Pavdekësia: Shkencëtarët kanë reduktuar moshën e minjve, a është e mundur tani plakja e kundërt tek njerëzit?

Përmbledhja e çdo jete në këtë botë është, "prishja dhe vdekja". Por këtë herë rrota e procesit të plakjes mund të kthehet në drejtim të kundërt.

Kush nuk e ka pritshmërinë e pavdekësisë? Por fakti është se ne plakemi dhe vdesim. Kësaj radhe rrota e asaj moshe mund të kthehet në drejtim të kundërt. Një studim eksperimental i kryer nga një ekip studiuesish në Shkollën Mjekësore të Harvardit sugjeron pikërisht këtë.

Pavdekësia: Shkencëtarët kanë reduktuar moshën e minjve, a është e mundur tani plakja e kundërt tek njerëzit? 1
David Andrew Sinclair (lindur më 26 qershor 1969) është një biolog australian i cili është profesor i gjenetikës dhe bashkëdrejtor i Qendrës Paul F. Glenn për Biologjinë e Kërkimeve të Plakjes në Shkollën Mjekësore të Harvardit. © Kredi i imazhit: YouTube

Jo, nuk është një histori fantashkencë. Një ekip studiuesish në Shkollën Mjekësore të Harvardit, i udhëhequr nga David Sinclair, një studiues në biologjinë molekulare, ka reduktuar moshën e një miu në laborator!

Shkencëtarët pohojnë se disa lloje të proteinave mund të rigjenerojnë qelizat e vjetra në qeliza staminale. Duke përdorur këtë metodë, ata ishin në gjendje të rivendosin shikimin e syve të një miu në vitin 2020. Retina e miut u dëmtua nga plakja, por shkencëtarët ishin në gjendje të rigjeneronin ato qeliza të retinës. Duke përdorur këtë përvojë, shkencëtarët reduktuan moshën e një miu këtë herë.

Pavdekësia: Shkencëtarët kanë reduktuar moshën e minjve, a është e mundur tani plakja e kundërt tek njerëzit? 2
Fotot e dy miut të lindur në të njëjtën kohë. © Credit Image: HMS

Në vitin 2006, shkencëtarja japoneze Shinya Yamanaka ishte në gjendje të rriste artificialisht moshën e qelizave të lëkurës. Ai gjithashtu fitoi Nobelin për atë zbulim. Sot, trajtimi kundër plakjes së lëkurës tashmë po përdoret gjerësisht në fushën mjekësore.

Studiuesit në Shkollën Mjekësore të Harvardit kanë kërkuar prej kohësh të ndryshojnë procesin e plakjes tek njerëzit. Në eksperimentet në dy minj të lindur në të njëjtën kohë, shkencëtarët kryen proteina speciale dhe modifikime gjenetike në njërin prej minjve. Është vënë re se edhe pse një mi u rrit gradualisht, miu tjetër nuk u ndikua nga mosha e tij.

Megjithatë, ekspertët thonë se ndërsa studimi tregon horizonte të reja në fushën e biologjisë, nuk ka nevojë të arrijmë në një përfundim tani për të gjithë çështjen, nevojiten kërkime më të detajuara.