'Koka e pashpjegueshme' e Guatemalës: Dëshmi e ekzistencës së një qytetërimi jashtëtokësor?

Po flasim për një zbulim shumë të çuditshëm që u bë në Amerikën Qendrore disa dekada më parë - një kokë e madhe guri u zbulua thellë në xhunglat e Guatemalës. Me tipare të bukura, buzë të holla dhe hundë të madhe, fytyra e gurit ishte kthyer drejt qiellit.

'Koka e pashpjegueshme' e Guatemalës: Dëshmi e ekzistencës së një qytetërimi jashtëtokësor? 1
Në fillim të viteve 1950, thellë në xhunglat e Guatemalës, kjo kokë gjigante guri u zbulua. © Credit Image: Public Domain

Fytyra shfaqte karakteristika të veçanta kaukaziane që nuk korrespondonin me asnjë nga racat para-hispanike që ishin vendase në Amerikë. Gjetja tërhoqi shumë vëmendje menjëherë, por po aq shpejt ra nga radari dhe humbi në analet e historisë.

Në vitin 1987, Dr. Oscar Rafael Padilla Lara, një doktor i filozofisë, avokat dhe noter, mori një fotografi të kokës së bashku me një përshkrim se ishte zbuluar “diku në xhunglat e Guatemalës” dhe se fotoja është bërë në vitet 1950 nga pronari i tokës ku është gjetur. Kjo është kur zbulimi u bë publik për herë të parë.

Fotoja dhe historia ishin publikuar në një artikull të vogël nga eksploruesi dhe autori i njohur David Hatcher Childress.

Childress ishte në gjendje të gjurmonte doktor Padilla, i cili raportoi se kishte gjetur familjen Biener, pronarët e pronës ku u zbulua koka prej guri. Childress më pas gjurmoi familjen. Pasuria ndodhej 10 kilometra larg një komuniteti të vogël në La Democracia, i cili ndodhet në rajonin jugor të Guatemalës.

Megjithatë, Dr. Padilla deklaroi se ishte në dëshpërim kur arriti në vend dhe dëshmoi se ai ishte shkatërruar. “Koka e gurit u shkatërrua nga rebelët antiqeveritar rreth dhjetë vjet më parë; Sytë, hunda dhe goja i ishin zhdukur plotësisht.” Padilla nuk u kthye më në rajon për shkak të sulmeve të armatosura midis forcave qeveritare dhe forcave rebele në rajon.

Shkatërrimi i kokës; do të thoshte se historia përfundoi me një vdekje të shpejtë, derisa krijuesit e filmit "Zbulesat e Majave: 2012 dhe përtej" përdorën fotografinë për të pohuar se jashtëtokësorët kishin kontaktuar me qytetërimet e kaluara.

Prodhuesi publikoi një dokument të shkruar nga arkeologu guatemalan Hector E Majia:

"Unë vërtetoj se ky monument nuk paraqet qytetërimin Mayan, Nahuatl, Olmec, apo ndonjë qytetërim tjetër parahispanik. Ai u krijua nga një qytetërim i jashtëzakonshëm dhe superior me njohuri të jashtëzakonshme për të cilin nuk ka asnjë të dhënë për ekzistencën e tij në këtë planet.”

Por ky transmetim pati vetëm efektin e kundërt, duke e lënë të gjithë historinë në duart e një publiku me të drejtë skeptik, i cili mendonte se e gjithë kjo ishte thjesht një shfaqje promovuese.

Megjithatë, duket se nuk ka asnjë provë se koka gjigante nuk ekzistonte dhe se fotografia origjinale nuk është e vërtetë ose se llogaria e Dr. Padilla është e pasaktë. Duke supozuar se koka e gurit është e vërtetë, mund të bëjmë pyetjet e mëposhtme: Nga erdhi ajo? Kush e bëri këtë? Dhe pse?

Zona ku raportohet se është gjetur koka prej guri, La Democracia, është tashmë e famshme për kokat e saj prej guri që shikojnë nga qielli, si dhe për kokën e gurit të gjetur në të vërtetë në pyll. Dihet se këto janë krijuar nga qytetërimi Olmec, i cili lulëzoi midis viteve 1400 dhe 400 para Krishtit.

Megjithatë, koka prej guri e përshkruar në fotografinë e viteve 1950 nuk ka të njëjtat tipare ose stil si kokat e Olmecit.

'Koka e pashpjegueshme' e Guatemalës: Dëshmi e ekzistencës së një qytetërimi jashtëtokësor? 2
Koka kolosale e Olmekut në qytetin antik të La Venta. © Kredia e imazhit: Fer Gregory | Licencuar nga Shutterstock (Foto aksionesh e përdorimit editorial/tregtar)

Pyetje të tjera të ngritura përfshinin nëse struktura ishte vetëm një kokë apo nëse strehonte një kufomë poshtë saj, ngjashëm me statujat e Ishullit të Pashkëve dhe nëse koka prej guri ishte e lidhur me ndonjë prej strukturave të tjera në afërsi.

Do të ishte e mrekullueshme të kishim përgjigjet për këto pyetje intriguese, por mjerisht, vëmendja që e rrethoi jashtëzakonisht filmin "Zbulesat e Majave: 2012 dhe përtej" kontribuoi për ta varrosur temën edhe më thellë në faqet e historisë.

Mbetet vetëm të shpresojmë që ndonjë eksplorues i guximshëm ta marrë përsëri historinë dhe të vendosë të gërmojë më shumë në misterin e kësaj strukture enigmatike antike.