Hulumtimi i ri zbulon Machu Picchu më të vjetër se sa pritej

Hulumtimi i ri zbulon Machu Picchu më të vjetër se sa pritej 1
Machu Picchu, Peru © Flickr

Sipas një hulumtimi të fundit të kryer nga arkeologu Yale Richard Burger, Machu Picchu, monumenti i famshëm Inca i shekullit të 15-të në Perun jugor, është shumë dekada më i vjetër nga sa mendohej më parë.

Machu Picchu
Machu Picchu, vendi i famshëm i Inkave i shekullit të 15-të në Perunë jugore. © Wikimedia Commons

Richard Burger dhe studiues nga disa universitete amerikane përdorën spektrometrinë e masës përshpejtuese (AMS), një formë më e avancuar e datimit të radiokarbonit, deri më sot mbetjet njerëzore të zbuluara në fillim të shekullit të njëzetë në kompleksin monumental dhe pronat e një kohe të vendit të Perandorit Inca Pachacuti në fytyrën lindore. të maleve të Andeve.

Gjetjet e tyre, të botuara në revistën Antikiteti, tregojnë se Machu Picchu ishte në përdorim nga afërsisht 1420 pas Krishtit deri në 1530 pas Krishtit, duke përfunduar rreth kohës së pushtimit spanjoll, duke e vendosur vendin të paktën 20 vjet më të vjetër se sa sugjeron historia e pranuar historike dhe duke ngritur pyetje në lidhje me kuptimin tonë të kronologjisë Inca.

Machu Picchu Pachacuti Inca Yupanqui
Pachacuti Inca Yupanqui. © Wikimedia Commons

Sipas rrëfimeve historike nga pushtimi spanjoll i Perandoria Inca, Pachacuti fitoi kontrollin në 1438 dhe më vonë kapi luginën e poshtme të Urubamba, ku ndodhet Machu Picchu. Studiuesit mendojnë se vendi u ngrit pas 1440 pas Krishtit, dhe ndoshta deri në vitin 1450 pas Krishtit, në varësi të asaj se sa kohë iu desh Pachacuti për të nënshtruar rajonin dhe për të ndërtuar pallatin prej guri.

Testimi i AMS tregon se afati historik është i pasaktë. "Deri kohët e fundit, vlerësimet e lashtësisë dhe kohëzgjatjes së profesionit të Machu Picchu vareshin nga shënimet kontradiktore historike të botuara nga Spanjollët pas pushtimit spanjoll," tha Burger, Profesori i Antropologjisë Charles J. MacCurdy në Fakultetin e Arteve dhe Shkencave të Yale. "Ky është kërkimi i parë shkencor që ofron një vlerësim për krijimin e Machu Picchu dhe kohëzgjatjen e zënies së tij, duke na siguruar një kuptim më të plotë të vendndodhjes origjinën dhe historinë".

Zbulimi nënkupton se Pachacuti, sundimi i të cilit i vendosi Inca në rrugën për t'u bërë perandoria më e madhe dhe më e fuqishme e Amerikës para-Kolumbiane, u ngrit në pushtet dhe nisi pushtimet e tij dekada para se të tregojnë burimet letrare. Si rezultat, ajo ka pasoja për njohuritë e përgjithshme të njerëzve për Historia e Inkave, sipas Burger.

"Gjetjet nënkuptojnë se koncepti i rritjes së perandorisë Inca bazuar kryesisht në dokumentet koloniale duhet të rishikohet," ai shtoi. "Teknologjitë moderne të radiokarbonit japin një bazë më të fortë për interpretimin e kronologjisë Inca sesa dokumentet historike."

Metoda AMS mund të datojë kockat dhe dhëmbët që përmbajnë edhe sasi të gjurmës së materialit organik, prandaj duke rritur rezervën e mbetjeve të pranueshme për ekzaminim shkencor. Studiuesit e përdorën atë për të ekzaminuar mostrat njerëzore nga 26 njerëz të mbledhur nga katër varre në Machu Picchu në 1912 gjatë gërmimeve të drejtuara nga profesori i Yale Hiram Bingham III, i cili kishte "rizbuluar" monumentin një vit më parë.

Sipas studimit, kockat dhe dhëmbët e përdorur në analizë i përkisnin mbajtësve, ose shërbëtorëve, të caktuar në pronën mbretërore. Mbetjet nuk shfaqin asnjë indikacion për punë fizike intensive, siç është ndërtimi, duke treguar se ato kanë shumë të ngjarë nga epoka kur vendndodhja shërbeu si një pallat i vendit dhe jo gjatë kohës që po ndërtohej, sipas studiuesve.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Artikulli paraprak
Arkeologët zbuluan se arti kundërthënës 65,000-vjeçar i shpellave ishte pikturuar vërtet nga Neandertalët 2

Arkeologët zbuluan se arti kundërthënës 65,000-vjeçar i shpellave ishte pikturuar me të vërtetë nga Neandertalët

Neni Next
Arkeologët kanë zbuluar origjinën e një monumenti të mirënjohur të Epokës së Gurit 3

Arkeologët kanë zbuluar origjinën e një monumenti të njohur të epokës së gurit