Papirusi i Dervenit të Greqisë së lashtë: libri më i vjetër i mbijetuar në Evropë

Libri i parë i traditës perëndimore është regjistruar në papirus rreth 2400 vjet më parë.

Pas procesit të mundimshëm të zbërthimit dhe ndarjes së shtresave të karbonizuara të rrotullës së papirusit dhe më pas ribashkimit të fragmenteve të shumta, 26 kolona teksti u shpëtuan, të gjithave u mungonin pjesët e poshtme, të cilat ishin djegur në pirë.

Papirusi i Derveni i Greqisë së lashtë: libri më i vjetër i mbijetuar në Evropë 1
Një segment i papirusit të vjetër grek Derveni. © Muzeu Arkeologjik i Selanikut

Rrotullimi i papirusit të lashtë grek, papirusi Derveni konsiderohet dorëshkrimi më i vjetër i mbijetuar i lexueshëm në Evropë, që daton midis 340 dhe 320 para Krishtit; Në atë kohë sundonte Filipi II i Maqedonisë.

E ka marrë emrin sipas vendndodhjes ku u zbulua, gjashtë milje në veri të Selanikut, në Greqinë veriore, ku tani ndodhet në Muzeun Arkeologjik.

Një kafkë njerëzore e paprekur kalkolitike u zbulua në vitin 1962 midis hirit të një pire funerali në një nga varret në rajon, e cila ka siguruar një pasuri të artefakteve të shkëlqyera, veçanërisht sende metalike.

Procesi kërkues i zbërthimit dhe ndarjes së shtresave të rrotullës së papirusit të djegur, më pas rilidhja e fragmenteve të shumta, rezultoi në 26 kolona teksti, ku të gjitha u mungonin seksionet e poshtme, pasi ishin djegur në zjarr.

Papirusi i Dervenit është një traktat filozofik

Papirusi është një traktat filozofik dhe një koment alegorik mbi një poemë më të vjetër orfike në lidhje me lindjen e perëndive.

Orfizmi, një lëvizje mistike dhe fetare, nderon Persefonën dhe Dionisin, të cilët të dy udhëtuan në nëntokë dhe u kthyen të gjallë.

Euthyphron of Prospalta, Diagoras of Melos dhe Stesimbrotus of Thasos janë ndër studiuesit që kanë sugjeruar se autori i pjesës është i panjohur.

Papirusi i Derveni i Greqisë së lashtë: libri më i vjetër i mbijetuar në Evropë 2
Fragmentet e papirusit Derveni të ekspozuara në Muzeun Arkeologjik të Selanikut. Kredia: Gts-tg, CC BY-SA 4.0/Wikipedia

UNESCO renditi papirusin e lashtë si artikullin e parë kulturor grek në programin e tij Memory of the World. Programi synon mbrojtjen nga prishja dhe harresa e trashëgimisë dokumentare botërore duke theksuar vlerën e veprave të mëparshme duke lehtësuar gjithashtu aksesin në to.