Miti egjiptian i gjarpërinjve gjigantë inteligjentë të vrarë nga një Yll i Vdekjes që fluturon

Madhësia e zvarranikut enigmatik ishte befasuese, marinari i mbijetuar rrëfen fatkeqësitë e tij.
Miti egjiptian i gjarpërinjve gjigantë inteligjentë të vrarë nga një Yll i Vdekjes që fluturon
Miti egjiptian i gjarpërinjve gjigantë inteligjentë të vrarë nga një Yll i Vdekjes që fluturon. © Shutterstock

Në fillim gjithçka ishte një det i vetëm. Por atëherë perëndia Ra i ktheu shpinën njerëzimit dhe u fsheh në thellësitë e ujërave. Si përgjigje, Apep (emri i lashtë egjiptian për gjarprin monstruoz), doli nga poshtë dhe bëri kërdi te njerëzit. Duke parë këtë, vajza e Ra, Isis, u shndërrua në një gjarpër dhe joshi Apepin. Pasi u bashkuan, ajo e mbyti atë me mbështjelljet e saj për ta mbajtur atë që të mos ikte përsëri. Shumë si Star Wars, por pa lazer ose shpata me dritë. Ashtu si kjo, një legjendë tjetër magjepsëse doli nga Egjipti i lashtë.

Miti egjiptian i gjarpërinjve gjigantë inteligjentë të vrarë nga një Yll i Vdekjes që fluturon
© Shutterstock

Një version i kondensuar i kësaj legjende të lashtë egjiptiane shkon si më poshtë: “Shërbëtori i mençur i tregon zotërisë së tij se si i mbijetoi mbytjes së anijes dhe doli në breg në një ishull misterioz ku takoi një gjarpër të madh që fliste që e quajti veten Zoti i Puntit. Të gjitha gjërat e mira ishin në ishull dhe marinari dhe gjarpri bisedojnë derisa një anije të përshëndetet dhe ai mund të kthehet në Egjipt.”

Tale of The Ship-Wrecked Sailor është një tekst që daton në Mbretërinë e Mesme të Egjiptit (2040-1782 pes).
Përralla e marinarit të mbytur nga Anija është një tekst që daton në Mbretërinë e Mesme të Egjiptit (2040-1782 pes). © Credit Image: Freesurf69 | I licencuar nga Dreamstime (Foto e aksioneve për përdorim editorial/komercial) ID: 7351093

Një numër i fragmenteve të mitit çojnë në disa reflektime interesante. Madhësia e zvarranikës enigmatike është gjëja e parë që të befason. Detari i mbijetuar rrëfen fatkeqësitë e tij në këtë mënyrë:

“Pemët po çanin, toka po dridhej. Kur hapa fytyrën, pashë se gjarpri po më afrohej. Gjatësia e tij është tridhjetë kubitë. Mjekra e tij është më shumë se dy kubitë e gjatë. Peshorja e tij është prej ari, vetullat e tij janë prej lapis lazuli, trupi i tij është i lakuar lart.”

Zoti i Punt si një gjarpër gjigant që flet.
Zoti i Punt si një gjarpër gjigant që flet. © Kredia e imazhit: Tristram Ellis

Gjarpri i këtij miti është mjaft magjepsës. Shenjat tregojnë se ai ka një mjekër dhe vetulla mjaft të trasha për t'iu ngjasuar dragonjve legjendarë të artë kinezë të mitologjisë kineze. Sidoqoftë, një mjekër e vogël përshkruhej herë pas here në gjarpërinjtë e shenjtë në Egjipt. Traditat e lashta egjiptiane dhe të Azisë Lindore për zvarranikët e mëdhenj duket se rrjedhin nga i njëjti burim.

