Jeta e kafshëve dhe e njerëzve mund të jenë shfaqur për herë të parë në Kinë – sugjerojnë shkëmbinjtë 518 milionë vjeçarë

Jeta e kafshëve dhe e njerëzve mund të jetë shfaqur për herë të parë në Kinë – shkëmbinjtë 518 milionë vjeçarë sugjerojnë 1

Një studim i publikuar së fundmi u bazua në një analizë të shkëmbinjve që janë 518 milionë vjeçarë dhe përmbajnë koleksionin më të vjetër të fosileve që shkencëtarët kanë aktualisht në histori. Sipas studimit, paraardhësit e shumë krijesave që jetojnë sot mund të kenë jetuar më shumë se 500 milionë vjet më parë në Kinën e sotme.

Periudha Kambriane ishte një kohë e diversifikimit të jashtëzakonshëm të jetës kur shumë nga grupet e kafshëve që ekzistojnë sot shfaqen për herë të parë në të dhënat fosile.
Periudha Kambriane ishte një kohë e diversifikimit të jashtëzakonshëm të jetës kur shumë nga grupet e kafshëve që ekzistojnë sot shfaqen për herë të parë në të dhënat fosile. © Credit Image: Planetfelicity | I licencuar nga Dreamstime.Com (Foto editoriale/Përdorimi Tregtar) ID 145550420

Në Yunnan, në jugperëndim të Kinës, shkencëtarët zbuluan një nga grupimet më të vjetra të fosileve të kafshëve të njohura tani për shkencën, që përmban mbetjet e më shumë se 250 specieve.

Është një rekord i rëndësishëm i Shpërthimi Kambrian, i cili pa përhapjen e shpejtë të specieve bilaterale - krijesa që, si kafshët dhe njerëzit modernë, zotëronin simetri si embrione, që do të thotë se kishin një anë të majtë dhe të djathtë që janë imazhe pasqyrë të njëra-tjetrës.

Fosilet e zbuluara në Chengjiang Biota 518 milionë vjeçare përfshijnë krimbat, artropodët (paraardhësit e karkalecave të gjalla, insektet, merimangat dhe akrepat), madje edhe vertebrorët më të hershëm (paraardhësit e peshqve, amfibëve, zvarranikëve, zogjve dhe gjitarëve) . Gjetjet e studimit të fundit zbuluan për herë të parë se ky mjedis ishte një deltë detare e cekët që ishte e pasur me lëndë ushqyese dhe u ndikua nga përmbytjet e stuhisë.

Artropod (Naroia)
Artropod (Naroia). © Kredia e imazhit: Dr Xiaoya Ma

Megjithëse zona është aktualisht në tokë në provincën malore të Yunnan, ekipi ekzaminoi mostrat e bërthamës së shkëmbinjve që zbuluan prova të rrymave detare në mjedisin që ekzistonin në të kaluarën.

"Shpërthimi Kambrian tani pranohet botërisht si një ngjarje e vërtetë e shpejtë evolucionare, por faktorët shkaktarë për këtë ngjarje janë debatuar gjatë, me hipoteza mbi shkaktarët mjedisorë, gjenetikë ose ekologjikë." tha autori i vjetër Dr. Xiaoya Ma, një paleobiolog në Universitetin e Exeter dhe Universitetin Yunnan.

"Zbulimi i një mjedisi deltaik hodhi dritë të re mbi të kuptuarit e faktorëve të mundshëm shkakësor për lulëzimin e këtyre komuniteteve detare bilaterale të mbizotëruara nga kafshët kambriane dhe ruajtjen e tyre të jashtëzakonshme të indeve të buta."

"Stresorët e paqëndrueshëm mjedisor mund të kontribuojnë gjithashtu në rrezatimin adaptiv të këtyre kafshëve të hershme."

Bashkëautori Farid Saleh, nga Universiteti Yunnan, tha: "Ne mund të shohim nga shoqërimi i rrjedhave të shumta sedimentare se mjedisi që pret Chengjiang Biota ishte kompleks dhe sigurisht më i cekët se ai që është sugjeruar më parë në literaturë për komunitete të ngjashme të kafshëve."

Fosili i peshkut (Myllokunmingia)
Fosili i peshkut (Myllokunmingia) © Kredia e imazhit: Dr Xiaoya Ma

Changshi Qi, një tjetër autor bashkë-drejtues dhe një gjeokimist në Universitetin e Yunnan, shtoi: "Hulumtimi ynë tregon se Chengjiang Biota jetonte kryesisht në një mjedis deltaik me ujë të cekët të oksigjenuar mirë."

"Përmbytjet e stuhisë i transportuan këta organizma deri në mjediset e afërta me mungesë oksigjeni, duke çuar në ruajtjen e jashtëzakonshme që shohim sot."

Bashkautori Luis Buatois, një paleontolog dhe sedimentolog në Universitetin e Saskatchewan, tha: "Biota Chengjiang, siç është rasti i faunave të ngjashme të përshkruara diku tjetër, ruhet në depozita me kokrra të imta."

"Kuptimi ynë se si u depozituan këto sedimente me baltë ka ndryshuar në mënyrë dramatike gjatë 15 viteve të fundit."

"Zbatimi i kësaj njohurie të fituar kohët e fundit në studimin e depozitave fosile me ruajtje të jashtëzakonshme do të ndryshojë në mënyrë dramatike kuptimin tonë se si dhe ku janë grumbulluar këto sedimente."

Gjetjet e hulumtimit janë domethënëse sepse ato tregojnë se shumica e specieve të hershme ishin në gjendje të përshtateshin me mjediset sfiduese si luhatjet e kripësisë dhe vëllimet e mëdha të depozitimit të sedimentit.

Kjo bie ndesh me gjetjet e studimeve të mëparshme, të cilat sugjeruan se kafshët me karakteristika identike kolonizuan ujërat më të thella dhe mjediset detare me stabilitet më të madh.

Krimbi lobopodian (Luolishania)
Fosilet përfshijnë krimba të ndryshëm, duke përfshirë krimbin Lobopodian (Luolishania) © Credit Image: Dr Xiaoya Ma

“Është e vështirë të besohet se këto kafshë ishin në gjendje të përballonin një mjedis kaq stresues mjedisor.” tha M. Gabriela Mángano, një paleontologe në Universitetin e Saskatchewan, e cila ka studiuar vende të tjera të njohura të ruajtjes së jashtëzakonshme në Kanada, Marok dhe Grenlandë.

Maximiliano Paz, një student postdoktoral në Universitetin e Saskatchewan, i specializuar në sistemet e hollësishme, shtoi: "Qasja në bërthamat e sedimentit na lejoi të shohim detaje në shkëmb, të cilat zakonisht janë të vështira për t'u vlerësuar në daljet e thata të zonës Chengjiang."

Punimi, i botuar në revistën Nature Communications, titullohet: "Chengjiang Biota banonte në një mjedis deltaik"

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Artikulli paraprak
Shpata Kineze Votive e gjetur në Gjeorgji sugjeron udhëtimin kinez parakolumbian në Amerikën e Veriut 2

Shpata Kineze Votive e gjetur në Gjeorgji sugjeron udhëtimin kinez parakolumbian në Amerikën e Veriut

Neni Next
Cyclades

Cikladët dhe një shoqëri e përparuar misterioze e humbur në kohë