Andrew Crosse dhe insekti i përsosur: Njeriu që krijoi aksidentalisht jetën!

Andrew Crosse, një shkencëtar amator, bëri të pamendueshmen të ndodhë 180 vjet më parë: ai krijoi aksidentalisht jetën. Ai kurrë nuk deklaroi në mënyrë eksplicite se krijesat e tij të vogla ishin krijuar nga eteri, por ai kurrë nuk ishte në gjendje të dallonte nga e kishin origjinën nëse nuk ishin prodhuar nga eteri.

Andrew Crosse, një shkencëtar amator, bëri të pamendueshmen të ndodhë 180 vjet më parë: ai krijoi aksidentalisht jetën. Ai kurrë nuk deklaroi në mënyrë eksplicite se krijesat e tij të vogla ishin krijuar nga eteri, por ai kurrë nuk ishte në gjendje të dallonte nga e kishin origjinën nëse nuk ishin prodhuar nga eteri.

Piktura e vjetër e Andrew Crosse nga autor i panjohur
Piktura e vjetër e Andrew Crosse nga autor i panjohur © Burimi i imazhit: Public Domain

Crosse trashëgoi pasurinë e madhe angleze të familjes, të njohur si Fyne Court, pasi prindërit e tij vdiqën. Crosse e shndërroi dhomën e muzikës së pallatit të vjetër në të tijën "dhomë elektrike", një laborator ku ai kreu eksperimente të shumta ndër vite.

Për të studiuar elektricitetin atmosferik, ai ndërtoi një aparat të madh dhe ishte një nga njerëzit e parë që ndërtoi pirgje të mëdha voltaike të energjisë elektrike. Por do të ishte një varg eksperimentesh në dukje të parëndësishme për të bërë artificialisht minerale që do të vulosnin vendin e tij unik në histori.

Gruaja e Andrew Crosse Cornelia shkroi në libër "Përkujtimore, shkencore dhe letrare, të Andrew Crosse, elektricist", botuar vetëm disa vjet pas vdekjes së tij në 1857,

“Në vitin 1837 zoti Crosse po ndiqte disa eksperimente mbi elektrokristalizimin dhe gjatë këtyre hetimeve, insektet u shfaqën në kushte zakonisht fatale për jetën e kafshëve. Zoti Crosse nuk bëri kurrë më shumë se sa deklaroi faktin e këtyre paraqitjeve, të cilat ishin krejtësisht të papritura prej tij dhe në lidhje me të cilat ai kurrë nuk kishte paraqitur ndonjë teori.”

La "insektet" u formua fillimisht në një eksperiment në të cilin një përzierje uji, silikati i potasës dhe acidi klorhidrik u pikuan mbi shkëmbin poroz të Vezuvit që elektrizohej vazhdimisht nga dy tela të lidhur me një bateri voltaike. Crosse shkruan, “Qëllimi i futjes së këtij lëngu në një veprim elektrik të vazhdueshëm të gjatë me ndërhyrjen e një guri poroz ishte krijimi i kristaleve të silicës, nëse ishte e mundur, por kjo dështoi”.

Procedura nuk solli rezultatet që Crosse kishte shpresuar, por përkundrazi mori diçka krejtësisht të papritur. Crosse zbuloi jashtëqitje të vogla, të bardha që dalin nga qendra e gurit të elektrizuar në ditën e 14-të të eksperimentit.

Në ditën e 18-të, Crosse vuri në dukje se rritjet ishin zmadhuar dhe tani kishin zgjatur "filamente" projektuar prej tyre. Ishte e qartë menjëherë se këto nuk ishin mineralet sintetike që Crosse po përpiqej të krijonte, por diçka që sfidonte të kuptuarit.

Kryqi i vërejtur, “Në ditën e njëzet e gjashtë, këto paraqitje morën formën e një insekti të përsosur, që qëndronte i ngritur mbi disa qime që formonin bishtin e tij. Deri në këtë periudhë nuk e kisha idenë se këto paraqitje nuk ishin veç një formacion mineral fillestar. Në ditën e njëzet e tetë, këto krijesa të vogla lëvizën këmbët. Tani duhet të them se nuk u habita pak. Pas disa ditësh, ata u shkëputën nga guri dhe lëvizën me kënaqësi.”

Përafërsisht njëqind nga këto insekte të çuditshme u formuan në gur gjatë javëve të ardhshme. Kur u studiuan nën një mikroskop, Andrew Cross zbuloi se më të voglat kishin gjashtë këmbë dhe ato më të mëdhatë kishin tetë. Ai solli krijesat në vëmendjen e entomologëve, të cilët përcaktuan se ato ishin marimangat që i përkisnin species Acarus. Ato referohen si 'Acarus Electricus' në kujtimet e Andrew Crosse, megjithëse ato njihen më shpesh si 'Acari Crossii.'

