Populli misterioz i 'irlandezëve të zinj': Kush ishin ata?

Ju ndoshta keni dëgjuar për termin "irlandez i zi", por kush ishin këta njerëz? Ku jetonin dhe nga erdhën?
Populli misterioz i 'irlandezëve të zinj': Kush ishin ata? 1
© Credit Image: NewScientist

Termi "irlandez i zi" u referohet njerëzve me origjinë irlandeze që kanë tipare të errëta, flokë të zinj, lëkurë më të errët dhe sy të errët. Çuditërisht, termi përdoret rrallë në Irlandë, por ai është transmetuar për shekuj në mesin e emigrantëve irlandezë dhe pasardhësve të tyre.

Populli misterioz i 'irlandezëve të zinj': Kush ishin ata? 2
© Kredia e imazhit: iStock

Gjatë gjithë historisë, Irlanda ka qenë subjekt i pushtimeve të shumta nga një sërë vendesh. Rreth vitit 500 para Krishtit, Keltët mbërritën në ishull. Vikingët mbërritën për herë të parë në Irlandë në 795 pas Krishtit dhe themeluan Mbretërinë Norvegjeze të Dublinit në 839 pas Krishtit.

Kur normanët arritën në 1171, Mbretërisë së Dublinit i erdhi fundi. Kur normanët u përballën me këto mbretëri Hiberno-Norse në Irlandë, shoqëria gradualisht evoluoi në atë që tani njihet si Irlanda Normane.

Vikingët pothuajse me siguri do të kishin qëndruar në Irlandë shumë më gjatë nëse nuk do të kishte qenë për heroi i famshëm irlandez Brian Boru, i cili guxoi të dëbonte vikingët, të njohur gjithashtu si pushtues të errët ose të huaj me ngjyrë. I huaji shkruhet "gall" dhe i ziu (ose i errët) shkruhet "dubh".

Shumë nga familjet e pushtuesve adoptuan emra gale duke përfshirë këto dy fjalë përshkruese. Emri "Doyle" rrjedh nga fjala irlandeze "O'Dubhghaill", që do të thotë "i huaj i errët", duke zbuluar prejardhjen e tyre si një forcë pushtuese me qëllime të errëta.

Anëtarët e ushtrisë spanjolle u mbytën në brigjet e Irlandës në vitin 1588. Nëse ata do të kishin qëndruar në ishull dhe do të kishin krijuar familje, gjenet e tyre mund të ishin transmetuar nëpër breza.

Megjithatë, shumica e historianëve besojnë se shumica e këtyre ushtarëve spanjollë u kapën dhe u ekzekutuan nga autoritetet britanike, kështu që kushdo që mbijetoi nuk ka gjasa të ketë ndikuar në pishinën e gjeneve të vendit.

Qindra mijëra fshatarë irlandezë emigruan në Amerikë gjatë Urisë së Madhe të 1845-1849. Për shkak se ata shpëtuan nga ky lloj i ri i vdekjes së zezë, ata u etiketuan "të zinj". Pas zisë së bukës, shumë irlandezë ikën në Amerikë, Kanada, Australi dhe vende të tjera.

Gjatë viteve 1800, marrëdhëniet midis Irlandës dhe Britanisë u tensionuan, duke rezultuar në mosbesim. Qeveria britanike nuk dha ndihmën e duhur në zgjidhjen e çështjeve. Britanikët mund ta kenë përdorur termin "Zi" në një mënyrë nënçmuese.

Është e vështirë të thuhet se kur u shfaq për herë të parë termi "Irlandez i Zi", por duket se disa ngjarje historike në Irlandë kontribuan në shfaqjen e termit. Siç e kemi parë, ka shumë teori se si lindi termi.

Nuk ka gjasa që "irlandezët e zinj" të kenë prejardhje nga ndonjë grup i vogël i huaj që u integrua me irlandezët dhe mbijetoi. Duket se "irlandez i zi" është një term përshkrues dhe jo një tipar i trashëguar që është aplikuar në kategori të ndryshme të irlandezëve me kalimin e kohës.

Njeriu çedër

Në vitin 2018, gjenetistët në University College London dhe Muzeu i Historisë Natyrore zbuluan se 'Njeriu Cheddar' - një skelet mezolitik i gjetur në një shpellë Somerset në 1903 - kishte "lëkurë të errët në të zezë", sy blu dhe flokë kaçurrelë.

Populli misterioz i 'irlandezëve të zinj': Kush ishin ata? 3
Fytyra e Njeriut Cheddar. © Credit Image: EPA

Cheddar Man - i cili më parë ishte portretizuar si me sy kafe dhe lëkurë të hapur - ishte ndër të parët kolonë të përhershëm që e bënë Mbretërinë e Bashkuar shtëpinë e tyre dhe lidhet me rreth 10 për qind të popullsisë moderne atje.

Dan Bradley, profesor i gjenetikës së popullsisë në Trinity College Dublin, në një projekt të përbashkët me Muzeun Kombëtar të Irlandës, Trinity përpiloi të dhëna nga dy individë irlandezë që jetuan mbi 6,000 vjet më parë - dhe kishin zbuluar se ata zotëronin tipare të ngjashme me Manin Cheddar.

“Irlandezët më të hershëm do të kishin qenë të njëjtë si Cheddar Man dhe do të kishin lëkurë më të errët se ne sot”, tha Prof Bradley.

“Ne mendojmë se [popullatat e lashta irlandeze] do të ishin të ngjashme. Lëkura aktuale, shumë e lehtë që kemi në Irlandë tani është në pikën përfundimtare të mijëra viteve të mbijetesës në një klimë ku ka shumë pak diell. Është një përshtatje ndaj nevojës për të sintetizuar vitaminën D në lëkurë. U deshën mijëra vjet që ajo të bëhej si sot.” - Prof Dan Bradley

Studimet e mëvonshme kanë arritur gjithashtu në përfundimin se populli irlandez parahistorik, gjuetarë-mbledhës nga 10,000 vjet më parë, ishin me lëkurë të errët dhe kishin sy blu. Pra, a mund të jetë e mundur që termi "irlandez i zi" të ketë origjinën në të vërtetë nga 10,000 më parë?

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Artikulli paraprak
A përshkruan Tempulli Ta Prohm një dinosaur 'shtëpiak'? 4

A përshkruan Tempulli Ta Prohm një dinosaur 'shtëpiak'?

Neni Next
Pavdekësia: Shkencëtarët kanë reduktuar moshën e minjve, a është e mundur tani plakja e kundërt tek njerëzit? 5

Pavdekësia: Shkencëtarët kanë reduktuar moshën e minjve, a është e mundur tani plakja e kundërt tek njerëzit?