Phineas Gage - njeriu që jetoi pasi truri i tij ishte vënë në shtyllë me një shufër hekuri!

A keni dëgjuar ndonjëherë për Phineas Gage? Një rast magjepsës, gati 200 vjet më parë, ky njeri pësoi një aksident në punë që ndryshoi rrjedhën e neuroshkencës.

Gage dhe "shoku i tij i vazhdueshëm" - hekuri i tij i gdhendur i gdhendur - një herë pas 1849,
Gage dhe "shoku i tij i vazhdueshëm" - hekuri i tij i shtypur - diku pas vitit 1849. © Wikimedia Commons

Phineas Gage jetoi pasi një aksident i çmendur la trurin e tij të plagosur tmerrshëm. Asnjëherë më parë në histori askush nuk i kishte mbijetuar një dëmtimi kaq vdekjeprurës, duke i lënë ata me pak probleme të qëndrueshme shëndetësore, por me një personalitet krejtësisht të ndryshëm. Ky njeri, i cili u vu në këmbë nga një shufër hekuri, jo vetëm që përjetoi një aksident të tmerrshëm, por vazhdoi të kishte një jetë aktive, ku eci, foli dhe madje mbajti punë pa telashe - dhe megjithatë, ai u ndryshua thellësisht.

Historia e tmerrshme e Phineas Gage

Në fillim dhe mes të viteve 1800, puna hekurudhore ishte një nga punët më të rrezikshme që mund të kishte një person. Revolucioni industrial ishte në lëvizje të plotë, që do të thoshte se makineritë e reja, që synonin të bënin ndërtimin dhe funksionimin e hekurudhave, të zbatoheshin dhe përditësoheshin rregullisht. Fatkeqësisht, shumë nga këto shpikje dhe teknika të reja mund të jenë të rrezikshme dhe nuk kishte fare ose aspak protokolle sigurie. Gjatë kësaj periudhe, mijëra punëtorë hekurudhorë vdisnin çdo vit dhe dhjetëra mijëra u plagosën gjatë punës. Kjo, megjithatë, është vendi ku Phineas Gage bëri jetesën e tij. Ai ishte një drejtues hekurudhor në 1848 dhe ishte i respektuar mirë në pozicionin e tij. Ai punonte rregullisht me eksplozivë për makineri hekurudhore dhe shpërthim, dhe konsiderohej nga punëdhënësit si një biznesmen i mirë, inteligjent dhe shumë punëtor. E gjithë kjo nuk i ndaloi gjërat të shkojnë tmerrësisht keq një shtator.
Në fillim dhe mes të viteve 1800, puna hekurudhore ishte një nga punët më të rrezikshme që mund të kishte një person. Revolucioni industrial ishte në lëvizje të plotë, që do të thoshte se makineritë e reja, që synonin të bënin ndërtimin dhe funksionimin e hekurudhave, të zbatoheshin dhe përditësoheshin rregullisht. Fatkeqësisht, shumë nga këto shpikje dhe teknika të reja mund të jenë të rrezikshme dhe nuk kishte fare ose aspak protokolle sigurie. Gjatë kësaj periudhe, mijëra punëtorë hekurudhorë vdisnin çdo vit dhe dhjetëra mijëra u plagosën gjatë punës. Kjo, megjithatë, është vendi ku Phineas Gage bëri jetesën e tij. Ai ishte një drejtues hekurudhor në 1848 dhe ishte i respektuar mirë në pozicionin e tij. Ai punonte rregullisht me eksplozivë për makineri hekurudhore dhe shpërthim, dhe konsiderohej nga punëdhënësit si një biznesmen i mirë, inteligjent dhe shumë punëtor. E gjithë kjo nuk i ndaloi gjërat të shkojnë tmerrësisht keq një shtator. © Biblioteka Kombëtare e Irlandës/Flickr

Phineas Gage ishte një amerikan 25-vjeçar i zakonshëm, derisa, në shtator 1848, një shpërthim aksidental gjatë ndërtimit të shinave hekurudhore vendosi një shufër hekuri tre këmbësh në kafkën e tij në një mënyrë të çuditshme. Por ai nuk vdiq!

Çfarë ndodhi saktësisht atë ditë fatale?

Puna po shkonte mirë atë pasdite dhe të gjitha makineritë dhe eksplozivët po punonin sipas planit. Phineas dhe njerëzit e tij po vendosnin një shpërthim, i cili përfshinte hapjen e një vrime thellë në një dalje të shkëmbit, duke shtuar fuqinë shpërthyese dhe një siguresë, pastaj duke përdorur një hekur të ngjeshur (i cili duket si një shtizë gjigante metalike) për ta paketuar atë thellë në shkëmb.

Siç ndodh ndonjëherë, Gage u hutua dhe e la rojën poshtë duke bërë këtë detyrë rutinë. Ai e vendosi veten pranë vrimës së shpërthimit, pikërisht përballë hekurit të thyer, i cili ende nuk ishte mbushur me argjilë për të parandaluar ndezjen. Ai po shikonte mbi supe për të folur me disa burra dhe sapo kishte hapur gojën për të thënë diçka, kur hekuri shkaktoi një shkëndijë kundër shkëmbit. Kjo shkëndijë ndezi pluhurin dhe pati një shpërthim masiv. Gage ishte thjesht duke qenë i pakujdesshëm në vendin e gabuar në kohën e gabuar.

