Papirusi Ebers: Teksti i lashtë egjiptian mjekësor zbulon besimet mjekësore-magjike dhe trajtimet e dobishme

Papirusi Ebers është një nga dokumentet mjekësorë më të vjetër dhe më të plotë të Egjiptit, i cili përmban një mori njohurish mjekësore.

Papirusi Ebers është një regjistër mjekësor nga Egjipti i lashtë që ofron mbi 842 trajtime për sëmundjet dhe aksidentet. Ai u përqëndrua në zemrën, sistemin e frymëmarrjes dhe diabetin në veçanti.

Papirusi Ebers
Në të majtë një mjek që kryen një operacion në sy. Papirusi Ebers diskuton teknikat dhe mjetet juridike mjekësore. Papirusi Ebers në të djathtë. © MRU

Papirusi është gati 68 metra (21 metra) i gjatë dhe 12 inç (30 centimetra) i gjerë. Aktualisht është vendosur në Bibliotekën Universitare të Leipzig në Gjermani. Dividedshtë e ndarë në 22 rreshta. Ajo u emërua pas egjiptologut të njohur Georg Ebers dhe mendohet të jetë krijuar midis 1550 dhe 1536 para Krishtit gjatë sundimit të mbretit egjiptian Amenopis I.

Papirusi Ebers konsiderohet si një nga dokumentet mjekësorë më të vjetër dhe më gjithëpërfshirës të Egjiptit. Ai siguron një vështrim të gjallë në mjekësinë e Egjiptit të Lashtë dhe shfaq një shkrirje të shkencës (e njohur si qasja racionale) dhe asaj magjike-fetare (e njohur si metoda irracionale). Hasshtë ekzaminuar gjerësisht dhe ri-përkthyer gati pesë herë, dhe njihet se siguron një pasqyrë të konsiderueshme në botën kulturore të Egjiptit të Lashtë midis shekullit 14 dhe 16 para Krishtit.

Megjithëse Papirusi Ebers përmban një mori njohurish mjekësore, ka vetëm një sasi të vogël dëshmish se si u zbulua. Fillimisht ishte i njohur si Papirusi Mjekësor Assasif i Tebës para se të blihej nga Georg Ebers. Justshtë po aq interesante të mësosh se si erdhi në duart e Geog Ebers sa është të mësosh për trajtimet mjekësore dhe shpirtërore që diskuton.

Miti dhe historia e Papirusit Ebers

Papirusi Ebers
Papirusi Ebers (1550 pes) nga Egjipti i lashtë © Wikimedia Commons

Sipas legjendave, Georg Ebers dhe sponsori i tij i pasur Herr Gunther hynë në një dyqan koleksionesh të rralla të drejtuar nga një koleksionist i quajtur Edwin Smith në Luksor (Tebë) në 1872. Komuniteti Egjiptologjik kishte dëgjuar se ai kishte marrë në mënyrë të çuditshme Papirusin Mjekësor Assasif.

Kur Ebers dhe Gunther mbërritën, ata pyetën për pretendimin e Smith. Një papirus mjekësor i mbështjellë me liri mumje iu dha atyre nga Smith. Ai deklaroi se u zbulua midis këmbëve të një mumje në rrethin El-Assasif të nekropolit Theban. Pa u zgjatur më tej, Ebers dhe Gunther blenë papirusin mjekësor dhe në 1875, ata e botuan atë me emrin Faksimile.

Megjithëse është e diskutueshme nëse papirusi mjekësor Ebers ishte autentik apo një falsifikim i sofistikuar, fakti mbetet se Georg Ebers bleu papirusin Assasif dhe vazhdoi të transkriptojë një nga tekstet më të mëdhenj mjekësorë në historinë e regjistruar.

Papirusi mjekësor u prodhua nga Ebers në një riprodhim fotografish me dy vëllime me ngjyra, i kompletuar me një përkthim hieroglifik nga anglishtja në latinisht. Përkthimi gjerman i Joachim doli menjëherë pas botimit të tij në 1890, i ndjekur nga përkthimi i hieratikës në hieroglifë nga H. Wreszinski në 1917.

Katër përkthime të tjera angleze të Papirusit Ebers u përfunduan: i pari nga Carl Von Klein në 1905, i dyti nga Cyril P. Byron në 1930, i treti nga Bendiz Ebbel në 1937 dhe i katërti nga mjeku dhe studiuesi Paul Ghalioungui. Kopja e Ghalioungui është ende përkthimi modern më i plotë i papirusit. Konsiderohet gjithashtu një nga botimet më të vlefshme për Papirusin Ebers.

