Misteri i dhomës së varrimit të pacenuar Brenda piramidës pak të njohur Dahshur në Egjipt

Dhoma Piramidale e Dahshurit

Misteret e qëndrueshme të Egjiptit të lashtë vazhdojnë të mahnitin arkeologët, historianët dhe publikun. Toka e Faraonëve refuzon të heqë dorë nga sekretet e saj dhe pavarësisht gjetjeve të panumërta të mrekullueshme arkeologjike, ne priremi të hasim gjëegjëza në të gjithë Egjiptin. I varrosur nën rërë shtrihet thesari i jashtëzakonshëm i një prej qytetërimeve të lashta më të fuqishme të të gjitha kohërave, egjiptianëve të lashtë.

Sfinksi dhe Piramidat, Egjipt
Sfinksi dhe Piramidat, mrekullitë e famshme të botës, Giza, Egjipt. © Kredia e imazhit: Anton Aleksenko | I licencuar nga Dreamstime.Com (Foto editoriale/Përdorimi Tregtar) ID 153537450

Ndonjëherë arkeologët mbërrijnë shumë vonë në vend, duke na lënë me mistere të lashta që mund të mos zgjidhen kurrë. Kjo është bukuria, por tragjedia e historisë së lashtë egjiptiane. Varret madhështore antike janë grabitur prej kohësh dhe ne nuk mund ta dimë kurrë se kujt i përkisnin varrezat.

I vendosur rreth 15 milje në jug të Cario, kompleksi Dahshur është i famshëm për strukturat e tij të jashtëzakonshme të ndërtuara gjatë epokës së Mbretërisë së Vjetër. Dahshur ka një sërë piramidash, tempuj mortore dhe ndërtesa të tjera që mbeten ende të paeksploruara.

Arkeologët u tronditën kur zbuluan se dhoma e varrimit ishte plaçkitur.
Arkeologët u tronditën kur zbuluan se dhoma e varrimit ishte plaçkitur. © Kredia e imazhit: Kanali Smithsonian

Arkeologët kanë argumentuar prej kohësh se vende të tilla si Dahshur, së bashku me Giza, Lisht, Meidum dhe Saqqara janë të rëndësishme pasi gjetjet arkeologjike të bëra atje "do të konfirmonin ose rregullonin të gjithë kornizën kohore të fazës së jashtëzakonshme të zhvillimit të qytetërimit egjiptian që pa piramidat më të mëdha të ndërtuara. , nomat (qarqet administrative) të organizuara dhe zonat e brendshme të kolonizuara nga brenda – domethënë konsolidimi i parë i shtetit kombëtar egjiptian”.

Përveç këtij informacioni, rezultatet e projekteve të tilla gërmimi natyrisht do të plotësonin gjithashtu boshllëqet historike dhe do të ofronin një pamje më të plotë të jetës dhe vdekjeve të faraonëve dhe njerëzve të zakonshëm në Egjiptin e lashtë.

Shumë piramida të lashta egjiptiane janë shkatërruar, por disa janë të fshehura nën rërë në pritje të eksplorimit shkencor. Një strukturë e tillë antike intriguese është piramida e sapozbuluar në Dahshur, një vend i paarritshëm më parë relativisht i panjohur për publikun.

Piramida e përkulur, Dahshur, Egjipt.
Piramida e Bent është një piramidë e lashtë egjiptiane e vendosur në nekropolin mbretëror të Dahshur, afërsisht 40 kilometra në jug të Kajros, e ndërtuar nën faraonin e Mbretërisë së Vjetër Sneferu (rreth 2600 para Krishtit). Një shembull unik i zhvillimit të hershëm të piramidës në Egjipt, kjo ishte piramida e dytë e ndërtuar nga Sneferu. © Elias Rovielo | Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Dahshur është një nekropol antik i njohur kryesisht për disa piramida, dy prej të cilave janë ndër më të vjetrat, më të mëdhatë dhe më të ruajturat në Egjipt, të ndërtuara nga 2613–2589 para Krishtit. Dy nga Piramidat Dahshur, Piramida e Përkulur dhe Piramida e Kuqe, u ndërtuan gjatë mbretërimit të Faraonit Sneferu (2613-2589 para Krishtit).

