Homunculi: A ekzistonin "burrat e vegjël" të alkimisë antike?

Praktika e alkimisë shtrihet në kohët e lashta, por vetë fjala daton vetëm nga fillimi i shekullit të 17-të. Ajo vjen nga arabishtja kimiya dhe një frazë e hershme persiane al-kimia, që do të thotë "Arti i shndërrimit të metaleve"- me fjalë të tjera, duke ndryshuar një metal në një tjetër.

Alkimisti në kërkim të gurit filozof
Alkimisti në kërkim të gurit filozof nga Joseph Wright nga Derby, tani në Muzeun dhe Galerinë e Arteve Derby, Derby, MB © Burimi i imazhit: Wikimedia Commons (Domain Publik)

Në të menduarit alkimik, metalet ishin arketipe të përsosura që përfaqësonin vetitë themelore të të gjithë materies. Ata ishin gjithashtu të dobishëm—alkimistët mund t'i kthenin metalet bazë si hekurin ose plumbin në ar, argjend ose bakër duke i përzier me substanca të tjera dhe duke i ngrohur me zjarr.

Alkimistët besonin se këto procese zbulonin diçka për natyrën e materies: Plumbi mendohej të ishte një version i zbehtë i Saturnit; Hekuri, Marsi; Bakri, Venusi; e kështu me radhë. Kërkimi i një “eliksiri të jetës” vazhdon sot mes biologëve dhe bioteknologëve, të cilët po përpiqen të kuptojnë se si plaken qelizat dhe organizmat.

Dikur ishte një alkimist mesjetar i quajtur Paracelsus, i cili besonte se ishte e mundur të krijohej një "kafshë racionale" ose qenie njerëzore e krijuar artificialisht, të cilën ai e quante Homunculus. Sipas Paracelsus, "Homunculus ka të gjitha gjymtyrët dhe tiparet e një fëmije të lindur nga një grua, përveç shumë më të vogla".

Homunculus në Kunstkammer në Muzeun Shtetëror të Württemberg, Shtutgart
Homunculus në Kunstkammer në Muzeun Shtetëror të Württemberg, Shtutgart © Kredia e imazhit: Wuselig | Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Alkimia u praktikua nga disa qytetërime të epokës së lashtë, nga Kina në Greqinë e Lashtë, duke emigruar në Egjipt gjatë periudhës helenistike. Më vonë, rreth mesit të shekullit të 12-të, ajo u kthye në Evropë përmes përkthimeve latine të teksteve arabe.

Ka katër qëllime kryesore në alkimi. Një prej tyre do të ishte “shndërrimi” i metaleve inferiore në ar; tjetri për të marrë "Eliksirin e Jetës së Gjatë", një ilaç që do të shëronte të gjitha sëmundjet, madje edhe më të keqen nga të gjitha (vdekjen) dhe do t'u jepte jetë të gjatë atyre që e gëlltitnin.

Të dy qëllimet mund të arriheshin duke marrë Gurin Filozofik, një substancë mistike. Objektivi i tretë ishte krijimi i jetës artificiale njerëzore, homunculus.

Ka studiues që e identifikojnë Elixirin e Jetës së Gjatë si një substancë të prodhuar nga vetë trupi i njeriut. Burimi i kësaj substance të panjohur të quajtur “Adrenokrome” janë gjëndrat adrenalinike nga trupi i gjallë i njeriut. Ka referenca për këtë substancë misterioze edhe në traditën Tai Chi Chuan.

Elizabeth Báthory Konteshë gjaku
Portreti Elizabeth Báthory nga artisti Zay © Burimi i imazhit: Wikimedia Commons (Domeni Publik)

Elizabeth Báthory, kontesha famëkeqe e gjakut, ishte një fisnike hungareze e shekullit të 17-të që vrau sistematikisht shërbëtore të reja të panumërta (600 sipas të gjitha llogarive), jo vetëm duke i torturuar, por duke i marrë gjakun e tyre për konsum dhe larje për të ruajtur rininë e saj.