Megjithë disa përpjekje për të interpretuar me saktësi Papirusin Ebers, papirusi vazhdon të shmanget edhe nga Egjiptologët më me përvojë. Një numër i madh i ilaçeve janë gjetur nga ato që janë përkthyer në 200 vitet e fundit, duke siguruar një pasqyrë të qytetërimit të lashtë egjiptian.

Papirusi Ebers: Çfarë kemi mësuar?

Papirusi Ebers: Teksti i lashtë egjiptian mjekësor zbulon besimet mjekësore-magjike dhe trajtimet e dobishme 1
Një mjek dhe pacient i lashtë egjiptian. © Kristalinka

Siç u tha më parë, bota mjekësore egjiptiane u nda në dy kategori: "metoda racionale", të cilat ishin trajtime të bazuara në parimet shkencore moderne, dhe "metoda joracionale", të cilat përfshinin besime magjike-fetare që përfshinin amuletë, trillime dhe magji të shkruara që adresonin lashtësinë. Perënditë egjiptiane. Në fund të fundit, kishte një lidhje të rëndësishme në atë kohë midis magjisë, fesë dhe mirëqenies mjekësore si një përvojë holistike. Nuk kishte asgjë të tillë si infeksion bakterial ose viral; vetëm zemërimi i perëndive.

Megjithëse Papirusi Ebers daton në shekullin e 16 para Krishtit (1550-1536 pes), dëshmitë gjuhësore sugjerojnë që teksti është marrë nga burime më të vjetra që datojnë në Dinastinë e 12-të të Egjiptit. (Nga 1995 deri në 1775 para Krishtit). Papirusi Ebers u shkrua në hieratikë, një version i shkurtuar i hieroglifëve. Ka 877 rubrika (tituj të seksioneve) me bojë të kuqe, të ndjekura nga teksti i zi.

Papirusi Ebers përbëhet nga 108 kolona të numëruara 1–110. Çdo kolonë ka midis 20 dhe 22 rreshta teksti. Dorëshkrimi përfundon me një kalendar që tregon se është shkruar në vitin e nëntë të Amenophis I, duke nënkuptuar se është krijuar në 1536 para Krishtit.

Ai përmban një mori njohurish rreth anatomisë dhe fiziologjisë, toksikologjisë, magjive dhe menaxhimit të diabetit. Ndër trajtimet e përfshira në libër janë ato për trajtimin e sëmundjeve të shkaktuara nga kafshët, ngacmuesit e bimëve dhe helmet minerale.

Shumica e papirusit fokusohet në terapi përmes përdorimit të llapave, kremrave dhe mjeteve të tjera mjekësore. Ka 842 faqe trajtime dhe receta mjekësore që mund të kombinohen për të bërë 328 përzierje për sëmundje të ndryshme. Sidoqoftë, ka pak ose aspak dëshmi se këto përzierje janë vlerësuar më parë me recetë. Disa besojnë se shpikjet e tilla janë frymëzuar nga shoqërimi i elementeve të veçanta me perënditë.

Sipas dëshmive arkeologjike, historike dhe mjekësore, mjekët e lashtë egjiptianë zotëronin njohuritë dhe aftësitë për t'i trajtuar pacientët e tyre në mënyrë racionale (trajtime të bazuara në parimin shkencor modern). Sidoqoftë, dëshira për të kombinuar ritualet magjike-fetare (metoda joracionale) mund të ketë qenë një kërkesë kulturore. Nëse aplikimet praktike dështonin, mjekët e lashtë mjekësorë gjithmonë mund t'i drejtoheshin mënyrave shpirtërore për të shpjeguar pse një trajtim nuk po funksiononte. Një shembull mund të gjendet në një përkthim të një magji të zakonshme shërimi të ftohjes:

“Rrjedh, hundë e ndyrë, rrjedh, bir i hundës së ndyrë! Rrjedhni jashtë, ju që thyeni kockat, shkatërroni kafkën dhe sëmureni shtatë vrimat e kokës! " (Papirusi Ebers, rreshti 763)

Egjiptianët e lashtë i kushtuan vëmendje zemrës dhe sistemit kardiovaskular. Ata menduan se zemra ishte përgjegjëse për rregullimin dhe transportimin e lëngjeve të trupit si gjaku, lotët, urina dhe sperma. Papirusi Ebers ka një seksion të gjerë të titulluar "libri i zemrave" që detajon furnizimin me gjak dhe arteriet që lidhen me çdo rajon të trupit të njeriut. Ai gjithashtu përmend problemet mendore si depresioni dhe demenca si efekte anësore të rëndësishme për të pasur një zemër të dobët.

La papirus gjithashtu përfshin kapituj mbi gastritin, zbulimin e shtatzënisë, gjinekologjinë, kontracepsionin, parazitët, vështirësitë në sy, çrregullimet e lëkurës, trajtimin kirurgjik të tumoreve malinje dhe vendosjen e kockave.

