Rosalia Lombardo: Misteri i "Mumisë që vezullon"

Edhe pse mumifikimi ende praktikohet në disa kultura të largëta, është e pazakontë në botën perëndimore. Rosalia Lombardo, një vajzë dyvjeçare, vdiq në vitin 1920 nga një rast i shtuar i bronkopneumonisë, një lloj pneumonie që përfshin inflamacion në alveola.

rosalia lombardo
Rosalia Lombardo - Mumja që vezullon

Pavarësisht se i siguroi asaj ilaçin më të madh në dispozicion në atë kohë, ajo ishte akoma jashtëzakonisht e re dhe i mungonte sistemi imunitar i nevojshëm për të luftuar bronkopneumoninë.

Mario Lombardo: Një baba i dëshpëruar

Mario Lombardo, babai i saj, donte të zbulonte shkakun specifik të vdekjes së saj, në mënyrë që të "fajësonte" dikë. Familja Lombardo ishte italiane, dhe përkundër faktit se pandemia e gripit spanjoll po përfundonte, pneumonia e vajzës duket se ishte shkaktuar nga kjo sëmundje vdekjeprurëse. Mario Lombardo refuzoi të varrosë vajzën e saj, duke pretenduar se humbja e djalit të tij e kishte lënë të shqetësuar.

Rosalia vdiq mezi një javë para ditëlindjes së saj të dytë. Mario ishte aq i shkatërruar nga vdekja e saj sa i kërkoi Alfredo Salafia (një farmacist i mirënjohur italian) ta mumifikonte dhe ta mbante "sa më gjallë" (duke parë). Alfredo Salafia u konsiderua si më i miri për shkak të njohurive të tij të gjera në ruajtjen e kufomave.

Historia e Rosalia Lombardo arriti në Profesor Salafia, pasi ai kurrë nuk e ngarkoi babanë e tij për shërbimet e tij. Fytyra e engjëllit të Rosalia Lombardo e shtyu atë të përmirësojë teknikën e ruajtjes në mënyrë që të ruajë bukurinë e saj natyrore. Trupi i mumifikuar i Rosalia Lombardo dukej se ishte mumia më e gjallë në botë.

Shënimet që dokumentojnë mumifikimin e Rosalia u zbuluan në vitet 1970. Shënimet janë një formulë tjetër për disa kimikate të përdorura në mumifikim:

  • Glicerinë
  • Formaldehid i ngopur
  • Sulfati i zinkut
  • Alkooli salicilik
  • klor

Rosalia Lombardo - "Mumja që vezullon"

rosalia lombardo mumje që vezullon
Fotografia e Rosalia Lombardo, një nga tre mumiet e shekullit të 20 -të në Katakombet Capuchin të Palermos. Kjo vajzë 2-vjeçare u balsamos nga Alfredo Salafia në vitin 1920. © ArcheologyNewsNetwork

Rosalia Lombardo është e njohur edhe si "Bukuroshja e Fjetur" e Katakombeve të Kapuçinëve. Eshtrat e saj të mumifikuara janë mbajtur Catacombe dei Cappuccini e Palermos, një vend i mbushur me trupa të mumifikuar dhe kufoma të njerëzve të tjerë nga e gjithë historia. Kufoma u ruajt pothuajse në mënyrë perfekte për shkak të atmosferës së thatë brenda Katakombës.

Një fenomen i çuditshëm që i trembi të gjithë turistët që vizitonin katakombet ishte se mamia po binte në sy. Shumë njerëz besuan se Lombardo kishte hapur sytë e saj një pjesë e një inç në një përbërje të shumë fotografive të kaluara me kohë. Shumica e vizitorëve në eshtrat e saj të mumifikuara thonë se ajo është një mrekulli sepse ajo mbyll sytë edhe pse ka vdekur për një kohë të gjatë.

Ndërsa kjo ndezi histori për maminë që mund të hapte sytë në internet, në vitin 2009, antropologu biologjik italian Dario Piombino-Mascali hodhi poshtë mitin thelbësor për Rosalia Lombardo. Sipas tij, gjithçka që njerëzit po shohin është në fakt një iluzion optik.

Parafina e tretur në eter, e aplikuar më pas në fytyrën e vajzës, krijon iluzionin se ajo po shikon drejt e këdo që e shikon. Kjo, së bashku me dritën që filtrohet në mënyra të ndryshme përmes dritareve të varreve gjatë gjithë ditës, bën që sytë e vajzës të duken të hapura. Duke parë nga afër, mund të vëreni se qepallat e saj nuk janë mbyllur plotësisht, gjë që ka shumë të ngjarë të bëhet me qëllimin e Alfredo Salafia për ta bërë atë më të gjallë. Trupi ishte ruhet bukur falë procedurave të balsamimit të Selefisë.

Gjendja aktuale e mumjes së Rosalia Lombardo: Kufoma e ruajtur u zhvendos

X-ray e Rosalia Lombardo
Rosalia shihet e shtrirë brenda arkivolit të saj në këtë imazh skaut të marrë nga para dhe mbrapa. Shtresat e holla të plumbit që rreshtojnë arkivolin në bazën dhe muret anësore, si dhe zbukurimet e ndryshme metalike që zbukurojnë pjesën e jashtme të arkivolit, gjeneruan objekte të rëndësishme që degraduan cilësinë e figurës. Fiziku i Rosalia ishte mesatarisht 76 cm nga kurora në thembër. Merrni parasysh shishen nën kokë në pjesën e përparme të arkivolit. © ResearchgGate

Rrezet X të trupit tregojnë se të gjitha organet janë jashtëzakonisht të shëndetshme. Mbetjet e Rosalia Lombardo janë vendosur në një kishëz të vogël në fund të turneut të katakombës, të mbyllur në një arkivol të mbuluar me xham në një piedestal prej druri. Trupi i ruajtur i Rosalia Lombardo, siç u fotografua nga National Geographic në 2009, ka filluar të tregojë indikacione të dekompozimit - më së shumti njollë.

X-ray e Rosalia Lombardo
Rrezet X të trupit të Rosalia © ResearchgGate

Për të adresuar këto shqetësime, trupi i Rosalia Lombardo u zhvendos në një zonë më të thatë të katakombeve dhe arkivoli i saj origjinal u vendos në një enë qelqi të mbyllur hermetikisht të mbushur me gaz nitrogjeni për të parandaluar dekompozimin e mëtejshëm. Mumja është ende një nga kufomat e ruajtura më së miri në varre.