Mekanizmat e lashtë: A e ndërtuan gjigantët këtë megalit japonez që peshon qindra tonë?

Një vend si ky është ushqim i përsosur për teoricienët e konspiracionit, të cilët mund të tërheqin idenë magjepsëse se gjigantët e lashtë mund të kishin krijuar struktura kaq të mëdha dhe të ndërlikuara monolite.
Megalitët Ishi-no-Hoden
Megalitët Ishi-no-Hoden.

Japonia është shtëpia e disa prej vendeve antike më intriguese në botë. Këto përfshijnë dhomat e varrimit, altarët e flijimeve dhe kullat prej guri të njohura si "shtëpi të fshehura" ose "nunoba". Këto të fundit janë një lloj fortifikimesh mbrojtëse të ndërtuara nga njerëzit indigjenë Ainu gjatë periudhës së vonë Jōmon. Këto struktura unike të krijuara nga njeriu gjenden pothuajse ekskluzivisht në Hokkaidō dhe u përdorën për gjueti dhe si kulla vëzhgimi për të dalluar pushtuesit e mundshëm.

Ainu (i quajtur edhe Ezo në tekstet historike) janë një grup etnik indigjen në Hokkaidō, Ishujt Kuril dhe në pjesën më të madhe të Sakhalin. Ka shumë të ngjarë që sot ka mbi 150,000 Ainu; megjithatë shifra e saktë nuk dihet pasi shumë Ainu e fshehin origjinën e tyre për shkak të çështjeve racore në Japoni
Ainu (i quajtur edhe Ezo në disa tekste historike) janë një grup etnik indigjen në Hokkaidō, Ishujt Kuril dhe në pjesën më të madhe të Sakhalin. Ka shumë të ngjarë që sot ka mbi 150,000 Ainu; megjithatë shifra e saktë nuk dihet pasi shumë Ainu e fshehin origjinën e tyre për shkak të çështjeve racore në Japoni. © Flickr

Por kjo nuk është gjithçka që Japonia fshihet në nëntokën e saj. Ka kaq shumë site të çuditshme megalitike të shpërndara në të gjithë këtë vend sa që ndoshta do të ishte më e lehtë të rendisje ato që nuk kanë asnjë! Në Japoni nuk mungojnë sekretet e fshehura nëntokësore, që nga kabina të mëdha deri te dhomat misterioze të gdhendura në shkëmb të fortë.

Zbulimi i megalitit të çuditshëm Ishi-no-Hoden - mekanizmi i lashtë

Jo shumë larg nga qyteti i vogël japonez i Takasago, arkeologët po kryenin një studim të shkëmbinjve kur vunë re një gur të madh në një formë jokonvencionale të rregullt. Pas ekzaminimit më të kujdesshëm të objektit, shkencëtarët kuptuan se përpara tyre ishte një bllok guri me peshë rreth 600 tonë. Sipas disa supozimeve, ne po flasim për një "mekanizëm të lashtë" të fshehur.

Mekanizmat e lashtë: A e ndërtuan gjigantët këtë megalit japonez që peshon qindra tonë? 1
Ishi no Hōden është një monument megalitik i vendosur në truallin e Ōshiko Jinja, një faltore Shinto e vendosur në qytetin e Takasago, prefektura Hyōgo në rajonin Kansai të Japonisë. © Wikimedia Commons

Data e saktë e zbulimit nuk është regjistruar, por duhet të ketë qenë në fillim të shekullit të 19-të. Sidoqoftë, përshkrimi i dhënë tregon se megaliti ishte qartë i dukshëm edhe para se të zbulohej nga arkeologët dhe eksploruesit. Sidoqoftë, studimi i mëtejshëm i megalitit është i vështirë për arsye etike. Rreth tij u ndërtua një manastir Shinto. Vendi njihet si Ishi-no-Hoden.

