesor se si Toka e mori satelitin e saj, por ka ende shumë që ne nuk dimë për këtë moment dinamik në historinë e planetit tonë.

Në Hënë u zbulua shkëmbi 4 miliardë vjeçar nga Toka: Çfarë thonë teoricienët? 1
Ilustrim i një planeti të mesëm që përplaset me Tokën duke e bërë atë të shpërthejë. Elementet e këtij imazhi të mobiluara nga NASA. © Kredia e imazhit: MR.Somchat Parkaythong/Shutterstock

Kur astronautët e Apollos eksploruan sipërfaqen hënore, ata gjetën disa shkëmbinj të çuditshëm që dukeshin të pavend. Këto fragmente këndore njihen si shkëmbinj me "lak blu" për shkak të ngjyrës së tyre të dallueshme blu-jeshile dhe pamjes me unazë kur shihen nën zmadhim.

Këta shkëmbinj të veçantë u zbuluan për herë të parë në Hënë nga astronautët gjatë misionit Apollo 14 në 1971. Që atëherë, shkencëtarët kanë identifikuar ekzemplarë të ngjashëm në vende të tjera të ndryshme në Hënë. Por se çfarë janë ata saktësisht dhe nga kanë ardhur, ka mbetur një mister.

Në Hënë u zbulua shkëmbi 4 miliardë vjeçar nga Toka: Çfarë thonë teoricienët? 2
Mostra 14321, e njohur shpesh si Big Bertha, është një breccia 9.0 kilogramësh që u gjet në Stacionin C1 afër buzës së kraterit. Imazhi i kapur në Laboratorin e Marrjes Hënore. © Kredia e imazhit: Wikimedia Commons

Në janar 2019, shkencëtarët në Australi bënë një zbulim tronditës, duke zbuluar se një copë shkëmbi i sjellë nga ekuipazhi i uljeve në hënë të Apollo 14 ishte në të vërtetë origjinën nga Toka.

Shkencëtarët deklaruan në një artikull të botuar në revistën Earth and Planetary Science Letters se shkëmbi mund të ketë qenë pjesë e mbeturinave që u hodhën në Hënë nga Toka si rezultat i një asteroidi që u përplas me planetin tonë miliarda vjet në të kaluarën.

Guralecët u mblodhën gjatë misionit Apollo 14, i cili u nis në 1971 dhe ishte misioni i tretë hapësinor që u ul me sukses në Hënë. Alan Shepard, Stuart Roosa dhe Edgar Mitchell kaluan shumë ditë në orbitën e Hënës duke kryer eksperimente dhe vëzhgime shkencore, ndërsa Shepard dhe Mitchell morën pjesë në një shëtitje hapësinore 33-orëshe në sipërfaqen e hënës.

Në Hënë u zbulua shkëmbi 4 miliardë vjeçar nga Toka: Çfarë thonë teoricienët? 3
Komandanti i Apollo 14 Alan Shepard qëndron pranë Transportuesit Modular të Pajisjeve (MET). MET, të cilin astronautët e quajtën "rickshaw", ishte një karrocë për mbajtjen e veglave, kamerave dhe rasteve të mostrave në sipërfaqen hënore. Shepard mund të identifikohet nga shiriti vertikal në helmetën e tij. © Kredia e imazhit: Wikimedia Commons

Përveç kësaj, astronautët u kthyen me rreth 42 kg gurë. Ky koleksion i mbeturinave hënore na ka furnizuar me një mori informacionesh rreth përbërjes dhe evolucionit të hënës.

Studimi i fundit i disa prej këtyre elementeve, megjithatë, ka treguar se të paktën një nga gurët hënor të mbledhur nga Shepard dhe Mitchell mund të ketë origjinën në Tokë.

Në Hënë u zbulua shkëmbi 4 miliardë vjeçar nga Toka: Çfarë thonë teoricienët? 4
Dy burrat e ekuipazhit të eksplorimit të hënës të misionit të uljes hënore Apollo 14, fotografuan dhe mblodhën shkëmbin e madh të fotografuar pikërisht mbi qendrën e saktë të kësaj fotografie. Shkëmbi, që hedh një hije në të majtë, është kampioni hënor me numër 14321, i referuar si një shkëmb me madhësi basketbolli nga gazetarët dhe me nofkën "Big Bertha" nga hetuesit kryesorë. © Wikimedia Commons

Sipas profesorit Alexander Nemchin i Shkollës së Tokës dhe Shkencave Planetare të Universitetit Curtin në Australinë Perëndimore, përbërja e një prej shkëmbinjve të Hënës është jashtëzakonisht e ngjashme me granitin, me sasi të konsiderueshme kuarci brenda. Ndërsa kuarci është i zakonshëm në Tokë, është tepër e vështirë ta zbulosh atë në Hënë.

Për më tepër, shkencëtarët ekzaminuan zirkonin që përmbahej në shkëmb, një mineral që i përket një grupi neosilikatesh të pranishme si në Tokë ashtu edhe në Hënë. Ata vunë re se zirkoni i identifikuar në shkëmb përputhet me format tokësore, por jo me ndonjë gjë të zbuluar më parë në materialin hënor. Shkencëtarët zbuluan se shkëmbi u zhvillua në një mjedis oksidues, i cili do të ishte shumë i rrallë në Hënë.

Sipas Nemchin, këto vëzhgime ofrojnë prova të rëndësishme se shkëmbi nuk u krijua në Hënë, por e kishte origjinën nga Toka. Ai nuk e përjashtoi idenë se shkëmbi u zhvillua në kushte identike që ndodhin përkohësisht në Hënë, por ai arriti në përfundimin se kjo ishte jashtëzakonisht e papranueshme.

