Agartha: A është i vërtetë ky qytetërim nëntokësor i përshkruar në tekstet e lashta?

Agartha është toka e pabesueshme ku arianët e lashtë erdhën për ndriçim dhe ku morën njohuritë dhe mençurinë e tyre të brendshme.
Qytetërimi nëntokësor Agartha Richard Byrd

Agartha është një qytet legjendar që thuhet se ekziston nën tokë në shumë vende në mbarë botën. Shumë besojnë se është shtëpia e një race të përparuar njerëzish të njohur si "agartans" ose "të lashtë". Në disa versione të mitit, këta njerëz mendohet se janë banorët origjinalë të Tokës që ikën nën tokë për të shpëtuar ose katastrofe natyrore ose banorë armiqësorë të sipërfaqes.

Agarta
© pxhere

Agartha nganjëherë përmendet si Shambhala, i cili është një qytet i ngjashëm i fshehur që është shtëpia e banorëve të shkolluar dhe e mbrojtur nga bisha të egra të quajtura "doldrums". Në mësimet budiste, Shambhala është gjithashtu një emër tjetër për qytetin e shenjtë verior të Varanasit, i cili është një nga qytetet më të vjetra në botë të banuar vazhdimisht.

Nëse keni lexuar ndonjëherë për Agartën më parë, mund të habiteni kur të mësoni se ka shumë vende reale në Tokë me emra të ngjashëm të frikshëm: Agharti (Armeni), Agadsir (Marok) dhe Agar (Rusi).

Prania e një vendi kaq madhështor duket aq i çuditshëm sa shumë njerëz mendojnë se duhet të jetë një lloj trillimi. Megjithatë, ka shumë indikacione që tregojnë se kjo është më shumë sesa thjesht një legjendë urbane.

Agartha - qytetërimi misterioz nëntokësor

Ka tregime të shumta nëpër kultura të ndryshme të tuneleve dhe komuniteteve nëntokësore nën sipërfaqen e Tokës. Natyralisti romak Plini Plaku madje foli për ata që i shpëtuan vdekjes së Atlantidës duke ikur në thelbin e Tokës.

Ndërsa kjo nëntokë ka shumë emra, Agartha (ose Agharti) është një vend ku të katër anët e botës janë të lidhura me shtigje dhe tunele. Disa besimtarë Agartha madje argumentojnë se një botë tjetër ekziston poshtë nesh dhe shërben për të kundërbalancuar energjinë tonë.

Ndërsa ne jetojmë në një gjendje emocionesh të shtuara, dhunës dhe ideologjisë së lartë, kjo botë që zvarritet nën tokë është, thënë thjesht, anash. Por në disa fe, Agartha besohet të jetë një tokë që zvarritet me demonë dhe monstra.

Njerëzit që besojnë në ekzistencën e Agartës quhen shpesh "Tokë të zbrazët" për besimin e tyre se disa pjesë të bërthamës së brendshme të pakapshme të Tokës është në fakt një qytetërim i lulëzuar dhe jo një top i fortë hekuri siç besojnë shkencëtarët.

Harta e Tokës së zbrazët nga Max Fyfield
Harta e Tokës Hollow Nga Max Fyfield © Tom Wigley | Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Ata besojnë se ka një hyrje sekrete në Agartha që është e fshehur në shkretëtirën Gobi. Thuhet se vetë Agarthanët e ndërtuan këtë hyrje me një teknologji kaq të avancuar, saqë njerëzit sipërfaqësor nuk do të ishin në gjendje ta zbulonin atë.

Brenda Agartha janë disa qytete, kryeqyteti është Shambala. Ka një "diell qendror" të tymosur në mes që u jep dritë dhe jetë Agarthanëve. Okultisti francez Alexandre Saint-Yves d'Alveydre pohoi se potenciali i kësaj bote mund të zhbllokohet vetëm "kur anarkia e botës sonë zëvendësohet nga sinarkia" (rregulli harmonik).

Një imazh misterioz satelitor i publikuar nga ESSA

Tokë e zbrazët
Imazhi satelitor ESSA-7 tregon një vrimë gjigante në polin e veriut © Public Domain

Në vitin 1970, Administrata e Shërbimit të Shkencës Mjedisore të Shteteve të Bashkuara (ESSA) publikoi imazhe satelitore të Polit të Veriut, ku një fotografi tregonte një vrimë të rrumbullakosur të përsosur mbi Arktik. Kjo nxiti teoricienët e konspiracionit të besonin në ekzistencën e qytetërimeve të nëndheshme. Bota e nëndheshme ndonjëherë shoqërohet me "Agartha".

Agartha në llogaritë e admiralit Richard Evelyn Byrd

Richard Evelyn Byrd Jr. me xhaketë fluturimi, vitet 1920
Richard Evelyn Byrd Jr. me xhaketë fluturimi, vitet 1920 © Burimi i imazhit: Wikimedia Commons (Domeni publik)

Admirali Richard Evelyn Byrd dyshohet se shkroi takimin e tij me një qytetërim të humbur gjatë një ekspedite në Polet e Veriut dhe Jugut. Sipas hyrjes së tij sekrete, ai takoi racën e lashtë nën tokë dhe dëshmoi një bazë të madhe me kafshë dhe bimë që më parë mendohej se ishin zhdukur. Kafshët që ai pa përfshinin krijesa të ngjashme me Mamuthin.