Mekanizmat e lashtë: A e ndërtuan gjigantët këtë megalit japonez që peshon qindra tonë? 2
Megaliti i Ishi-no-Hoden. © Origjina e lashtë

Edhe me një inspektim vizual, megaliti Ishi-no-Hoden i ngjan një pjese gjigante nga një teknikë më komplekse. Një zgjatje prizmatike u la në një nga aeroplanët e saj - nuk do të ishte e paarsyeshme të imagjinohet se thumba (dhëmbi i ingranazhit) ishte menduar për t'u implantuar në mekanizëm.

“Autorët e këtij objekti duhej të hiqnin tonelata gurë nga shkëmbi dhe në një farë mënyre ta lustruan atë në një shkëlqim pothuajse pasqyre. Në të njëjtën kohë, nuk gjetëm asnjë gurore aty pranë.” — Dr. Kaoru Tokugawa, Universiteti i Osakës

Në sipërfaqet anësore të megalitit ka edhe brazda, të cilat, sipas disa teoricienëve, mund të shërbenin edhe për të lëvizur vetë gurin përgjatë homologëve në një strukturë më të madhe. Kjo teori duket më bindëse nga perspektiva e formës së çuditshme të këtij megalit.

Sipas shumë njerëzve, trajtimi sipërfaqësor i megalitit Ishi-no-Hoden nuk duket si punë manuale; përkundrazi, u përdor një lloj mjeti mekanik që nuk mund të copëtonte, por të bluante gurët e fortë. Por pyetjet, megjithatë, shkaktohen më tepër nga qëllimi i një guri të çuditshëm, të cilin shumë studiues të pavarur jozyrtarisht e quajnë "çelës".

Ka kaq shumë hipoteza dhe spekulime pas kësaj strukture të jashtëzakonshme shkëmbore, nga të cilat më magjepsësja janë "gjigantët e lashtë".

Gjigantët e lashtë dhe megalitët japonezë

Gjigantët shfaqen shpesh në mitet japoneze. Madje ka legjenda që kulmi i kulturës dhe qytetërimit të tyre ra 40-60 mijë vjet më parë. Besohet se Parku aktual Asuka ishte qendra, dhe ndoshta kryeqyteti, i kësaj qytetërimi paradiluvian të gjigantëve.

Mekanizmat e lashtë: A e ndërtuan gjigantët këtë megalit japonez që peshon qindra tonë? 3
Shtrati shkëmbor i Asukës (majtas) dhe anija shkëmbore e Asuka (djathtas) në vendet e Parkut Asuka. © Lidhja e lashtë

Është e rëndësishme të theksohet se shkenca zyrtare i ka datuar këta gurë në shekullin e 6-të ose të 7-të të erës sonë, por studime të hollësishme nuk janë kryer dhe vlerësimi është dhënë në bazë të objekteve të lashta shtëpiake të gjetura në këtë rajon. Prandaj, strukturat prej guri mund të jenë shumë më të vjetra dhe artefaktet e gjetura mund t'i përkasin qytetërimit relativisht modern japonez.

Vetëm në territorin e parkut përpunohen megalitë dhjetëra mijëra vjet të vjetër dhe me peshë nga 350 tonë deri në 1500 tonë. Në fakt, blloqe të tilla të mëdha janë të krahasueshme vetëm me Baalbek, ku u zbuluan edhe blloqe tepër gjigante me përpunim (ndoshta) mekanik.