Në vend të kësaj, studiuesit propozuan një mundësi të ndryshme. Ata supozuan se shkëmbi u transferua në Hënë pas krijimit të tij, potencialisht si rezultat i një përplasjeje asteroidi me Tokën miliarda vjet më parë.

Sipas kësaj ideje, asteroidi u përplas me Tokën miliarda vjet më parë, duke lëshuar në orbitë mbeturina dhe gurë, disa prej të cilëve u ulën në Hënë.

Në Hënë u zbulua shkëmbi 4 miliardë vjeçar nga Toka: Çfarë thonë teoricienët? 5
Astronautët e Apollo 14 Edgar Mitchell dhe Alan Shepard studiojnë Big Bertha gjatë një konference shtypi në Laboratorin e Marrësit Hënor të Qendrës Hapësinore Johnson. © Kredia e imazhit: Wikimedia Commons

Kjo ide do të shpjegonte pse shkëmbi dukej se kishte një përbërje kimike të pajtueshme me rrethanat planetare tokësore dhe jo me kushtet planetare hënore. Ai gjithashtu përputhet me besimet në lidhje me llojin e bombardimeve që ndryshuan Tokën miliarda vjet më parë.

Sipas shumë ekspertëve, asteroidët dhe meteoritët mund të kenë goditur Tokën gjatë fazave të hershme të zhvillimit, duke shkaktuar përçarje të mëdha në sipërfaqen e saj.

Për më tepër, supozohet se hëna ishte të paktën tre herë më afër Tokës gjatë kësaj epoke, duke e bërë jashtëzakonisht të mundur që hëna të ishte prekur edhe nga mbeturinat fluturuese si rezultat i këtyre përplasjeve.

Nëse kjo ide është e drejtë, shkëmbi i kthyer nga ekuipazhi i Apollo 14 është një nga shkëmbinjtë më të vjetër tokësorë të zbuluar ndonjëherë. Analiza e zirkonit e vendosi moshën e shkëmbit në rreth 4 miliardë vjet, duke e bërë atë pak më të ri se kristali i zirkonit që gjendet në Australinë Perëndimore si shkëmbi më i vjetër i njohur i Tokës.

Këta gurë të lashtë mund të duken të jenë gurë të vegjël, të thjeshtë, megjithatë ata kanë potencialin të ndryshojnë njohuritë tona për fazat e hershme të ekzistencës së Tokës.

Më lart, kjo ishte një pamje e përgjithshme e shkencës kryesore. Por ka një kapje të jashtëzakonshme në këtë zbulim. Sipas disa teoricienëve, guri nuk arriti në sipërfaqen e hënës në mënyrë natyrale, por me disa mjete artificiale. Ata e pretendojnë këtë, duke besuar në Hipoteza siluriane.

Hipoteza Siluriane në thelb përcjell se njerëzit nuk janë format e para të ndjeshme të jetës që kanë evoluar në planetin tonë dhe se nëse do të kishte paraardhës 100 milionë vjet më parë, praktikisht të gjitha provat e tyre do të kishin humbur deri tani.

Në Hënë u zbulua shkëmbi 4 miliardë vjeçar nga Toka: Çfarë thonë teoricienët? 6
Qytetërimi i avancuar që jeton në tokë para njerëzve. © Kredia e imazhit: Zishan Liu | Licencuar nga Dreamstime.Com (Foto editoriale/Përdorimi Tregtar në gjendje)

Për të sqaruar, fizikani dhe bashkëautori i kërkimit Adam Frank deklaroi në një artikull të Atlantikut, "Nuk ndodh shpesh që publikoni një punim që ofron një hipotezë që nuk e mbështetni". Me fjalë të tjera, ata nuk besojnë në ekzistencën e një qytetërimi të lashtë të Lordëve të Kohës dhe Njerëzve të Lizard. Në vend të kësaj, qëllimi i tyre është të kuptojnë se si mund të gjejmë prova të qytetërimeve të vjetra në planetë të largët.

Mund të duket logjike që do të ishim dëshmitarë të dëshmive të një qytetërimi të tillë – në fund të fundit, dinosaurët kanë ekzistuar 100 milionë vjet më parë, dhe ne e dimë këtë sepse fosilet e tyre janë zbuluar. Megjithatë, ata ishin përreth për më shumë se 150 milionë vjet.

Kjo është e rëndësishme sepse nuk ka të bëjë thjesht me atë se sa të vjetra apo të gjera do të ishin rrënojat e këtij qytetërimi imagjinar. Bëhet fjalë gjithashtu për sa kohë ka ekzistuar. Njerëzimi është zgjeruar në të gjithë globin në një periudhë çuditërisht të shkurtër kohore - afërsisht 100,000 vjet.

Nëse një specie tjetër do të bënte të njëjtën gjë, shanset tona për ta gjetur atë në të dhënat gjeologjike do të ishin shumë më të vogla. Hulumtimi nga Frank dhe bashkëautori i tij klimatolog, Gavin Schmidt, synon të përcaktojë mënyrat për zbulimin e qytetërimeve në kohë të thellë.

Pra, a mund të kenë të drejtë ata teoricienë? A është e mundur që gati 4 miliardë vjet më parë, një qytetërim i përparuar si ne lulëzoi në këtë planet dhe ata ishin në gjendje të ndikonin në sipërfaqen hënore. Ne e dimë se Toka vlerësohet të jetë 4.54 miliardë vjet e vjetër, por ky është vetëm një vlerësim, askush nuk mund të konkludojë saktësisht se kur u krijua Toka dhe sa qytetërime dëshmoi në të vërtetë në historinë e saj.