Gratë shtatzëna egjiptiane të lashta duke lindur dhe të rrethuara nga gra të tjera të lashta egjiptiane
Papirusi përshkruan një grua që lind dhe ndihmohet nga gra të tjera dhe perëndi. © Afrikane Progresive

Ekziston një paragraf specifik në shpjegimin e papirusit për disa sëmundje që shumica e ekspertëve besojnë se është një deklaratë e saktë se si të identifikohet diabeti. Bendix Ebbell, për shembull, mendoi se Rubrika 197 e Papirusit Ebers përputhej me simptomat e diabetit mellitus. Përkthimi i tij i tekstit të Ebers është si më poshtë:

“Nëse ekzaminoni dikë të sëmurë (në) qendra e qenies së tij (dhe) trupi i tij është tkurrur nga sëmundja në kufirin e saj; nëse nuk e ekzaminoni atë dhe gjeni sëmundje në (trupi i tij përveç sipërfaqes së brinjëve të së cilës anëtarët janë si një pilulë, atëherë duhet të recitoni - një magji - kundër sëmundjes kjo në shtëpinë tuaj; atëherë gjithashtu duhet të përgatiteni për përbërësit për trajtimin e tij: guri i Elefantinës, i bluar; kokërr e kuqe; karobi; gatuaj në vaj dhe mjaltë; ai duhet të hahet nga ai katër mëngjes për të shuar etjen e tij dhe për të shëruar sëmundjen e tij vdekjeprurëse. "(Ebers Papyrus, Rubrika Nr. 197, Kolona 39, Linja 7).

Mjetet e lashta egjiptiane kirurgjikale Ebers Papirus
Mjetet e lashta egjiptiane të mjekësisë dhe mjeteve kirurgjikale - Muzeu i Fëmijëve në Kajro. © Wikimedia Commons

Megjithëse disa pjesë nga Papirusi Ebers lexohen si poezi mistike, ato gjithashtu përfaqësojnë përpjekjet e para për diagnostikim që ngjajnë me ato që gjenden në librat aktualë mjekësorë. Papirusi Ebers, si shumë të tjerë papiruset, nuk duhet të shpërfillet si lutje teorike, por më tepër si udhëzim praktik i zbatueshëm për shoqërinë dhe kohën e Egjiptit të lashtë. Gjatë një kohe kur mjerimi njerëzor konsiderohej se ishte shkaktuar nga perënditë, këta libra ishin ilaçe mjekësore për sëmundjet dhe dëmtimet.

Papirusi Ebers siguron informacion të vlefshëm në njohuritë tona aktuale të jetës së Egjiptit të lashtë. Pa Papirusin Ebers dhe tekstet e tjera, shkencëtarët dhe historianët do të kishin vetëm mumie, art dhe varre për të punuar. Këto artikuj mund të ndihmojnë me fakte empirike, por pa ndonjë dokumentacion të shkruar në botën e versionit të tyre të mjekësisë, nuk do të kishte asnjë referencë për shpjegimin e botës së lashtë egjiptiane. Sidoqoftë, ka ende disa dyshime për gazetën.

Dyshimi

Duke pasur parasysh përpjekjet e shumta për të përkthyer Papirusin Ebers që nga zbulimi i tij, është menduar prej kohësh se shumica e fjalëve të tij ishin keqkuptuar për shkak të paragjykimeve të secilit përkthyes.

Papirusi Ebers, sipas Rosalie David, kreu i qendrës KNH për Egjiptologjinë biologjike në Universitetin e Mançesterit, mund të jetë i padobishëm. Rosalie deklaroi në letrën e saj të vitit 2008 Lancet se kërkimet Papiruset egjiptiane ishte një burim i kufizuar dhe i vështirë për shkak të pjesës jashtëzakonisht të vogël të punës që mendohet të jetë konstante gjatë 3,000 viteve të civilizimit.

Papirusi Ebers
Udhëzime për një test shtatzënie 3,500-vjeçare. © Carlsberg Papyrus Collection/University of Kopenhagen

David vazhdon të thotë se përkthyesit aktualë kanë hasur në probleme me gjuhën në gazeta. Ajo gjithashtu vëren se identifikimi i fjalëve dhe përkthimeve të gjetura në një tekst shpesh bie në kundërshtim me mbishkrimet e përkthyera që gjenden në tekste të tjera.

Përkthimet, në këndvështrimin e saj, duhet të mbeten eksploruese dhe të mos përfundojnë. Për shkak të sfidave të përmendura nga Rosalie David, shumica e studiuesve janë përqëndruar në analizimin e mbetjeve skeletore të mumifikuara të individëve.