Në Liban, në një lartësi prej përafërsisht 1,170 metra në luginën Beqaa qëndron Baalbek-u i famshëm ose i njohur në kohën romake si Heliopolis. Baalbek është një vend i lashtë që është përdorur që nga epoka e bronzit me një histori prej të paktën 9,000 vjetësh, sipas dëshmive të gjetura gjatë ekspeditës arkeologjike gjermane në 1898. Baalbek ishte një qytet i lashtë fenikas që u emërua me emrin e Zotit të qiellit Baal. Legjenda thotë se Baalbek ishte vendi ku Baali mbërriti për herë të parë në Tokë dhe kështu teoricienët e lashtë të alienëve sugjerojnë se ndërtesa fillestare ndoshta ishte ndërtuar si një platformë për t'u përdorur që Zoti i qiellit Baal të 'ulej' dhe 'largohej'. Nëse shikoni foton, bëhet e qartë se qytetërime të ndryshme kanë ndërtuar pjesë të ndryshme të asaj që tani njihet si Heliopolis. Megjithatë, përtej teorive, qëllimi aktual i kësaj strukture si dhe kush e ka ndërtuar atë janë plotësisht të panjohura. Janë përdorur blloqe masive guri me më të madhin prej gurëve që është afërsisht 1,500 tonë. Këto janë blloqet më të mëdha të ndërtimit që kanë ekzistuar ndonjëherë në të gjithë botën.
Në Liban, në një lartësi prej përafërsisht 1,170 metra në luginën Beqaa qëndron Baalbek-u i famshëm ose i njohur në kohën romake si Heliopolis. Baalbek është një vend i lashtë që është përdorur që nga epoka e bronzit me një histori prej të paktën 9,000 vjetësh, sipas dëshmive të gjetura gjatë ekspeditës arkeologjike gjermane në 1898. Baalbek ishte një qytet i lashtë fenikas që u emërua me emrin e Zotit të qiellit Baal. Legjenda thotë se Baalbek ishte vendi ku Baali mbërriti për herë të parë në Tokë dhe kështu teoricienët e lashtë të alienëve sugjerojnë se ndërtesa fillestare ndoshta ishte ndërtuar si një platformë për t'u përdorur që Zoti i qiellit Baal të 'ulej' dhe 'largohej'. Nëse shikoni foton, bëhet e qartë se qytetërime të ndryshme kanë ndërtuar pjesë të ndryshme të asaj që tani njihet si Heliopolis. Megjithatë, përtej teorive, qëllimi aktual i kësaj strukture si dhe kush e ka ndërtuar atë janë plotësisht të panjohura. Janë përdorur blloqe masive guri me më të madhin prej gurëve që është afërsisht 1,500 tonë. Këto janë blloqet më të mëdha të ndërtimit që kanë ekzistuar ndonjëherë në të gjithë botën. © Credit Image: Hiddenincatour.com

Të imagjinosh që një mendje e lashtë mjeshtër vendosi të presë një figurë të paimagjinueshme nga një shkëmb i tërë masiv duket si një ushtrim irracional dhe budalla. Përveç kësaj, shkencëtarët e zakonshëm pretendojnë se Japonia është sigurisht një nga qytetërimet e lashta, por jo aq shumë sa të jetë dhjetëra mijëra vjet e vjetër.

Në këtë rast, mitet marrin pjesë. Gjigantët përshkruhen si shokë të mirë të gëzuar, gjysmëperënditë janë pasardhës të perëndive dhe grave njerëzore. Vlen të përmendet se motive të tilla mund të gjenden në mitet e shumë kulturave të lashta, duke marrë parasysh qytetërimet dhe kohët e ndryshme. Sikur fillimisht në Tokë kishte njerëz si majmun bashkë me pasardhësit e perëndive.

Një folklorist vendas i quajtur Isura Masazuki pohon se Parku Asuka nuk përmban vetëm megalit, por detaje të sakta të pajisjeve të lashta prej guri. Në parim, forma të tilla ngjajnë vërtet me disa përbërës të diçkaje më të madhe dhe më komplekse. Prandaj çështja e gjigantëve hipotetikë bëhet edhe më e qartë në favor të realitetit të tyre.

Kush i ndërtoi piramidat e Gizës? Dhe si janë ndërtuar saktësisht ato?

Piramidat e Gizës
Piramidat e Gizës, Kajro, Egjipt, Afrikë. Pamje e përgjithshme e piramidave nga Rrafshnalta e Gizës © Kredia e imazhit: Feili Chen | Licencuar nga Dreamstime.Com (Foto editoriale/Përdorimi Tregtar në gjendje)

5,000 vjet më parë, egjiptianët e lashtë mund të kenë pasur një mënyrë sekrete për të ndërtuar piramidat e Gizës. Arkeologët besojnë se këta gurë të mëdhenj u transportuan nga guroret qindra milje larg dhe u grumbulluan në vend, me ndihmën e skllevërve dhe mjeteve primitive në formë T-je.