Dragoi kinez, i njohur gjithashtu si mushkëri, është një krijesë legjendare në mitologjinë kineze.
Dragoi kinez, i njohur gjithashtu si mushkëri, është një krijesë legjendare në mitologjinë kineze. © Shutterstock

Gjëja e dytë e pazakontë që vëreni është se, ka një referencë të bërë në legjendë për një yll të veçantë që ishte përgjegjës për vdekjen e të gjithë familjes së gjarpërinjve. Ja çfarë i tha gjarpri i fundit njeriut:

“Tani që i keni shpëtuar këtij aksidenti, më lejoni t'ju tregoj një përrallë fatkeqësie që më ndodhi. Dikur kam jetuar në këtë ishull me familjen time – gjithsej 75 gjarpërinj, pa llogaritur një vajzë jetime që më sollën rastësisht dhe që ishte e dashur për zemrën time. Një natë një yll u rrëzua nga parajsa dhe të gjithë u ndezën në flakë. Ndodhi kur nuk isha atje - nuk isha në mesin e tyre. Vetëm unë u kurseva dhe ja, ja ku jam, krejtësisht i vetëm.”

Çfarë lloj ylli ishte ai që dogji shtatëdhjetë e pesë krijesa të mëdha menjëherë? — le të kujtojmë madhësinë e gjarprit. Sa goditje e saktë dhe efektive dhe çfarë faktori i fuqishëm goditës!

Arti i lashtë egjiptian që përshkruan Apep
Arti i lashtë egjiptian që përshkruan Apepin në varrin e Faraonit Seti I të Dinastisë së Nëntëmbëdhjetë, Dhoma e varrimit J, Lugina e Mbretërve, Egjipt © Kredia e imazhit: Carole Raddato | Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Le të kujtojmë një mit tjetër nga Egjipti i lashtë, në të cilin Sekhmeti, syri i tmerrshëm i hyjnisë Ra, thuhet se i ka prerë kokën një gjarpri ose gjarpri gjigant Apep (i njohur edhe si Apophis). Apep u konsiderua si armiku më i madh i Ra, dhe kështu iu dha titulli Armiku i Ra, dhe gjithashtu "Zoti i Kaosit".

Në këtë rast të veçantë - përrallën e ishullit të gjarpërinjve - ky shkatërrim i gjarpërinjve nga një yll i ngjan një dënimi të vërtetë qiellor, në kuptimin e mirëfilltë të fjalës!

Le të bëjmë një hap prapa nga miti për një moment dhe të përqendrohemi në specifikat. Detari i fundit i mbijetuar përshkruan valët prej tetë kubitësh dhe ai vlerëson gjatësinë e gjarprit të jetë tridhjetë kubitë. Këto janë matjet kryesore krahasuese që mund të përdoren për të vlerësuar shkallën:

"Dhe tani era po forcohet dhe dallgët janë tetë kubitë të larta. Dhe pastaj direku ra në valë dhe anija humbi dhe askush nuk mbijetoi përveç meje.

Me fjalë të tjera, bazuar në rrëfim, nuk mund të ketë dyshim për përmasat; valët janë të mëdha, dhe gjarpërinjtë janë të paktën tre herë më të mëdhenj se valët. Dhe me një goditje të shpejtë nga një i caktuar "yll," e gjithë kjo e madhe “gropë gjarpri” nga shtatëdhjetë e pesë gjarpërinjtë gjigantë është zhdukur. Është e qartë se shpërthimi kishte një fuqi të konsiderueshme.

Çfarë i goditi gjarpërinjtë inteligjentë? Disi, është e vështirë të pranosh a "i çmendur" asteroidi që godet në mënyrë të rastësishme.

Nuk ka dyshim se burimet e lashta që tregojnë për historinë e popujve shpesh përfshijnë përralla të trilluara në folklorin e tyre. Ne besojmë se kjo histori është paralele me mitologjinë e lashtë të popujve që jetonin shumë larg Egjiptit, ku perënditë ose heronjtë luftonin me zvarranikët ose dragonjtë në historitë e lashta. Pse mite të tilla ishin të njohura në kulturat e lashta?

Artikulli paraprak
A zbuloi eksploruesi britanik Alfred Isaac Middleton një qytet misterioz të humbur? 1

A zbuloi eksploruesi britanik Alfred Isaac Middleton një qytet misterioz të humbur?

Neni Next
Takht-e Rostam

Stupa e Takht-e Rostam: Shkallët kozmike në qiej?