Acarus Electricus, Acarus Crossii, Andrew Crosse
Vizatimi i Pierre Turpin i Acarus Crossii i bërë duke përdorur një mikroskop, © Burimi i imazhit: Analet e Elektricitetit, Magnetizmit dhe Kimisë, maj 1838, nëpërmjet Google Books.

Ai shkroi “Duket se ka një dallim mendimi nëse ato janë një specie e njohur; disa pohojnë se nuk janë. Unë kurrë nuk kam guxuar një opinion për shkakun e lindjes së tyre dhe për një arsye shumë të mirë - nuk kam qenë në gjendje ta krijoj një të tillë.

Zgjidhja më e thjeshtë, tregimi i tij për incidentin tha, “Ishte se ato lindën nga vezët e depozituara nga insektet që notonin në atmosferë dhe u çelin nga veprimi elektrik. Megjithatë, nuk mund ta imagjinoja që një vezë mund të nxirrte filamente ose që këto fije mund të bëheshin qime, dhe për më tepër nuk mund të zbuloja, në ekzaminimin më të afërt, mbetjet e një predheje.»

Audiencat dëshmojnë lindjen e jetës së pamundur përmes mikroskopit, Andrew Crosse
Audiencat dëshmojnë lindjen e jetës së pamundur përmes mikroskopit © Burimi i imazhit: huiwaikeung.org

Crosse përsëriti eksperimentin e tij shumë herë, çdo herë duke përdorur një grup të ndryshëm materialesh, por ai doli me të njëjtat rezultate. Ai u habit kur pa insekte që rriteshin disa centimetra nën sipërfaqen e lëngut kaustik e të elektrizuar në disa raste, por ato asgjësoheshin nëse hidheshin pas pasi dilnin prej tij.

Në një rast tjetër, ai e mbushi aparatin me një atmosferë të lartë klori. Në ato kushte, insektet u formuan ende dhe mbetën të paprekura për më shumë se dy vjet brenda kontejnerit, por ata kurrë nuk lëvizën ose nuk treguan ndonjë shenjë vitaliteti.

“Pamja e tyre fillestare është një hemisferë shumë e vogël e bardhë e krijuar mbi sipërfaqen e trupit të elektrizuar, herë në skajin pozitiv, herë në skajin negativ dhe herë pas here midis të dyjave, ose në mes të rrymës së elektrizuar; dhe ndonjëherë mbi të gjitha, "shpjegoi Crosse.

Kjo njollë zmadhohet dhe zgjatet vertikalisht për disa ditë dhe nxjerr filamente me onde të bardha që mund të shihen nëpërmjet një lente me fuqi të ulët. Pastaj vjen për herë të parë manifestimi i jetës së kafshëve. Kur përdoret një pikë e imët për t'iu afruar këtyre filamenteve, ato tkurren dhe shemben si zoofite në myshk, por ato zgjerohen përsëri pasi pika hiqet.

Pas disa ditësh, këto filamente zhvillohen në këmbë dhe shpohet, dhe shfaqet një acarus i përsosur, i cili shkëputet nga vendlindja e tij dhe nëse është nën një lëng, ngjitet lart te tela e elektrizuar dhe shpëton nga ena dhe më pas ushqehet me lagështi. ose pjesa e jashtme e enës, ose në letër, kartë ose lëndë tjetër në afërsi të saj.

The Electric Vampire – FH Power (British), Andrew Crosse
Ilustrim nga Philip Baynes për një tregim të shkurtër të quajtur Vampiri Elektrik nga FH Power, frymëzuar nga eksperimentet e Andrew Crosse. Botuar në edicionin e Tetorit 1910 të Revistës London. © Burimi i imazhit: Philip Baynes

Në një letër të vitit 1849 drejtuar shkrimtarit Harriett Martineau, Crosse vuri në dukje se sa e ngjashme ishte pamja e marimangave me mineralet e krijuara elektrike. "Në shumë prej tyre", ai shpjegoi, “Më veçanërisht në formimin e sulfatit të gëlqeres, ose sulfatit të stroncisë, fillimi i tij shënohet me një njollë të bardhë: kështu është në lindjen e acarusit. Kjo pikë minerali zmadhohet dhe zgjatet vertikalisht: kështu ndodh edhe me acarusin. Pastaj minerali nxjerr filamente të bardha: po ashtu edhe njolla e acarit. Deri më tani është e vështirë të zbulohet ndryshimi midis mineralit fillestar dhe kafshës; por ndërsa këto filamente bëhen më të përcaktuara në secilën prej tyre, në mineral ato bëhen prizma të ngurtë, të shndritshëm, transparentë me gjashtë anë; në kafshë, ato janë të buta dhe me fije, dhe në fund të pajisura me lëvizje dhe jetë."