Krimbi i Djallit - kafsha më e thellë e gjallë e gjetur ndonjëherë!

Krimb djalli

Kur bëhet fjalë për krijesat që kanë ndarë këtë planet me ne për mijëvjeçarë, ky krimb i vogël është ndoshta djalli që ju nuk e njihni. Në vitin 2008, studiuesit nga universitetet e Ghent (Belgjikë) dhe Princeton (Angli) po hetonin praninë e komuniteteve bakteriale në disa miniera ari të Afrikës së Jugut kur zbuluan diçka krejt të papritur.

krimbi i djallit
Halicephalobus Mephisto i njohur si Krimbi i Djallit. (imazh mikroskopik, i zmadhuar 200x) © Prof. John Bracht, Universiteti Amerikan

Një kilometër e gjysmë të thellë, ku mbijetesa e organizmave njëqelizorë besohej e mundur, u shfaqën krijesa komplekse që me të drejtë i quanin "Krimb djalli" (shkencëtarët e quajtën atë "Halicephalobus Mephisto", për nder të Mefistofelit, një demoni nëntokësor nga legjenda gjermane mesjetare Faust). Shkencëtarët u mahnitën. Kjo nematodë e vogël gjysmë milimetër e gjatë i rezistoi temperaturave mbi 40ºC, mungesës së afërt të oksigjenit dhe sasive të larta të metanit. Në të vërtetë, ai jeton në ferr dhe nuk duket se i intereson.

Ishte një dekadë më parë. Tani, studiuesit e Universitetit Amerikan kanë renditur gjenomin e këtij krimbi unik. Rezultatet, të publikuara në revistë "Komunikimet e Natyrës", kanë dhënë të dhëna se si trupi juaj përshtatet me këto kushte vdekjeprurëse mjedisore. Përveç kësaj, sipas autorëve, kjo njohuri mund të ndihmojë njerëzit të përshtaten me një klimë më të ngrohtë në të ardhmen.

Koka e nematodës së re Halicephalobus mephisto. GJYKATA E IMAZHIT GAETAN BORGONIE, UNIVERSITETI GHENT
Koka e nematodës Halicephalobus mephisto. © Gaetan Borgonie, Universiteti i Gentit

Krimbi djallëzor është kafsha më e thellë e gjallë e gjetur ndonjëherë dhe e para nëntokësore që ka sekuencuar gjenomin. Kjo "Barkod" zbuloi se si kafsha kodifikon një numër jashtëzakonisht të madh të proteinave të goditjes nga nxehtësia të njohura si Hsp70, e cila është e jashtëzakonshme sepse shumë specie nematode, gjenomet e të cilave janë renditur nuk zbulojnë një numër kaq të madh. Hsp70 është një gjen i studiuar mirë që ekziston në të gjitha format e jetës dhe rikthen shëndetin qelizor për shkak të dëmtimit të nxehtësisë.

Kopjet e gjeneve

Shumë nga gjenet Hsp70 në gjenomin e krimbit të djallit ishin kopje të vetvetes. Gjenomi gjithashtu ka kopje shtesë të gjeneve AIG1, të njohura të gjeneve të mbijetesës së qelizave në bimë dhe kafshë. Do të nevojiten më shumë kërkime, por John Bracht, një profesor asistent i biologjisë në Universitetin Amerikan që drejtoi projektin e sekuencimit të gjenomit, beson se prania e kopjeve të gjenit nënkupton përshtatjen evolucionare të krimbit.

“Krimbi i Djallit nuk mund të ikë; është nëntokë, " Bracht shpjegon në një deklaratë për shtyp. "Nuk ka zgjidhje tjetër veçse të përshtatet ose të vdesë. Ne propozojmë që kur një kafshë nuk mund t'i shpëtojë nxehtësisë intensive, ajo fillon të bëjë kopje shtesë të këtyre dy gjeneve për të mbijetuar. "

Duke skanuar gjenome të tjera, Bracht identifikoi raste të tjera në të cilat të njëjtat dy familje gjenesh, Hsp70 dhe AIG1, zgjerohen. Kafshët që ai identifikoi janë bivalvë, një grup molusqesh që përfshijnë molusqe, goca deti dhe midhje. Ata janë përshtatur për t’u ngrohur si krimbi i djallit. Kjo sugjeron që modeli i identifikuar në krijesën e Afrikës së Jugut mund të shtrihet më tej në organizmat e tjerë që nuk mund t'i shpëtojnë nxehtësisë mjedisore.

Lidhje jashtëtokësore

Pothuajse një dekadë më parë, krimbi i djallit ishte i panjohur. Tani është një lëndë studimi në laboratorët shkencorë, përfshirë atë të Bracht. Kur Bracht e çoi në kolegj, ai kujton që u tha studentëve të tij se alienët kishin zbarkuar. Metafora nuk është një ekzagjerim. NASA mbështet kërkimin e krimbave në mënyrë që të mësojë shkencëtarët për kërkimin e jetës përtej Tokës.

"Një pjesë e kësaj pune përfshin kërkimin e" nënshkrimeve biologjike ": gjurmë të qëndrueshme kimike të lëna nga gjallesat. Ne përqëndrohemi në një biosignature të kudondodhur të jetës organike, ADN gjenomike, të marrë nga një kafshë që dikur është përshtatur me një mjedis që konsiderohet i pabanueshëm për jetën komplekse: thellë nën tokë, " thotë Bracht. "Workshtë punë që mund të na shtyjë të shtrijmë kërkimin për jetë jashtëtokësore në rajonet e thella nëntokësore të ekzoplanetëve" të pabanueshëm "," shton ai.

Total
13
Aksionet

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

Artikulli paraprak
Pllaka të lashta babilonase

Babilonia i dinte sekretet e sistemit diellor 1,500 vjet para Evropës

Neni Next
Libri i dy mënyrave

Mbishkrimi i gjetur në një arkivol të lashtë egjiptian jep detaje për "hartën më të vjetër të nëntokës"