A zbuloi eksploruesi britanik Alfred Isaac Middleton një qytet misterioz të humbur?

Zhdukja misterioze e Alfred Isaac Middleton. Ku është qyteti i zhdukur i Dawleetoo dhe arkivoli i arit?
A zbuloi eksploruesi britanik Alfred Isaac Middleton një qytet misterioz të humbur? 1

Në epokën viktoriane, eksploruesit dhe aventurierët lanë gjurmët e tyre në histori. Zbulimi i kulturave të humbura, tempujve të fshehur dhe qyteteve të fshehura ishte e zakonshme. Nga Indiana Jones te Allan Quatermain; të gjithë kanë ekzistuar në kohën e tyre.

A zbuloi eksploruesi britanik Alfred Isaac Middleton një qytet misterioz të humbur? 2
Një xhungël tropikale nga një histori mitike. © Shutterstock

Nëse ju pëlqen të lexoni rreth eksplorimeve dhe zbulimeve të mëdha, me siguri e dini se shumë prej tyre janë bërë nga eksploruesit britanikë. Por a e dini se një eksplorues pak i njohur britanik iu besua zbulimit të një qyteti legjendar të humbur në xhunglat e Sumatrane? Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë!

Në fund të viteve 1800, një eksplorues i jashtëzakonshëm britanik u zhduk në xhunglat e Sumatrës. Ne po flasim për Alfred Isaac Middleton - emri misterioz që ka qarkulluar në komunitete të ndryshme në internet, përfshirë këtu reddit për një kohë. Thuhej se Middleton ishte zhdukur ndërsa kërkonte për rrënojat e një qyteti të lashtë të humbur të njohur si Dawleetoo.

Eksploruesi britanik Alfred Isaac Midleton kërkoi skajet më të largëta të botës në kërkim të mrekullive zoologjike, botanike dhe arkeologjike në fund të shekullit të 19-të. Disa foto të reja të zbuluara ndihmojnë për të hedhur dritë mbi disa zbulime të pabesueshme gjatë një serie misionesh të panjohura në atë kohë, në rajonet e Azisë Juglindore, Afrikës dhe pyjeve tropikale të Amazonës.
Eksploruesi britanik Alfred Isaac Midleton kërkoi skajet më të largëta të botës në kërkim të mrekullive zoologjike, botanike dhe arkeologjike në fund të shekullit të 19-të. Disa foto të reja të zbuluara ndihmojnë për të hedhur dritë mbi disa zbulime të pabesueshme gjatë një serie misionesh të panjohura në atë kohë, në rajonet e Azisë Juglindore, Afrikës dhe pyjeve tropikale të Amazonës. © Misteret e Përditshme

Ishte një kohë krejtësisht tjetër, eksploruesit perëndimorë enden nëpër botë në kërkim të vendeve dhe objekteve të reja, dhe xhunglat e Sumatrës ishin një destinacion joshës në atë kohë. Edhe sot, shumë pjesë të këtyre xhunglave të këndshme nuk janë eksploruar plotësisht.

A zbuloi eksploruesi britanik Alfred Isaac Middleton një qytet misterioz të humbur? 3
Pamje historike e malit Talang (2,597 m) - stratovolcano aktiv në Sumatrën Perëndimore, Indonezi. Gdhendje në dru, botuar në 1893. © iStock

Kjo është e lashtë, kjo është e cilësisë së mirë dhe kjo është e çuditshme, kështu që Smithsonian duhet të përfshihen, historia thotë. Sipas një raporti të vjetër të revistës Smithsonian, një ish-asistent i Arthur Conan Doyle, një mik i eksploruesit Sir John Morris, kishte një koleksion dokumentesh për Alfred Isaac Middleton, dhe një prej tyre zbuloi historinë e pabesueshme të eksploruesit.

Një kopje e një emaili nga një konsullatë britanike iu dërgua asistentit të Doyle, duke përmendur një skedar të humbur dokumentesh dhe një ekspeditë të mundshme nga një eksplorues britanik i quajtur Z. Alfred Isaac Middleton. Në mënyrë të çuditshme, ky njeri është bashkëkohës i një figure tjetër të çuditshme të quajtur Edward Allen Oxford. Lexoni historinë magjepsëse të Oksfordit këtu.

Middleton ishte një eksplorues që po gjuante për një qytet të harruar të quajtur Dawleetoo, i cili u përfol se ishte në rrugën drejt një liqeni të quajtur Lop Nur, sipas ish-asistentit të Doyle. Lop Nur është një ish-liqen i kripur, tani i tharë kryesisht, i vendosur në skajin lindor të pellgut të Tarim, midis shkretëtirave Taklamakan dhe Kumtag në pjesën juglindore të Xinjiang.