Piramida e përkulur ishte përpjekja e parë për një piramidë me anë të lëmuar, por nuk ishte një arritje e suksesshme dhe Sneferu vendosi të ndërtonte një tjetër të quajtur Piramida e Kuqe. Disa piramida të tjera të dinastisë së 13-të u ndërtuan në Dahshur, por shumë prej tyre janë të mbuluara nga rëra, pothuajse e pamundur për t'u zbuluar.

Piramida e Kuqe, Dahshur, Egjipt
Piramida e Kuqe, e quajtur edhe Piramida e Veriut, është më e madhja nga tre piramidat kryesore të vendosura në nekropolin Dahshur në Kajro, Egjipt. E emërtuar për ngjyrën e kuqërremtë të ndryshkur të gurëve të saj gëlqerorë të kuq, ajo është gjithashtu piramida e tretë më e madhe egjiptiane, pas atyre të Khufu dhe Khafra në Giza. © Elias Rovielo | Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Në 2017, Dr Chris Naunton, President i Shoqatës Ndërkombëtare të Egjiptologëve, udhëtoi për në Dahshur së bashku me ekuipazhin e kanalit Smithsonian dhe dokumentuan gjetjet emocionuese të një piramide të veçantë.

Ajo që ekipi zbuloi është paksa si një histori e lashtë detektive. Arkeologët vendas kishin gjetur blloqe të rënda gurësh gëlqerorë të prerë imët të groposur thellë në rërë. Ministria e Antikitetit të Egjiptit u informua për zbulimin dhe arkeologët u dërguan në vend për të gërmuar.

Dhoma e varrimit dahshur
Dhoma e varrimit ishte e mbuluar me blloqe të mëdha gëlqerore. © Kredia e imazhit: Kanali Smithsonian

Pasi kanë punuar gjatë dhe shumë, arkeologët më në fund zbuluan një piramidë të panjohur më parë. Megjithatë, pjesa më emocionuese ishte zbulimi i një pasazhi sekret që të çonte nga hyrja e piramidës në një kompleks nëntokësor në zemër të piramidës. Dhoma mbrohej nga blloqe të rënda dhe të mëdha gëlqerore, duke siguruar që askush të mos mund të kalonte lehtë dhe të eksploronte gjithçka që fshihej brenda piramidës së lashtë misterioze.

Pengesat nuk i dekurajuan arkeologët me sukses pas disa ditësh punë arritën të hyjnë në brendësi të piramidës. Gjithçka dukej se tregonte se piramida e panjohur në Dahshur përmbante thesare të lashta dhe ka shumë të ngjarë një mumje.

Kur shkencëtarët u gjendën brenda dhomës së varrimit, ata u mahnitën kur panë se dikush e kishte vizituar këtë vend antik shumë kohë përpara tyre. Piramida e Dahshurit ishte grabitur rreth 4,000 vjet më parë. Plaçkitja e piramidave në të kaluarën ishte mjaft e zakonshme, dhe piramida e Dahshur ishte një nga shumë viktimat e grabitjes.

Dikush mund të kuptojë zhgënjimin e Dr. Naunton kur ai hodhi një vështrim në dhomën e zbrazët të varrimit, por fakti mbetet se ky zbulim është intrigues dhe ngre pyetje specifike.

“Këtu ka dy pyetje që ne duhet të fillojmë të përpiqemi t'u përgjigjemi. Njëri është kush u varros këtu? Për kë u ndërtua kjo piramidë? Dhe së dyti, si është e mundur që një dhomë varrimi në dukje plotësisht e mbyllur dhe e pacenuar të jetë shqetësuar?” thotë doktor Nauton.

A u vodh një mumje nga piramida e Dahshur? Si e kaluan grabitësit vulën e paprekur? A e plaçkitën ndërtuesit origjinalë të lashtë dhomën e varrimit përpara se ta vulosnin? Këto janë disa nga pyetjet e shumta që shtron ky mister i lashtë egjiptian.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Artikulli paraprak
Gjurmët e këmbëve në mur: A po ngjiteshin vërtet dinosaurët në shkëmbinjtë në Bolivi? 1

Gjurmët e këmbëve në mur: A po ngjiteshin vërtet dinosaurët në shkëmbinjtë në Bolivi?

Neni Next
Antenë e lashtë e gjetur në fund të detit të Antarktidës: Antena Eltanin 2

Antenë e lashtë e gjetur në fund të detit të Antarktidës: Antena Eltanin