Sipas një shënimi të supozuar të ditarit të shkruar gjatë fluturimit të tij polar, Byrd hasi në një klimë të ngrohtë dhe të harlisur me krijesa të ngjashme me Mamuthët dhe një racë të lashtë njerëzore që kishte banuar brenda Tokës.

Avioni i tij u komandua në ajër dhe u ul për të nga njerëz në qendër të Tokës, të cilët e kapën avionin e tij me avionë në formë disku. Pas zbarkimit, ai u takua nga emisarë të një qytetërimi që shumë supozojnë se ishte Agartha mitike. Këta agartanë të supozuar shprehën shqetësimin e tyre për përdorimin e bombave atomike nga njerëzimi gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe punësuan Byrd-in si ambasador të tyre për t'u kthyer në qeverinë amerikane dhe për të transmetuar ndjenjat e tyre.

Ai vuri në dukje se ishte urdhëruar të qëndronte i heshtur për atë që kishte parë gjatë detyrës në Arktik nga qeveria. Admirali Byrd shkroi në ditarin e tij më 11 mars 1947:

“Sapo kam marrë pjesë në një takim të stafit në Pentagon. Unë kam deklaruar plotësisht zbulimin tim dhe mesazhin nga Mjeshtri. Gjithçka është regjistruar siç duhet. Presidenti është këshilluar. Tani jam i ndaluar për disa orë (për të qenë të saktë gjashtë orë, tridhjetë e nëntë minuta.) Jam intervistuar me vëmendje nga Forcat e Sigurisë së Lartë dhe një ekip mjekësor. Ishte një sprovë!!!! Unë jam vendosur nën kontroll të rreptë nëpërmjet dispozitave të Sigurisë Kombëtare të këtyre Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Jam urdhëruar të hesht për gjithçka që kam mësuar, në emër të njerëzimit!!! E pabesueshme! Më kujtohet se jam ushtarak dhe duhet t'i bindem urdhrave.”

Çështja e habitshme në lidhje me vlefshmërinë e këtij shënimi në ditar është se ai është i datës shkurt-mars 1947. Nëse besohet se kjo histori mbulon fluturimin inaugurues të Byrd mbi Polin e Veriut, atëherë duhet vetëm të shikojmë datën aktuale kur ai e arriti këtë. feat më shumë se 20 vjet më parë më 9 maj 1926.

Në fakt, pas inspektimit të mëtejshëm, duket se Byrd ndoshta nuk e ka arritur plotësisht Polin e Veriut dhe në vend të kësaj ka sajuar të dhënat e tij të lundrimit, duke marrë kredi nga një ekip tjetër që në fakt vendosi rekordin disa ditë më vonë.

Por ajo që e bën këtë hyrje kaq intriguese është se, nëse është e vërtetë, a mund të jetë keqinterpretuar potencialisht nga një mision i mëvonshëm në Antarktidë? A i referohet në të vërtetë operacionit famëkeq "Kërcim në lartësi"?

Highjump ishte një nga operacionet më të mëdha të kryera ndonjëherë në Antarktidë me mbi 4,000 burra të dërguar për të studiuar, hartuar dhe banuar në kontinent për tetë muaj. Ekspedita përfshinte 13 anije mbështetëse të Marinës, një aeroplanmbajtëse, helikopterë, varka fluturuese dhe një sërë avionësh më tradicionalë.

Kjo ekspeditë, si dhe "Operacioni Deep Freeze" tetë vjet më vonë, krijoi një prani ushtarake amerikane në Antarktidë, e cila është e ndaluar sot. Pra, pse, pikërisht, pati një nxitim kaq të madh për të lehtësuar këtë okupim?

Lidhjet e nazistëve me Agartën!

Ka prova të shumta që nazistët shpenzuan shumë burime duke kërkuar për Agartën si mjetin e fundit për Hitlerin për të shpëtuar në rast emergjence të rëndë, duke garantuar disi këto komplote. Në fakt, diagrami më i zakonshëm i Agartha-s u vizatua nga një shkencëtar gjerman në 1935.

A ishte Agartha e lidhur me kulturat e lashta?

Portali Agartha në ferr
© Shutterstock

Pothuajse çdo kulturë të lashtë ka një histori ose aluzion për sferat e brendshme të Tokës, si dhe qytetërimet apo njerëzit në qendër të Tokës. Ka përshkrime më të afërta të Agartës të përshkruara nga disa kultura me qytete dhe rrugëkalime të lidhura për të arritur atje.

