Një skelet 31,000-vjeçar që tregon operacionin kompleks më të hershëm të njohur, mund të rishkruajë historinë!

Zbulimi nënkupton se njerëzit e hershëm kishin zotëruar procedurat komplekse kirurgjikale, duke pasur njohuri të hollësishme të anatomisë përtej imagjinatës sonë.
Një skelet 31,000-vjeçar që tregon operacionin kompleks më të hershëm të njohur, mund të rishkruajë historinë! 1

Sipas historianëve dhe arkeologëve, njerëzit parahistorikë ishin krijesa të thjeshta, të egra me pak ose aspak njohuri mbi shkencën ose mjekësinë. Besohej gjerësisht se vetëm me ngritjen e qyteteve-shteteve greke dhe Perandorisë Romake, kultura njerëzore përparoi mjaftueshëm për t'u përfshirë me gjëra të tilla si biologjia, anatomia, botanika dhe kimia.

Për fat të mirë për parahistorinë, zbulimet e fundit po dëshmojnë se ky besim i mbajtur prej kohësh për "Epokën e Gurit" është i rremë. Nga e gjithë bota po dalin dëshmi që sugjerojnë se kuptime të sofistikuara të anatomisë, fiziologjisë dhe madje edhe kirurgjisë ekzistonin shumë më herët sesa mendohej më parë.

Sipas një ekipi arkeologjik nga Australia dhe Indonezia, një shpellë e largët indoneziane dha provat më të hershme të njohura të operacionit në një skelet 31,000-vjeçar që mungonte në pjesën e poshtme të këmbës së majtë, duke rimenduar historinë njerëzore. Shkencëtarët raportuan gjetjet në revistën Nature.

Një skelet 31,000-vjeçar që tregon operacionin kompleks më të hershëm të njohur, mund të rishkruajë historinë! 2
Arkeologët australianë dhe indonezianë gjetën mbetjet skeletore të një gjuetari-mbledhës të ri të cilit iu pre këmba e poshtme nga një kirurg i aftë 31,000 vjet më parë. © Fotografia: Tim Maloney

Një ekip ekspedite i përbërë nga australianë dhe indonezianë zbuloi mbetjet e një specie të re të njeriut në Kalimantan Lindor, Borneo, ndërsa gërmonte një shpellë gëlqereje në vitin 2020 në kërkim të artit të lashtë shkëmbor.

Zbulimi rezultoi të ishte provë e amputimit kirurgjik më të hershëm të njohur, para zbulimeve të tjera të procedurave komplekse mjekësore në të gjithë Euroazinë me dhjetëra mijëra vjet.

Shkencëtarët vlerësuan se mbetjet ishin rreth 31,000 vjet të vjetra duke matur moshën e një dhëmbi dhe sedimentin e varrosjes duke përdorur takimin me radioizotop.

Amputimi kirurgjik i këmbës disa vite përpara varrimit çoi në rritje kockore në pjesën e poshtme të këmbës së majtë, siç zbulohet nga analiza paleopatologjike.

Arkeologu Dr Tim Maloney, një studiues në Universitetin Griffith të Australisë, i cili mbikëqyri gërmimet, e përshkroi zbulimin si një "ëndërr të realizuar".

Një skelet 31,000-vjeçar që tregon operacionin kompleks më të hershëm të njohur, mund të rishkruajë historinë! 3
Pamje e gërmimit arkeologjik në shpellën Liang Tebo që zbuloi mbetjet skeletore 31,000-vjeçare. © Fotografia: Tim Maloney

Një ekip arkeologjik duke përfshirë shkencëtarë nga Instituti indonezian për Arkeologjinë dhe Konservimin po ekzaminonte depozitat e lashta kulturore kur zbuluan një vend varrimi përmes shënuesve prej guri në tokë.

Ata zbuluan mbetjet e një gjuetari-mbledhës të ri me një trung të shëruar, ku këmba e poshtme e majtë dhe këmba e tij ishin prerë pas 11 ditësh gërmimesh.

Trupi i pastër tregoi se shërimi ishte për shkak të amputimit dhe jo një aksidenti ose sulmi nga një kafshë, tha Maloney.