Ndërtimi i piramidave të Gizës është një studim veçanërisht interesant se si shkenca, teknologjia dhe matematika bashkohen. Piramidat janë të vetmet struktura të lashta që dihet se kanë përdorur blloqe të prera saktësisht me peshë deri në 80 tonë secila.

Këto blloqe nuk përshtaten në mënyrë perfekte, por duket se janë një lloj suksesi inxhinierik monumental. Shumë pyesin nëse një ndërmarrje e tillë do të ishte e mundur në mungesë të mjeteve moderne. Nëse po, si u bë?

Ka shumë teori mbi si u ndërtuan piramidat, por të gjithë nuk i përmbahen realitetit. Dhe ka edhe më shumë teori se si ato u ndërtuan duke përdorur vetëm mjete të thjeshta si kazmat dhe rrotullat.

Është shumë e mundur që ato të jenë ndërtuar duke përdorur leva dhe rrota, por këto nuk do të llogaritnin saktësinë e kërkuar në gdhendjen e blloqeve. Ata gjithashtu mund të ishin zhvendosur në vend duke përdorur rampa ose sajë, por kjo do ta bënte shumë më të vështirë për ta që të përshtateshin në mënyrë perfekte.
Ose gurët mund të ngriheshin me blloqe dhe litarë.

Ndërtimi i megaliteve të Ishi-no-Hoden dhe Asuka Park ishte shumë më i ndërlikuar

Megjithëse kjo është intriguese, është një gjë kur piramidat egjiptiane u ndërtuan nga blloqe guri relativisht të vegjël dhe është krejt tjetër të bësh diçka nga pjesët që peshonin 1,000 tonë, gjë që ndodhi në shumë raste të megaliteve japoneze.

Përveç kësaj, ekziston edhe një varr i supozuar në Parkun Asuka. Fatkeqësisht, nuk u gjetën mbetje njerëzore apo objekte shtëpiake, por vetë shtrati ka përmasa 4.5 metra me 1.8 metra, gjë që nuk është qartë për një trup me madhësi njerëzore. Disa imazhe që përshkruajnë figura gjigante janë gdhendur në gur në disa megalit. Disa madje besojnë se njëri prej këtyre shkëmbinjve përshkruan një hartë të shtëpisë së yjeve të perëndive, sipas një versioni tjetër, ky është informacion për jetën e gjigantëve.

Fjalët përfundimtare

Përgjigja për pyetjen se kush i ndërtoi këta megalitë të lashtë japonezë është ende e panjohur, por kjo nuk i ndal spekulimet. Disa njerëz besojnë se gjigantët apo edhe qeniet jashtëtokësore ishin përgjegjës për krijimin e këtyre strukturave. Ndërsa nuk ka prova konkrete për të mbështetur këtë teori, është padyshim një ide interesante për t'u marrë parasysh.

Në fund, nuk ka rëndësi se kush apo çfarë është në fund të fundit përgjegjës për këto struktura misterioze, ato vazhdojnë të hutojnë ekspertët dhe të magjepsin publikun e gjerë.

Çfarë mendoni ju? Kush mendoni se i ndërtoi këta megalitë të lashtë japonezë? A ishin vërtet gjigantët përgjegjës për këtë?

Artikulli paraprak
Michael Rockefeller

Çfarë ndodhi me Michael Rockefeller pasi varka e tij u përmbys pranë Papua Guinesë së Re?

Neni Next
Piramidat e famshme egjiptiane të Gizës. Peizazh në Egjipt. Piramida në shkretëtirë. Afrika. Mrekullia e Botës

Arkeologu pretendon se ka zbuluar një piramidë të lashtë të harruar nën rërën e Saharasë