Në budizmin tibetian, ekziston qyteti sekret, mistik i Shambhala-s, i vendosur diku thellë në Himalaje, të cilin shumë e kanë kërkuar, përfshirë mistikun rus Nicholas Roerich, megjithëse askush nuk dihet ta ketë gjetur atë. Disa besojnë se Shambhala potencialisht mund të lidhet me Agartha.

Një vizatim kryq seksionor i planetit Tokë që tregon "Bota e Brendshme" e Atvatabar, nga romani fantastiko-shkencor i William R. Bradshaw i vitit 1892 The Goddess of Atvatabar
Një vizatim i tërthortë i planetit Tokë që tregon "Botën e Brendshme" të Atvatabar, nga romani fantastiko-shkencor i William R. Bradshaw i vitit 1892 The Goddess of Atvatabar © Wikimedia Commons

Në traditën hindu dhe kelte - të cilat disa besojnë se ndanin një lidhje të lashtë përmes një qyteti të humbur paradiluvian - ka shpella dhe hyrje nëntokësore në botët nëntokësore. Disa kanë lidhur tokën hindu të Āryāvarta-s, ose "vendbanimin e të shkëlqyerve", një vend i sunduar nga një racë supernale mijëra vjet përpara luftës së madhe të nisur në Mahabharata.

Shumë besojnë se kjo racë e lashtë është e së njëjtës prejardhje me qytetërimet e lashta nga Atlantida, Lemuria dhe Mu, të cilat u zhdukën nga lufta dhe ngjarjet kataklizmike, duke i çuar ato nën tokë në Agartha.

Ekziston një tjetër botë e nëndheshme në Mahabharata hindu e njohur si 'Patala' që të tjerët tregojnë, pasi ndan shumë ngjashmëri me përshkrimet e një bote nëntokësore, megjithëse thuhet se ata janë në luftë me agartanët.

Patala është shtresa e shtatë e botës së krimit në shkrimet hindu dhe sundohet nga "nagas", një specie gjysmë njerëzore, gjysmë zvarranike të cilët janë përshkruar me kapuçë të stolisur që ndriçojnë mbretërinë e tyre. Naga është një garë shumë e avancuar me teknologji të përparuar. Herë pas here thuhet se ata rrëmbejnë, torturojnë dhe vrasin njerëz, megjithëse tregime të tjera i referohen atyre se kanë një ndikim pozitiv në ngjarjet tokësore.

Fjalët përfundimtare

Çfarë është Agartha? Kjo pyetje është bërë nga shumë njerëz gjatë viteve dhe ka shumë teori të ndryshme rreth këtij qytetërimi misterioz, nëntokësor. Shumica e tyre kanë të bëjnë me një filozofi të Epokës së Re dhe fokusohen në konceptet shpirtërore dhe unitetin. Por çfarë nëse është e vërtetë?

Agartha është një tokë që tekstet arkaike e portretizojnë si vendin e fundit të prehjes së shpirtrave të atyre që kanë kryer mëkate të mëdha. Tekstet e përshkruajnë atë si një tokë ku jetojnë perënditë, ku thuhet se "mjekët e shpirtit" e mbrojnë këtë tokë nga demonët. Ky është gjithashtu vendi ku arianët e lashtë erdhën për iluminim dhe ku morën "dijen" e tyre. Thuhet se është vendi ku mund të gjendet mençuria e brendshme e të parëve.

Agartanët janë njerëz që i kanë kushtuar jetën e tyre mësimit të sekreteve të Universit dhe që mund të na ndihmojnë të zgjidhim problemet tona personale dhe të gjejmë paqen dhe harmoninë e brendshme. Për të arritur në vendin e dritës, thuhet se rruga është shumë e gjatë, e vështirë dhe e kushtueshme. Prandaj, shumë njerëz zgjedhin të qëndrojnë në botën me të cilën janë njohur derisa e arrijnë këtë qëllim.

Ndoshta nuk mund të dimë kurrë gjithçka për Agartën, por ka sigurisht indikacione që na bëjnë të besojmë se qytetërimi misterioz i Agartha-s mund të mos jetë krejtësisht i trilluar në fund të fundit.

Artikulli paraprak
Ishte mëngjesi i hershëm i 25 shkurtit 1942. Një objekt i madh i paidentifikuar qëndronte pezull mbi një Los Anxhelos të tronditur nga Pearl Harbour, ndërsa sirenat u ndezën dhe dritat e prozhektorëve depërtonin qiellin. Një mijë e katërqind predha kundërajrore u hodhën në ajër ndërsa Angelenos u strukur dhe u mrekullua. “Ishte e madhe! Ishte thjesht e madhe!” pretendohet se një femër gardiane ajrore. “Dhe ishte praktikisht pikërisht mbi shtëpinë time. Nuk kisha parë kurrë diçka të tillë në jetën time!”

Beteja e çuditshme e UFO-ve - misteri i madh i sulmit ajror në Los Angeles

Neni Next
Ilustrim i një zjarri grek kundër arabëve në Kostandinopojë, shekulli i 7-të i e.s.

Zjarri grek: Si funksionoi arma sekrete e shkatërrimit në masë të Perandorisë Bizantine?