Sipas Maloney, gjahtari mbijetoi në pyllin e shiut si fëmijë dhe i rritur i amputuar, dhe kjo jo vetëm që ishte një arritje e jashtëzakonshme, por ishte edhe e rëndësishme nga ana mjekësore. Trungu i tij, tha ajo, nuk tregoi asnjë shenjë infeksioni ose shtypjeje të pazakontë.

Arkeologë në punë në shpellën Liang Tebo në rajonin e largët Sangkulirang-Mangkalihat të Kalimantanit Lindor. Fotografia: Tim Maloney
Arkeologë në punë në shpellën Liang Tebo në rajonin e largët Sangkulirang-Mangkalihat të Kalimantanit Lindor. © Fotografia: Tim Maloney

Para këtij zbulimi, Maloney tha se rreth 10,000 vjet më parë, amputimi besohej të ishte një dënim i pashmangshëm me vdekje, derisa procedurat kirurgjikale u përmirësuan si rezultat i shoqërive të mëdha bujqësore të vendosura.

Një skelet i lashtë i zbuluar në Francë që daton 7,000 vjet më parë është dëshmia më e vjetër e mbijetuar e një amputimi të suksesshëm. Krahu i majtë i mungonte nga bërryli e poshtë.

Një skelet 31,000-vjeçar që tregon operacionin kompleks më të hershëm të njohur, mund të rishkruajë historinë! 4
Një amputim i këmbës së majtë të poshtme dëshmohet nga mbetjet skeletore. © Fotografia: Tim Maloney

Maloney tha se para këtij zbulimi, historia e ndërhyrjes mjekësore dhe njohuritë njerëzore ishin shumë të ndryshme. Kjo nënkupton që njerëzit e hershëm kishin zotëruar procedurat komplekse kirurgjikale që e lejonin këtë person të mbijetonte pas heqjes së një këmbë dhe këmbë.

Kirurgu i epokës së gurit duhet të ketë pasur njohuri të hollësishme të anatomisë, duke përfshirë venat, enët dhe nervat, për të shmangur shkaktimin e humbjes fatale të gjakut dhe infeksionit. Operacioni i suksesshëm sugjeroi një formë të kujdesit intensiv, duke përfshirë dezinfektimin e rregullt pas operacionit.

Për të thënë, ky zbulim i jashtëzakonshëm është një vështrim magjepsës në të kaluarën dhe na jep një perspektivë të re mbi aftësitë e njerëzve të hershëm.

Profesor Emeritus Matthew Spriggs i Shkollës Kombëtare të Universitetit Australian të Arkeologjisë dhe Antropologjisë, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, tha se zbulimi ishte "një rishkrim i rëndësishëm i historisë së specieve tona" që "nënvizon përsëri se paraardhësit tanë ishin po aq të zgjuar sa ne. , me ose pa teknologjitë që ne i marrim si të mirëqenë sot”.

Spriggs tha se nuk duhet të jetë për t'u habitur që njerëzit e epokës së gurit mund të kenë zhvilluar një kuptim të funksionimit të brendshëm të gjitarëve përmes gjuetisë dhe të kishin trajtime për infeksione dhe lëndime.

Sot, ne mund të shohim se ky njeri i shpellës prehistorike indoneziane i ishte nënshtruar një lloj operacioni kompleks gati 31,000 vjet më parë. Por ne nuk mund ta besojmë atë. Kjo ishte prova se njerëzit e hershëm kishin njohuri për anatominë dhe mjekësinë që ishte shumë përtej asaj që ne mendonim të ishte e mundur. Megjithatë, pyetja mbeti ende: si e fituan ata njohuri të tilla?

Është ende një mister edhe sot e kësaj dite. Ndoshta ne kurrë nuk do ta dimë se si ata njerëz parahistorikë të epokës së gurit fituan njohuritë e tyre të sofistikuara. Por një gjë është e sigurt, ky zbulim ka rishkruar historinë siç e njohim ne.

Artikulli paraprak
Alien i fisit Dropa në Himalajet

Fisi misterioz Dropa i Himalajeve në lartësi të madhe

Neni Next
Vrimat e lashta në formë ylli të gjetura në Volda: Dëshmi e një makine precize jashtëzakonisht të avancuar? 5

Vrimat e lashta në formë ylli të gjetura në Volda: Dëshmi e një makine precize jashtëzakonisht të avancuar?