Arkeologët zbuluan se arti kundërthënës 65,000-vjeçar i shpellave ishte pikturuar me të vërtetë nga Neandertalët

Pikturat prehistorike të shpellave në Spanjë tregojnë se Neandertalët ishin artistë rreth 65,000 vjet më parë. Ata ishin më shumë si njerëz.
Arkeologët zbuluan se arti kundërthënës 65,000-vjeçar i shpellave ishte pikturuar vërtet nga Neandertalët 1

Sipas njërit prej autorëve të një kërkimi të fundit shkencor, Neandertalët ishin më afër specieve tona njerëzore parahistorike moderne sesa mendohej më parë, pasi pikturat e shpellave të zbuluara në Spanjë zbuluan se kishin një prirje për të prodhuar art.

Zbulohen pikturat e shpellave të Neandertalëve
Kjo perde e stalaktiteve në shpellën Ardales në Spanjë u pikturua me pigment të kuq më shumë se 65,000 vjet më parë - pastaj përsëri 45,000 vjet më parë. © CD Standish

Sipas një studimi të botuar në revistën Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), pigmenti i okrit të kuq i zbuluar në stalagmitet në Shpellat e Ardales, pranë Malaga, në Spanjën jugore, u krijua nga Neandertalët rreth 65,000 vjet më parë, duke i bërë ata ndoshta artistët e parë në Tokë. Njerëzit modernë nuk po banonin në Evropë në kohën kur u bënë imazhet e shpellës.

Sidoqoftë, zbulimi ishte i diskutueshëm dhe një botim shkencor tha se "ndoshta këto ngjyra ishin një fenomen natyror, rezultat i rrjedhës së oksidit të hekurit", sipas Francesco d'Errico, bashkëautor i hulumtimit të fundit të botuar në revistën PNAS.

Zbulohen pikturat e shpellave të Neandertalëve
Analiza kimike e pigmenteve tregon se Neandertalët spërkatën bojë mbi këto stalagmite në tri raste të veçanta që përfshinin 20,000 vjet. © João Zilhão

Një ekzaminim i ri tregoi se përbërja dhe vendndodhja e ngjyrave nuk ishin në përputhje me proceset natyrore; në vend të kësaj, ngjyrat u aplikuan duke spërkatur dhe fryrë. Për më tepër, struktura e tyre nuk përputhej me mostrat natyrore të mbledhura nga shpellat, duke sugjeruar se pigmentet vinin nga diku tjetër.

Sipas d'Errico të Universitetit të Bordos, kjo "mbështet nocionin që Neandertalët e vizituan shumë herë, duke kaluar disa mijëra vjet, për të lyer shpellën me pigmente".

Sipas Joao Zilhao, një autor tjetër i studimit, metodat e takimit zbuluan se Neandertalët pështynin okër mbi stalagmitet, me sa duket si pjesë e një ceremonie.

Isshtë e pamundur të krahasohet "arti" i Neandertalit me pikturat bashkëkohore prehistorike të mureve njerëzore, të tilla si ato të zbuluara në shpellën Franceze Chauvet-Pont d'Arc, të cilat janë mbi 30,000 vjet të vjetra.

Rezultatet e fundit i shtojnë provat në rritje se Neandertalët, prejardhja e të cilëve u zhduk rreth 40,000 vjet më parë, nuk ishin kushërinjtë e papërpunuar të Homo sapiens, siç ishin përshkruar prej kohësh.

"Rëndësia është se ajo formëson perspektivën tonë të Neandertalëve. Ata ishin më shumë si njerëz. Studimi i fundit ka zbuluar se ata kanë çmuar objekte, të shoqëruara me njerëz dhe se kanë zbukuruar shpella si ne ”, tha Zilhao.

Sipas ekipit të studiuesve, pigmentet nuk janë "art" në kuptimin tradicional, por "pasojë e sjelljeve vizuale të prirura për të ruajtur rëndësinë simbolike të një vendi".

Strukturat e shpellave "luajtën një rol vendimtar në sistemet simbolike të disa grupeve të Neandertalit", megjithëse kuptimi i atyre sinjaleve është ende i panjohur.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Artikulli paraprak
Tara Calico

Zhdukja e Tara Calico: Misteri morbid pas fotos "polaroid" mbetet ende i pazgjidhur

Neni Next
Hulumtimi i ri zbulon Machu Picchu më të vjetër se sa pritej 2

Hulumtimi i ri zbulon Machu Picchu më të vjetër se sa pritej