Është supozuar se Middleton u çorientua dhe humbi në një zonë të dendur pyjore në rrugën për në liqenin Lop Nur. Email përmendte gjithashtu një thesar që Middleton thuhet se e kishte mbledhur dhe varrosur në një arkivol.

A zbuloi eksploruesi britanik Alfred Isaac Middleton një qytet misterioz të humbur? 4
© Dailymysteries.com
A zbuloi eksploruesi britanik Alfred Isaac Middleton një qytet misterioz të humbur? 5
© Dailymysteries.com
A zbuloi eksploruesi britanik Alfred Isaac Middleton një qytet misterioz të humbur? 6
© Dailymysteries.com
A zbuloi eksploruesi britanik Alfred Isaac Middleton një qytet misterioz të humbur? 7
© Dailymysteries.com
A zbuloi eksploruesi britanik Alfred Isaac Middleton një qytet misterioz të humbur? 8
© Dailymysteries.com

Me sa duket, nuk dimë shumë për llogarinë e Middleton-it, përveç këtyre fotove të mësipërme që qarkullojnë prej disa kohësh në internet.

Po, disa nga këto imazhe magjepsëse mund të mos lidhen me ngjarjen aktuale, por historia e Alfred Isaac Middleton dhe qyteti i humbur i Dawleetoo mund të ketë origjinë të vërtetë.

Sipas librit, Kutia e Humbur e Dawleetoo (1881):

“Misioni supozohet se gjeti një qytet në xhungël, të quajtur Dawleetoo. Sipas Middleton, ekzistonte një hartë që kishte një qytet të artë që shkonte deri në një liqen, si dhe një statujë ari të një gruaje që vinte nga një kontinent i humbur i quajtur Atlantis.

Një grup njerëzish u dërguan nga Middleton për të gjetur qytetin dhe një nga burrat supozohet se gjeti një arkivol të varrosur të mbushur me ar. Raporti pretendon se sipas një letre të gjetur në arkivat e kishës, Middleton humbi në xhungël dhe u kap rob nga një grup burrash që kërkonin arin dhe statujën. Middleton me sa duket vdiq në robëri.

Megjithëse, askush nuk e dinte saktësisht se ku e kishte varrosur të gjithë thesarin e tij Middleton, një burrë me emrin John Hargreaves u tha se ishte i dyti në komandë në mision dhe ai udhëhoqi një ekip tjetër njerëzish në xhungël për të rimarrë thesarin. Në fund, ajo që ndodhi me ekspeditën e Middleton nuk dihet.

A zbuloi eksploruesi britanik Alfred Isaac Middleton një qytet misterioz të humbur? 9
Imazhi është një përshkrim artistik i shekullit të 18-të të qytetit të humbur të Dawleetoo, bazuar në folklorin lokal sumatran. © Domeni Publik

Shumë historianë të zakonshëm kanë sugjeruar që historitë e Alfred Isaac Middleton të ishin thjesht një mashtrim dhe se misioni i Middleton për të gjetur Dawleetoo nuk u zhvillua kurrë; por shumë teoricienët janë aq të bindur se ekspedita ishte e vërtetë, por që Middleton u zhduk dhe nuk u kthye më.

A zbuloi vërtet Alfred Middleton një qytet mitik të humbur në kohë? Nëse po, për çfarë qytetërim misterioz i përkiste ky qytet? Dhe çfarë ndodhi në të vërtetë me Middleton, a humbi vërtet ai në xhunglat e Sumatrës, apo nuk u kthye kurrë me qëllim?

Për të ditur më shumë rreth historisë, lexoni librin: Kutia e Humbur e Dawleetoo (1881)


*Shënim: Informacioni i këtij artikulli lajmesh është marrë nga Medium.com, Wikipedia.org & DailyMysteries.com. Do të përdoret në një mënyrë që kualifikohet si Perdorim I drejte sipas ligjit amerikan për të drejtën e autorit.

Artikulli paraprak
varr i skeleteve të gjigantëve të lashtë

200 skelete të lashtë 'gjigantë' të zbuluar në Cayuga, Kanada

Neni Next
Miti egjiptian i gjarpërinjve gjigantë inteligjentë të vrarë nga një Yll i Vdekjes që fluturon

Miti egjiptian i gjarpërinjve gjigantë inteligjentë të vrarë nga një Yll i Vdekjes që fluturon