Termi homunculus shfaqet për herë të parë në shkrimet alkimike që i atribuohen Paracelsus (1493 – 1541), një mjek dhe filozof zvicerano-gjerman, një revolucionar i kohës së tij. Në punën e tij “De natura rerum” (1537), një përmbledhje e metodës së tij për krijimin e një homunculus, ai shkroi:

“Lëreni spermën e një njeriu të kalbet vetvetiu në një kukurbit të mbyllur me kalbëzimin më të lartë të venter equinus [plehu i kalit] për dyzet ditë, ose derisa të fillojë më në fund të jetojë, të lëvizë dhe të trazohet, gjë që mund të shihet lehtësisht. …Nëse tani, pas kësaj, ai ushqehet dhe ushqehet çdo ditë me kujdes dhe me maturi me [një] arkanum gjaku njerëzor…ai bëhet, që tani, një foshnjë e vërtetë dhe e gjallë, që ka të gjitha gjymtyrët e një fëmije që lind nga një grua, por shumë më i vogël.”

Shifrat e homunculi në spermë.
Shifrat e homunculi në spermë. © Kredia e Imazhit: Imazhe Mirësevini | Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

Ka edhe mbetje të shkrimeve mesjetare që kanë mbijetuar deri në ditët e sotme që përmbajnë përbërësit për të krijuar një homunculus, dhe është goxha e çuditshme.

Ka mënyra të tjera për të bërë një homunculus, por asnjëra nuk është aq bezdisëse apo e papërpunuar sa këto. Duke u futur më thellë në misticizëm, formimi i këtyre përbindëshave bëhet shumë më ezoterik dhe enigmatik, deri në pikën ku vetëm të iniciuarit e kuptojnë me të vërtetë atë që thuhet.

Gdhendja e shekullit të 19-të e Homunculus nga Fausti i Gëtes
Gdhendja e shekullit të 19-të e Homunculus nga Fausti i Goethe-s © Burimi i imazhit: Wikimedia Commons (Domeni publik)

Pas kohës së Paracelsusit, homunculus vazhdoi të shfaqej në shkrimet alkimike. Kristian Rosenkreutz "Martesa kimike" (1616), për shembull, përfundon me krijimin e një forme mashkullore dhe femërore të njohur si një palë Homunculi.

Teksti alegorik i sugjeron lexuesit se qëllimi përfundimtar i alkimisë nuk është krizopi, por gjenerimi artificial i formave njerëzore.

Në 1775, konti Johann Ferdinand von Kufstein, së bashku me Abbé Geloni, një klerik italian, njihet se kanë krijuar dhjetë homunculi me aftësinë për të parashikuar të ardhmen, të cilat von Kufstein i mbante në enë qelqi në lozhën e tij masonike në Vjenë.

Homunculi janë shërbëtorë shumë të dobishëm, të aftë jo vetëm për dhunë fizike, por edhe për shumë aftësi magjike.

Në shumicën e rasteve, homunculi janë shërbëtorë shumë besnikë, madje edhe vrasin me komandë nëse alkimisti urdhëron kështu. Por, ka shumë përralla të alkimistëve që e trajtojnë krijimin e tyre në mënyrë të pamatur, deri në pikën kur homunculus kthehet kundër zotërisë së tij në momentin më të përshtatshëm, duke i vrarë ose duke sjellë tragjedi të madhe në jetën e tyre.

Sot, askush nuk e di me siguri nëse Homunculus ka ekzistuar ndonjëherë. Disa besojnë se ato janë krijuar nga një magjistar ose magjistar, ndërsa të tjerë pretendojnë se ata ishin produkt i eksperimentit të një shkencëtari të çmendur që shkoi keq.

Ka pasur shumë shikime të Homunculus gjatë viteve, madje edhe në ditët moderne. Disa thonë se duken si njerëz në miniaturë, ndërsa të tjerë i përshkruajnë si kafshë apo edhe monstra. Thuhet se ata janë shumë të shpejtë dhe të shkathët dhe janë në gjendje të ngjiten me lehtësi në mure dhe tavane.

Thuhet se Homunculus janë shumë inteligjentë dhe janë në gjendje të komunikojnë me njerëzit. Ata gjithashtu thuhet se janë shumë keqbërës dhe kënaqen duke luajtur truket me njerëzit.

Në fund të tregimit, nuk ka asnjë mënyrë për të ditur me siguri nëse Homunculus ekziston. Ekzistenca e saj është ende një mister. Megjithatë, ideja e krijimit artificial të një qenieje njerëzore i ka magjepsur njerëzit me shekuj, madje ka frymëzuar disa shkencëtarë që të përpiqen të krijojnë një krijesë të tillë.

Pra, nëse Homunculus ekziston apo jo në të vërtetë, ideja është padyshim një ide interesante, dhe sigurisht që është e mundur që një krijesë e tillë mund të ekzistojë diku në botë; dhe historitë dhe pamjet e tyre gjatë viteve mund të jenë reale në fund të fundit.