Simbole dhe gdhendje misterioze në shpellën Royston të krijuar nga njeriu

Simbole dhe gdhendje misterioze në shpellën Royston 1 të krijuar nga njeriu
Gdhendje në shpellë Royston dhe simbole misterioze. © Domeni Publik

Shpella Royston është një shpellë artificiale në Hertfordshire, Angli, e cila përmban gdhendje të çuditshme. Nuk dihet se kush e ka krijuar shpellën dhe për çfarë është përdorur, por ka pasur shumë spekulime.

Simbole dhe gdhendje misterioze në shpellën Royston 2 të krijuar nga njeriu
Detaje e shpellës Royston, Royston, Hertfordshire. © Kredia e imazhit: Wikimedia Commons

Disa besojnë se është përdorur nga Kalorësit Templarë, ndërsa të tjerë besojnë se mund të ketë qenë një depo agustiniane. Një teori tjetër parashtron se ishte një minierë stralli neolitike. Asnjë nga këto teori nuk është vërtetuar dhe origjina e shpellës Royston mbetet një mister.

Zbulimi i shpellës Royston

Simbole dhe gdhendje misterioze në shpellën Royston 3 të krijuar nga njeriu
Pllaka I nga libri i Joseph Beldamit Origjina dhe përdorimi i shpellës Royston, 1884 që tregon disa nga gdhendjet e shumta. © Kredia e imazhit: Wikimedia Commons

Shpella Royston u zbulua në gusht të vitit 1742 nga një punëtor në qytetin e vogël Royston ndërsa gërmonte gropa për të ndërtuar bazamentin për një stol të ri në një treg. Ai gjeti një gur mulliri gjatë gërmimit dhe kur gërmoi përreth për ta hequr, gjeti boshtin që të çonte poshtë në një shpellë të krijuar nga njeriu, gjysmë të mbushur me papastërti dhe shkëmb.

Në kohën e zbulimit, u bënë përpjekje për të hequr papastërtitë dhe shkëmbinjtë që mbushnin shpellën artificiale, e cila më pas u hodh. Disa madje besonin se thesari do të gjendej brenda shpellës Royston. Megjithatë, heqja e papastërtive nuk zbuloi asnjë thesar. Megjithatë, ata zbuluan skulptura dhe gdhendje shumë të çuditshme brenda shpellës. Vlen të përmendet se po të mos ishte hedhur toka, teknologjia e sotme mund të kishte lejuar një analizë të dheut.

E vendosur poshtë udhëkryqit të rrugës Ermine dhe Rrugës Icknield, shpella në vetvete është një dhomë artificiale e gdhendur në një gur themeli shkumës, me përmasa afërsisht 7.7 metra të lartë (25 ft 6 in) dhe 5.2 metra (17 ft) në diametër. Në bazë, shpella është një shkallë tetëkëndore e ngritur, për të cilën shumë besojnë se përdorej për gjunjëzim ose lutje.

Përgjatë pjesës së poshtme të murit, ka gdhendje të pazakonta. Ekspertët besojnë se këto gdhendje reliev ishin fillimisht të ngjyrosura, megjithëse për shkak të kalimit të kohës mbeten të dukshme vetëm gjurmë shumë të vogla ngjyrash.

Imazhet e relievit të gdhendura janë kryesisht fetare, që paraqesin Shën Katerinën, Familjen e Shenjtë, Kryqëzimin, Shën Lorenci duke mbajtur rrjetën mbi të cilën u martirizua dhe një figurë që mban një shpatë që mund të jetë ose Shën Gjergji ose Shën Mikael. . Vrimat e vendosura poshtë gdhendjeve duket se kanë mbajtur qirinj ose llamba të cilat do të kishin ndezur gdhendjet dhe skulpturat.

Disa nga figurat dhe simbolet ende nuk janë identifikuar, por sipas Këshillit të Qytetit të Royston, një studim i modeleve në shpellë sugjeron se gdhendjet ka të ngjarë të jenë bërë në mesin e shekullit të 14-të.