Sidoqoftë, hetimet anatomike dhe radiologjike mbi mumiet egjiptiane kanë treguar më shumë dëshmi se praktikuesit mjekësorë të Egjiptit të lashtë ishin shumë të aftë. Këto ekzaminime treguan thyerje dhe amputime të riparuara, duke dëshmuar se kirurgët e Egjiptit të lashtë ishin të aftë në kirurgji dhe amputim. Shtë zbuluar gjithashtu se egjiptianët e lashtë ishin të aftë në krijimin e madhësive gishtërinjtë protezë.

Këmbë protetike
Gishti protetik i bërë nga kartoni, i gjetur në këmbën e një mumje nga periudha e tretë e ndërmjetme (rreth 1070-664 para Krishtit) Muzeu Britanik. © Wikimedia Commons

Mostrat e indit mumje, kockave, flokëve dhe dhëmbëve u analizuan duke përdorur histologji, imunocitokimi, analizë imunosorbente të lidhur me enzimatikë dhe analiza të ADN-së. Këto teste ndihmuan në identifikimin e sëmundjeve që preknin personat e mumifikuar. Disa sëmundje të identifikuara në mumiet e gërmuara u trajtuan me trajtime farmaceutike të përmendura në papiruset mjekësore, duke demonstruar se disa, nëse jo të gjitha, ilaçet e listuara në shkrime të tilla si Papirusi Ebers mund të kenë qenë të suksesshëm.

Papiruset mjekësore, siç është Papirusi Ebers, japin dëshmi për origjinën e literaturës mjekësore dhe shkencore egjiptiane. Siç thekson Veronica M. Pagan në artikullin e saj World Neurosurgery:

"Këto rrotulla u përdorën për të përcjellë informacion nga brezi në brez, me sa duket të mbajtur në dorë gjatë luftës dhe të përdorura si një referencë në jetën e përditshme. Edhe me këto rrotulla të jashtëzakonshme, ka të ngjarë që mbi një shkallë të caktuar, njohuritë mjekësore të transmetoheshin me gojë nga mjeshtri te nxënësi ”(Pagan, 2011)

Ekzaminimi i mëtejshëm i Papirusit Ebers, si dhe shumë të tjerëve që ekzistojnë, i ndihmon akademikët të shohin lidhjen midis shpirtërore dhe shkencore në njohuritë e hershme mjekësore të Egjiptit të lashtë. Ai mundëson të kuptojë sasinë e madhe të njohurive shkencore që njiheshin në të kaluarën dhe që janë përcjellë brez pas brezi. Do të ishte e thjeshtë të injoroje të kaluarën dhe të besosh se çdo gjë e re u zhvillua në shekullin e njëzet e një, por kjo mund të mos jetë kështu.

Fjalët përfundimtare

Papirusi Ebers: Teksti i lashtë egjiptian mjekësor zbulon besimet mjekësore-magjike dhe trajtimet e dobishme 2
Pasojat e një mace egjiptiane, John Reinhard Weguelin, 1886. © Wikimedia Commons

Rosalie David, nga ana tjetër, bën thirrje për më shumë kërkime dhe është skeptike për rrotullat dhe aftësitë e tyre shëruese. Individualsshtë shumë e lehtë për individët në ditët e sotme të shpërfillin trajtimet e lashta mjekësore. Përparimet që janë bërë kanë përparuar deri në pikën ku sëmundjet më vdekjeprurëse dhe mundimet janë në prag të zhdukjes. Këto përmirësime, nga ana tjetër, mrekullohen vetëm nga ata që jetojnë në shekullin e njëzet e një. Konsideroni se çfarë mund të mendojë një person nga shekulli 45 për praktikat e sotme.

Në fund të fundit, do të jetë interesante të vëzhgosh nëse procedurat mjekësore bashkëkohore në botën perëndimore do të konsiderohen si:

"Një përzierje e kurave kulturore dhe ideologjike të krijuara për të lehtësuar sëmundjet që kërcenin një vijë të ngushtë midis perëndive të tyre politeiste dhe hyjnisë së padukshme të njohur si" shkencë ". Sikur këta njerëz të dinin se shpretka dhe shtojca ishin organet më vitale, ata mund të kenë qenë më shumë se thjesht neofitë të shekullit 21. "

Një ndjenjë që ne në botën e tanishme do ta shihnim si budalla dhe përbuzës, por që paraardhësit tanë mund ta konsiderojnë historikisht dhe arkeologjikisht të pranueshme. Ndoshta kërkohet kontekst për egjiptianët e lashtë ne kete aspekt. Zotat e lashtë dhe procedurat e tyre të shërimit ishin të vërteta në botën e tyre.