Udhëtimi i fundit: Një grua e varrosur në një kanoe për 1000 vjet u gjet në Patagoninë Veriperëndimore

Një skelet gruaje 1000-vjeçare e gjetur e varrosur në një kanoe në jug të Argjentinës, ka zbuluar provat e para të një varrimi prehistorik atje. Studimi, i cili u botua në revistën me akses të hapur PLoS ONE, përshkruan hulumtimin e grupit.

Udhëtimi i fundit: Një grua e varrosur në një kanoe për 1000 vjet u gjet në Patagoninë Veriperëndimore 1
Një ilustrim i gruas së re të vdekur e shtrirë në një vampos (kanoe ceremoniale) me një enë qeramike pranë kokës. © Kredi i imazhit: Pérez et al., 2022, PLOS ONE, CC-BY 4.0

Mbetjet u gjetën në Newen Antug, një vend gërmimi në liqenin Lacár në Argjentinën perëndimore. Gruaja ishte midis 17 dhe 25 vjeç kur vdiq, por studiuesit nuk ishin në gjendje të përcaktonin shkakun e vdekjes. Një enë ishte vendosur pranë kokës së saj dhe ajo ishte e rrethuar nga pothuajse 600 fragmente të drurit të kedrit kilian; kishte po ashtu tregues se druri ishte djegur.

Mbetjet ishin rreth vitit 1142 pas Krishtit dhe i përkisnin kulturës Mapuche, gjë që tregon se ata jetuan dhe vdiqën përpara se të pushtonin spanjollët. Njerëzit Mapuche hodhën kanotë prej druri duke përdorur zjarr. Testimi i fragmenteve të saj të kockave zbuloi se ajo ishte një anëtare e kulturës Mapuche dhe jetoi dhe vdiq para pushtimit spanjoll.

Zbulimi është hera e parë që vërehet një varrim me kanoe Patagoniane argjentinase dhe është një zbulim vërtet i rrallë—shumica e varrimeve me kanoe ishin për burra. Studiuesit spekulojnë se zbulimi i tyre tregon se praktika mund të ketë qenë më e zakonshme sesa mendohej më parë.

Udhëtimi i fundit: Një grua e varrosur në një kanoe për 1000 vjet u gjet në Patagoninë Veriperëndimore 2
Kanotë e njohura si wampos në gjuhën Mapuche u ndërtuan duke zbrazur një trung të vetëm peme me zjarr, me mure më të trashë në hark dhe në skaj. © Kredi i imazhit: Pérez et al., 2022, PLoS ONE, CC-BY 4.0

Është sugjeruar se varrosja e njerëzve në një kanoe ishte pjesë e një rituali që i lejonte të ndjerit të bënte një udhëtim të fundit përmes ujit mistik drejt destinacionit të shpirtrave, një tokë e njohur si Nomelafken.

Arkeologët besojnë se ajo u varros në një kanoe dhe se një shtrat goce me ujë të ëmbël u përdor si një shtrat funerali. Kana ishte vendosur pranë kokës së saj, duke treguar se kushdo që e varroste e njihte zakonin e varrimit.