Vaksina japoneze kundër plakjes do të zgjasë jetën!

Në dhjetor 2021, një ekip hulumtues nga Japonia njoftoi se ka zhvilluar një vaksinë për të eliminuar të ashtuquajturat qeliza zombie. Thuhet se këto qeliza grumbullohen me kalimin e moshës dhe shkaktojnë dëme në qelizat që ndodhen aty pranë, duke çuar në sëmundje të lidhura me moshën, si ngurtësimi i arterieve.

Universiteti Juntendo
Universiteti Juntendo, Bunkyo, Tokio. © Kredia e imazhit: Kakidai (CC BY-SA 4.0)

Studimi tregoi se qelizat zombie, të njohura gjithashtu si qeliza të vjetra në fushën mjekësore, dhe ngurtësia arteriale u reduktuan në pjesë të minjve që iu dhanë vaksinimi.

Pas studimit të procesit të plakjes dhe plakjes së qelizave për mbi 20 vjet, studiuesit kanë zbuluar se këto qeliza aktivizojnë aterosklerozën ose sëmundje të tjera që lidhen me moshën, si diabeti. Sipas studiuesve, nëse mund të heqim qelizat e plakjes nga trupi, mund të përmirësojmë të gjithë situatën me aterosklerozën, diabetin etj.

Gjetjet e punës kërkimore të kryer nga grupi u prezantuan në një artikull që u përfshi në edicionin online të revistës Nature Aging.

Qelizat e moshuara janë ato qeliza që kanë pushuar së ndarëi, por nuk kanë vdekur plotësisht. Duke lëshuar kimikate që nxisin inflamacionin, ato dëmtojnë qelizat e shëndetshme që janë afër.

“Ky është rezultati ynë kryesor. Ne kemi gjetur një shënues të veçantë që tregon plakjen e qelizave. Dhe vaksina jonë funksionon në atë mënyrë që zbulon këta shënues dhe largon qelizat e plakjes nga trupi ynë.” shpjegoi Tohru Minamino, një profesor nga Universiteti Juntendo dhe një nga studiuesit kryesorë.

Grupi zbuloi një proteinë që është e pranishme në qelizat e plakura si te njerëzit ashtu edhe te minjtë, dhe më pas ata zhvilluan një vaksinim peptid të bazuar në një aminoacid që është një komponent i proteinës.

Vaksina mund të përdoret në trajtimin e ngurtësimit arterial, diabetit dhe sëmundjeve të tjera të lidhura me plakjen.
Vaksina mund të përdoret në trajtimin e ngurtësimit arterial, diabetit dhe sëmundjeve të tjera të lidhura me plakjen.© Credit Image: Banka Aziatike për Zhvillim / Flickr (CC BY-NC 2.0)

Vaksina shkakton prodhimin e antitrupave brenda trupit, të cilat më pas lidhen me qelizat e vjetra dhe shkaktojnë heqjen e atyre qelizave nga qelizat e bardha të gjakut që ngjiten pas antitrupave.

Për shkak të faktit se si njerëzit ashtu edhe brejtësit janë të ndjeshëm ndaj të njëjtave sëmundje, hulumtimi fillimisht u krye në një shumëllojshmëri të shtameve të minjve. Jetëgjatësia mesatare e një miu është afërsisht 2.5 vjet. Por me vaksinën, ata jetuan më gjatë. Tani, qëllimi përfundimtar i studimit të tyre janë njerëzit. Ata duan ta aplikojnë këtë teknologji tek pacientët.

“Njerëzit dhe minjtë janë të ndjeshëm ndaj të njëjtave sëmundje. Por në përgjithësi, megjithatë, kërkimi duhet të bëhet gradualisht: së pari te minjtë, pastaj te majmunët dhe më pas te njerëzit. Këtu nuk ka nevojë të nxitoni. Por ne patjetër do të arrijmë te njerëzit.” - siguroi Minamino.

Përveç kësaj, ai përmendi se tani ekziston vetëm një shënues i njohur i qelizave të plakura, por që duhet të ketë më shumë prej tyre. Sipas profesorit, skenari ideal është që çdo pacient individual të ketë shënuesin e tij unik që mund të përdoret për të diagnostikuar sëmundjen e tij specifike.

Tohru Minamino, President i Departamentit të Biologjisë dhe Mjekësisë Kardiovaskulare në Shkollën Pasuniversitare të Mjekësisë të Universitetit Juntendo.
Tohru Minamino, President i Departamentit të Biologjisë dhe Mjekësisë Kardiovaskulare në Shkollën Pasuniversitare të Mjekësisë të Universitetit Juntendo. © Universiteti Juntendo

Prandaj, do të jetë e mundur të zgjidhet vaksina e përshtatshme për secilin rast individual. Ai theksoi se kjo ishte risia novatore që solli progresi, e cila ju jep besimin për të parë drejt së ardhmes.

“Besoj se jemi shumë pranë hedhjes në treg të një vaksine për njerëzit. Ne duhet të identifikojmë disa shënues të tjerë për qelizat e plakjes dhe ne mund të krijojmë lehtësisht një vaksinë. Tashmë ka të paktën disa mënyra për të luftuar kancerin duke përdorur antitrupa… Unë mendoj se jemi shumë afër.” - tha shkencëtari.

Ai ndau gjithashtu optimizmin e tij se kjo do të bëhet realitet brenda pesë viteve në vijim. Pra, le të shpresojmë dhe të shohim se çfarë do të ndodhë më pas. Nëse kjo vërtet bëhet e vërtetë, atëherë shumë njerëz të sëmurë në botë do të përfitonin prej saj. Megjithatë, mund të ketë edhe disa disavantazhe të kësaj terapie që shoqëria njerëzore nuk duhet t'i harrojë kurrë.