Kompleksi i madh megalitik i vitit 5000 para Krishtit i zbuluar në Spanjë

Vendi i madh prehistorik në provincën Huelva mund të jetë një nga vendet më të mëdha në Evropë. Ky ndërtim i lashtë në shkallë të gjerë mund të ketë qenë thjesht një qendër e rëndësishme fetare ose administrative për njerëzit që kanë jetuar mijëra e mijëra vjet më parë, sipas arkeologëve.
Kompleksi i madh megalitik i vitit 5000 para Krishtit i zbuluar në Spanjë 1

Një ekip arkeologësh spanjollë ka zbuluar një kompleks të madh megalitik në një ngastër toke në provincën e Huelva. Vendi përbëhet nga më shumë se 500 gurë në këmbë që datojnë nga fundi i mijëvjeçarit të 5-të dhe fillimi i mijëvjeçarit të dytë para Krishtit, dhe ekspertët thonë se mund të jetë një nga komplekset më të mëdha dhe më të vjetra të këtij lloji në Evropë.

Vendi i madh prehistorik në provincën Huelva mund të jetë një nga vendet më të mëdha në Evropë. Ky ndërtim i lashtë në shkallë të gjerë mund të ketë qenë thjesht një qendër e rëndësishme fetare ose administrative për njerëzit që kanë jetuar mijëra e mijëra vjet më parë, sipas arkeologëve.
Vendi i madh prehistorik në provincën Huelva mund të jetë një nga vendet më të mëdha në Evropë. Ky ndërtim i lashtë në shkallë të gjerë mund të ketë qenë thjesht një qendër e rëndësishme fetare ose administrative për njerëzit që kanë jetuar mijëra e mijëra vjet më parë, sipas arkeologëve. © Qeveria Andaluziane

Shkencëtarët theksojnë se ndërsa shumë rrathë guri janë zbuluar në të gjithë botën, ato zakonisht janë shembuj të izoluar. Në të kundërt, ky zbulim i ri mbulon një sipërfaqe prej gati 600 hektarësh, e cila është shumë e madhe në krahasim me zona të tjera të ngjashme.

Studiuesit zbuluan se këto struktura u ndërtuan si strehë guri artificial - formacione natyrore me disa hapje që mund të mbulohen artificialisht me tokë ose gur për të siguruar mbrojtje kundër kushteve të pafavorshme të motit ose grabitqarëve të mundshëm.

Lexoni për të mësuar më shumë rreth këtij zbulimi interesant arkeologjik.

Zbulimi arkeologjik në sitin La Torre-La Janera, Huelva, Spanjë

Kompleksi i madh megalitik i vitit 5000 para Krishtit i zbuluar në Spanjë 2
Gurët megalitikë u zbuluan në një ngastër toke në Huelva, një provincë që rrethon pjesën më jugore të kufirit të Spanjës me Portugalinë, pranë lumit Guadiana. © buf shqiponjë

Vendi La Torre-La Janera në provincën Huelva, i cili ka rreth 600 hektarë (1,500 hektarë), thuhet se ishte caktuar për një plantacion avokadoje përpara se autoritetet rajonale të kërkonin një studim për shkak të rëndësisë së mundshme arkeologjike të vendit. Studimi arkeologjik zbuloi gurët në këmbë, dhe lartësia e gurëve ishte nga një deri në tre metra.

Pas ekzaminimit të zonës, ekipi i arkeologëve zbuloi një larmi të madhe megalitësh, duke përfshirë gurë në këmbë, dolmen, tuma, dhoma varrimi cisti dhe rrethime.

Kompleksi i madh megalitik i vitit 5000 para Krishtit i zbuluar në Spanjë 3
Në vendin megalitik Carnac në Francën veriperëndimore, ka rreth 3,000 gurë në këmbë. Ky është një nga vendet më të famshme megalitike në botë. © Shutterstock

Në vendin megalitik Carnac në Francën veriperëndimore, ka rreth 3,000 gurë në këmbë. Ky është një nga vendet më të famshme megalitike në botë.

Një nga gjërat më të habitshme ishte gjetja e elementëve të tillë të ndryshëm megalitikë të grupuar së bashku në një vend dhe zbulimi se sa mirë ishin ruajtur.

“Gjetja e rreshtimeve dhe dolmenëve në një vend nuk është shumë e zakonshme. Këtu gjen gjithçka të gjitha së bashku - rreshtime, kromlech dhe dolmen - dhe kjo është shumë e habitshme, "tha një nga arkeologët kryesorë.

Një shtrirje është një rregullim linear i gurëve të drejtë në këmbë përgjatë një boshti të përbashkët, ndërsa një kromlech është një rreth guri dhe një dolmen është një lloj varri megalitik i bërë zakonisht nga dy ose më shumë gurë në këmbë me një gur të madh të sheshtë sipër.

Sipas studiuesve, shumica e menhirëve u grupuan në 26 rreshta dhe dy kromlech, të vendosura të dyja në majat e kodrave me një pamje të qartë në lindje për të parë lindjen e diellit gjatë solsticeve të verës dhe dimrit dhe ekuinokseve të pranverës dhe vjeshtës.

Kompleksi i madh megalitik i vitit 5000 para Krishtit i zbuluar në Spanjë 4
Kjo është një performancë shteruese e një vendi unik, të jashtëzakonshëm megalitik, i cili veç të tjerash shquhet për strehimin me siguri të numrit më të madh të menhirëve të përqendruar në një hapësirë ​​në të gjithë gadishullin, sipas arkeologëve. © buf shqiponjë

Shumë prej gurëve janë varrosur thellë në tokë. Ata do të duhet të gërmohen me kujdes. Puna është planifikuar të zgjasë deri në vitin 2026, por “midis fushatës së këtij viti dhe fillimit të vitit të ardhshëm, do të ketë një pjesë të faqes që mund të vizitohet”.

Mendimet përfundimtare

Zbulimi i këtij vendi parahistorik në provincën Huelva është një ndihmë e madhe për arkeologët dhe historianët që po përpiqen të bashkojnë historinë e banimit njerëzor në Evropë. Ky kompleks prej më shumë se 500 gurësh në këmbë mund të jetë një nga komplekset e tilla më të mëdha në Evropë dhe ofron një vështrim tërheqës në jetën dhe ritualet e paraardhësve tanë të lashtë.

Artikulli paraprak
Biblioteka e Ashurbanipal: Biblioteka më e vjetër e njohur që frymëzoi Bibliotekën e Aleksandrisë 5

Biblioteka e Ashurbanipal: Biblioteka më e vjetër e njohur që frymëzoi Bibliotekën e Aleksandrisë

Neni Next
Magjia e lashtë aramaike përshkruan një 'gllabërues' misterioz që u sjell 'zjarr' viktimave! 6

Magjia e lashtë aramaike përshkruan një 'gllabërues' misterioz që u sjell 'zjarr' viktimave!