Vlen të thuhet se hekuri i ngulur ishte si shtizë, sepse pikërisht kështu sillej. Forca e shpërthimit pas goditjes e largoi atë me forcë të jashtëzakonshme dhe u drejtua drejt për në Gage. Kulmi 13-paund hyri në anën e majtë të fytyrës së tij, djathtas përmes faqes dhe gojës së hapur (sepse ai ishte gati të fliste) dhe u ngjit në kokë. Kaloi nëpër kocka, tru, dhe pastaj nga ana tjetër. Por nuk u ndal me kaq. Të tre këmbët, shtatë centimetra të shufrës kaluan nëpër kokën e tij, pastaj nga ana tjetër dhe u ulën afërsisht 80 metra larg, të lyer me gjak dhe tru. Gage u rrëzua menjëherë në tokë, duke u tronditur.
Vlen të thuhet se hekuri i ngulur ishte si shtizë, sepse pikërisht kështu sillej. Forca e shpërthimit pas goditjes e largoi atë me forcë të jashtëzakonshme dhe u drejtua drejt për në Gage. Kulmi 13-paund hyri në anën e majtë të fytyrës së tij, djathtas përmes faqes dhe gojës së hapur (sepse ai ishte gati të fliste) dhe u ngjit në kokë. Kaloi nëpër kocka, tru, dhe pastaj nga ana tjetër. Por nuk u ndal me kaq. Të tre këmbët, shtatë centimetra të shufrës kaluan nëpër kokën e tij, pastaj nga ana tjetër dhe u ulën afërsisht 80 metra larg, të lyer me gjak dhe tru. Gage u rrëzua menjëherë në tokë, duke u tronditur.

Një shërim kritik: Kërpudhat filluan të mbijnë brenda kokës së tij

Phineas kaloi periudha të vështira gjatë shërimit pas operacionit dhe pothuajse vdiq nga një absces (infeksion në plagë, i cili sipas të dhënave arriti në 250 ml qelb, një lëng që rezulton nga metabolizmi i baktereve, fragmenteve të qelizave dhe gjakut). Pas gati tre muajsh në kujdes mjekësor, Phineas u kthye në shtëpinë e prindërve të tij dhe filloi të kthehej në detyrat e tij të përditshme, duke duruar gjysmën e punës.

Imazhi riprodhues i aksidentit dhe fotografia e kafkës: Fillimisht, nuk kishte shumë efekte anësore të dukshme nga aksidenti, por një gjë që u zhvillua gjatë 12 ditëve të rënies së tij ishte një çështje me gjysmën e fytyrës së tij. Prapa syrit të majtë, ku kaloi piku, filloi të rritet një infeksion. Syri filloi të fryhet dhe copa të trurit të infektuar dhe qelb dolën nga foleja. Phineas pushoi së qeni në gjendje të shihte nga ai sy dhe zhvilloi ptozë, ose rënie të qepallës. Kjo ptozë nuk do të largohej për pjesën e mbetur të jetës së tij. Plagët nga dëmtimi fillestar ende mbetën, gjithashtu. Në fakt, shumë muskuj në anën e majtë të fytyrës së tij nuk u shëruan kurrë plotësisht, duke e lënë atë me pak lëvizje në atë anë.
Imazhi riprodhues i aksidentit dhe fotografia e kafkës: Fillimisht, nuk kishte shumë efekte anësore të dukshme nga aksidenti, por një gjë që u zhvillua gjatë 12 ditëve të rënies së tij ishte një çështje me gjysmën e fytyrës së tij. Prapa syrit të majtë, ku kaloi piku, filloi të rritet një infeksion. Syri filloi të fryhet dhe copa të trurit të infektuar dhe qelb dolën nga foleja. Phineas pushoi së qeni në gjendje të shihte nga ai sy dhe zhvilloi ptozë, ose rënie të qepallës. Kjo ptozë nuk do të largohej për pjesën e mbetur të jetës së tij. Plagët nga dëmtimi fillestar ende mbetën, gjithashtu. Në fakt, shumë muskuj në anën e majtë të fytyrës së tij nuk u shëruan kurrë plotësisht, duke e lënë atë me pak lëvizje në atë anë.

Sjellja e Gage u ndryshua thellësisht

Sidoqoftë, nëna e Gage shpejt vuri re se një pjesë e kujtesës së tij dukej se ishte e dëmtuar, megjithëse sipas raporteve të mjekut, kujtesa e Gage, aftësia e të mësuarit dhe forca motorike ishin të pandryshuara. Me kalimin e kohës, sjellja e Gage nuk ishte më e njëjtë si para aksidentit. Gage dukej se kishte humbur një pjesë të taktit të tij shoqëror dhe ishte bërë agresiv, shpërthyes dhe madje edhe profan. Djali dikur i ëmbël u bë i pamatur dhe i vrazhdë dhe braktisi planet e tij për të ardhmen, pasi nuk kishte krijuar një familje.

