Shkencëtarët ndjekin një 'rrugë me tulla të verdha' në një vend të paparë më parë të oqeanit Paqësor

Shkencëtarët ndjekin një 'rrugë me tulla të verdha' në një vend të paparë më parë të oqeanit Paqësor 1
Rruga Inilah Yellow Brick, strukturimi i një strukture të tillë është e ndarë në manusi. © Credit Image: Public Domain

Rruga për në Qytetin Emerald mund të udhëtojë përgjatë fundit të oqeanit. Ekuipazhi (studiuesit) e anijes eksploruese Nautilus panë një formacion me pamje të çuditshme ndërsa studionin një zonë të quajtur Ridge Liliʻuokalani në Monumentin Kombëtar Detar Papahānaumokuakea në Oqeanin Paqësor.

Shkencëtarët ndjekin një 'rrugë me tulla të verdha' në një vend të paparë më parë të oqeanit Paqësor 2
Anija Eksplorimi Nautilus dalloi një tipar të egër të dyshemesë së oqeanit që dukej si një "rrugë me tulla të verdha për në qytetin mitik të Atlantidës" ndërsa studionte kreshtën Liliʻuokalani. © Kredia e imazhit: Pamja e videos nga Amanda Kooser/CNET

"Rruga me tulla të verdha?" një shkencëtar mendoi në një intervistë për zbulimin në prill 2022. Të tjerë vunë re se shkëmbinjtë të kujtonin një botë imagjinare shumë të ndryshme: “Është rruga drejt Atlantis, " tha një studiues.

Gurët e artë, të ndarë nga kënde të përsosura 90 gradë, formojnë një rrip të vogël që duket se është gdhendur dhe organizuar nga duart e njeriut. Rruga në dukje e asfaltuar, megjithatë, ishte thjesht produkt natyror i aktivitetit të vjetër vullkanik qindra metra nën sipërfaqen e ujit, sipas studiuesve.

"Në majën e Nootka Seamount, ekipi vuri re një formacion të 'shtratit të liqenit të tharë', i identifikuar tani si një rrjedhë e thyer e shkëmbit hialoklastit (një shkëmb vullkanik i formuar në shpërthime me energji të lartë ku shumë fragmente shkëmbi vendosen në shtratin e detit)" thanë studiuesit.

"Ndarjet e jashtëzakonshme të ngjashme me tullat midis shkëmbinjve janë ndoshta rezultat i rastësishëm i streseve të ngrohjes dhe ftohjes nga shpërthimet e shumta vullkanike gjatë miliona viteve"., shtoi ekipi.

Ndërsa pilotonin një mjet të drejtuar nga distanca (ROV) rreth Monumentit Kombëtar Detar Papahnaumokuakea, një zonë e mbrojtur e ruajtjes që përfshin afërsisht 582,578 milje katrore (1,508,870 kilometra katrorë) të Oqeanit Paqësor në veriperëndim të Hawait, studiuesit bënë një devijim nën këtë rrugë.

Shkencëtarët ndjekin një 'rrugë me tulla të verdha' në një vend të paparë më parë të oqeanit Paqësor 3
Grumbujt e djallit janë të vendosura në rrugën e tullave të verdha. © Credit Image: Public Domain

Ekspedita është pjesë e Programit të Eksplorimit të Nautilus të Trustit për Eksplorimin e Oqeanit dhe qëllimi i saj është të ekzaminojë malet antike detare në kreshtën Liliuokalani, e cila ndodhet në kufirin perëndimor të monumentit.

Një nga objektivat kryesore të ekipit është mbledhja e mostrave gjeologjike nga malet detare të zonës, të cilat janë male nënujore të krijuara nga aktiviteti vullkanik, në mënyrë që të kuptojmë më mirë moshat dhe origjinën e tyre. Ekuipazhi do të mbledhë gjithashtu mostra mikrobike për të parë se çfarë lloje krijesash të çuditshme kanë arritur të jetojnë pranë vullkaneve të thella nënujore të Paqësorit.

"Eksplorimi ynë i kësaj zone të pa anketuar kurrë më parë po i ndihmon studiuesit të hedhin një vështrim më të thellë të jetës në dhe brenda shpateve shkëmbore të këtyre maleve detare të thella e të lashta." shtuan studiuesit. Ekspeditat e mëparshme në bordin e anijes kërkimore Nautilus kanë zbuluar një bollëk anomalish të frikshme ujore.

Gjatë një udhëtimi në Monumentin Kombëtar Detar Papahnaumokuakea në vitin 2018, studiuesit u befasuan nga një krijesë e tundur, me sy të çuditshëm që dukej se ndryshonte formë para kamerës.

Shkencëtarët ndjekin një 'rrugë me tulla të verdha' në një vend të paparë më parë të oqeanit Paqësor 4
Ngjala Gulper (Eurypharynx pelecanoides). © Kredia e imazhit: Wikimedia Commons

Lloji u njoh përfundimisht si një ngjala gulber (Eurypharynx pelecanoides), një peshk me gojë gjigante që mund të heqë nofullën e tij të madhe për të konsumuar çdo gjë më të madhe se vetja.

Studiuesit në komandën e ROV gjatë atij udhëtimi bënë gjithashtu një aludim kulturor në përgjigje të skenës së papritur përpara tyre. "Duket si një Muppet," tha një studiues.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

Artikulli paraprak
Ngrirës të lashtë të teknologjisë së lartë që e mbanin të ftohtë akullin - edhe gjatë verës së shkretëtirës! 5

Ngrirës të lashtë të teknologjisë së lartë që e mbanin të ftohtë akullin - edhe gjatë verës së shkretëtirës!

Neni Next
Menehune

Menehune e Havait: Racë e lashtë apo përrallë imagjinare?