Teoritë që lidhen me shpellën Royston

Simbole dhe gdhendje misterioze në shpellën Royston 4 të krijuar nga njeriu
Relievi i gdhendjes së Shën Kristoforit në shpellën Royston. © Credit Image: Picturetalk321/flickr

Një nga përfundimet kryesore për origjinën e shpellës Royston, veçanërisht për ata që pëlqejnë teoritë e konspiracionit, është se është përdorur nga rendi fetar mesjetar i njohur si Kalorës Templarë, para shpërbërjes së tyre nga Papa Klementi V në 1312.

Arkeologji e keqe kritikon mënyrën se si faqet e internetit në internet e kanë përsëritur këtë lidhje midis Shpellës Royston dhe Kalorësve Templarë, pavarësisht nga dobësia e provave në favor të hipotezës dhe argumenteve në favor të një date të mëvonshme.

Disa besojnë gjithashtu se shpella ishte ndarë në dy nivele duke përdorur një dysheme druri. Shifrat pranë një seksioni të dëmtuar të shpellës përshkruajnë dy kalorës të hipur në një kalë të vetëm, që mund të jenë mbetjet e një simboli templar. Historiani i arkitekturës Nikolaus Pevsner ka shkruar se: “Data e gdhendjeve është e vështirë të merret me mend. Ata janë quajtur anglo-saksone, por me shumë mundësi janë të datave të ndryshme midis C14 dhe C17 (punë e njerëzve të pakualifikuar).

Një tjetër teori është se Shpella Royston është përdorur si një depo agustiniane. Siç nënkupton edhe emri i tyre, Augustinianët ishin një Rend i krijuar nga Shën Agustini, peshkop i Hipo, në Afrikë. Të themeluar në vitin 1061 pas Krishtit, ata erdhën për herë të parë në Angli gjatë mbretërimit të Henri I.

Që nga shekulli i 12-të, Royston në Hertfordshire ishte një qendër e jetës monastike dhe prima e Augustinianit vazhdoi pa pushim atje për gati 400 vjet. Thuhet se murgjit vendas augustinianë përdorën shpellën Royston si një hapësirë ​​​​të freskët për ruajtjen e produkteve të tyre dhe si një kishëz.

Më e rëndësishmja, disa spekulojnë se mund të jetë përdorur si një minierë stralli neolitik që në vitin 3,000 pes, ku stralli do të ishte mbledhur për të bërë sëpata dhe mjete të tjera. Megjithatë, shkumësi në këtë zonë siguron vetëm nyje të vogla stralli, përgjithësisht të papërshtatshëm për të bërë sëpatë, kështu që kjo mund të hedhë disa dyshime mbi këtë teori.

Zbulimi i mistereve të shpellës Royston

Simbole dhe gdhendje misterioze në shpellën Royston 5 të krijuar nga njeriu
Përshkrim i kryqëzimit në shpellën Royston. © Credit Image: Picturetalk321/flickr

Deri më sot, ka shumë mister se kush e krijoi shpellën Royston dhe për çfarë qëllimi. Është gjithmonë e mundur që cilido komunitet që ka krijuar fillimisht shpellën mund ta ketë braktisur atë në një moment, duke lejuar që ajo të përdoret nga një komunitet tjetër.

Misteri që rrethon shpellën dhe skulpturat brenda e bëjnë shpellën Royston një destinacion interesant për vizitorët që dëshirojnë të spekulojnë për origjinën e kësaj mrekullie të lashtë.

Artikulli paraprak
Qytetërimi Sao: Qytetërimi i lashtë i humbur në Afrikën Qendrore 6

Qytetërimi Sao: Qytetërimi i lashtë i humbur në Afrikën Qendrore

Neni Next
Kuinotauri: A ishin merovingët pasardhës nga një përbindësh? 7

Kuinotauri: A ishin merovingët pasardhës nga një përbindësh?