Gage u bë një ekspozitë e gjallë muzeale

E shpërfytyruar, por ende e bukur ". [T] Vini re ptozën e syrit të majtë dhe mbresën në ballë.
E shpërfytyruar ende e bukur. Vini re ptozën e syrit të majtë dhe mbresën në ballë.

Phineas nuk mund ta kthente punën e tij, dhe për vite me radhë u bë një lloj muzeu në këmbë, në fund të fundit, si e bën një njeri trurin e tij të ngulur me një bar dhe guxon të mbijetojë? Asnjë dëm tjetër? Ishte një rast kaq famëkeq sa që për dy vjet komuniteti mjekësor refuzoi të besonte! Ndërsa rasti u zhvillua brenda, mjeku që shoqëroi Phineas, John Harlow, duhej të vërtetonte vërtetësinë para avokatëve. John dhe Phineas gjithashtu udhëtuan në Boston në rrugën e tyre për në shkollën mjekësore për të diskutuar rastin.

Pavarësisht se nuk kishte një familje, Phineas ishte një njeri i pavarur dhe aktiv, pasi kishte shkuar për të punuar si karrocier në Kili. Raportet tregojnë se ishte përmes punës që aftësitë e tij sociale u kthyen dhe ai u rehabilitua gjithnjë e më shumë për bashkëjetesën.

Jetëgjatësia e Phineas Gage u shkurtua

Fatkeqësisht për Phineas Gage, jetëgjatësia e tij ishte akoma e shkurtër, edhe pasi mbijetoi në një aksident kaq të tmerrshëm. Në 1860, Phineas filloi të kishte kriza epileptike që e bënë të vështirë për të që të punonte. Ai u kthye te e ëma dhe kunati në San Francisko për të pushuar dhe rehabilituar, por në maj pati një konvulsion të papritur dhe të rëndë.

Ata thirrën një mjek, e gjakosën dhe e pushuan, por konvulsionet vazhduan të ndodhnin. Së fundi, gjatë një veçanërisht të keqe kapjen epileptike më 21 maj 1860, Phineas Gage vdiq. Ai ishte vetëm 36 vjeç. Gage u varros më pas në Varrezat Lone Mountain të San Franciskos nga familja e tij. Por historia nuk u ndal me kaq ..

Mjeku i vjetër i Gage kishte gërmuar kafkën e tij!

Dr Harlow nuk kishte parë ose dëgjuar nga Phineas Gage prej vitesh dhe kishte hequr dorë nga shpresa për të takuar ndonjëherë pacientin e tij të famshëm. Sidoqoftë, kur ai lexoi nekrologjinë e Gage në 1860, kjo i ripërsëriti interesin e tij në këtë rast dhe ai ra në kontakt me familjen. Por nuk ishte për ngushëllime apo hidhërime; ishte sepse ai donte të gërmonte kafkën e Gage.

Kunati i Gage (një zyrtar i qytetit të San Franciskos) dhe familja e tij personalisht ia dorëzuan kafkën dhe hekurin e Gage Harlow.
Kunati i Gage (një zyrtar i qytetit të San Franciskos) dhe familja e tij personalisht ia dorëzuan kafkën dhe hekurin e Gage Harlow. © Kuriozmi

Në mënyrë tronditëse, nëna e Gage dha pëlqimin, duke pasur parasysh se burri i kishte shpëtuar jetën djalit të saj, dhe koka e Gage u zhvarros në vitin 1967. Harlow mori vetë kafkën, si dhe shufrën e hekurt që ishte bërë mbështetësja e vazhdueshme e Gage, dhe e studioi atë për një kohë. Pasi ai ishte i kënaqur, dhe kishte regjistruar dokumente dhe studime në lidhje me incidentin, ai i dha kafkën dhe thumbin Universitetit të Harvardit Muzeu Anatomik Warren, ku mbeten të ekspozuara edhe sot e kësaj dite.

Rasti Phineas Gage i dha ide të paçmueshme shkencës mjekësore

Rasti i Phineas Gage siguroi material për dy kapituj të fortë të kërkimit dhe debatit në shekullin e ardhshëm: personaliteti si produkt i trurit me marrëdhënie dhe funksione mendje-tru të vendosura në zona të veçanta të trurit. Në fund të fundit, nëse një aksident është në gjendje të ndryshojë mënyrën se si një person vepron në jetën e përditshme duke dëmtuar trurin, atëherë personaliteti ruhet në kokë.

Disa pretendojnë se rasti i Gage shërbeu si një përparim për zhvillimin e psikokirurgjisë dhe madje edhe lobotomisë, megjithatë pa prova konkrete. Ishin raportet e rastit të Phineas Gage që kthyen vëmendjen e shkencëtarëve në lobin frontal si një rajon i lidhur me tiparet e personalitetit, përveç mundësisë së mbijetesës pas një dëmtimi aq të papritur sa që, sipas mjekut, ai "derdhi trurin" kur ai kollitet.

Rasti i Phineas Gage fiton vëmendje kryesisht me përfundimin e frenologjisë, një pseudoshkencë që kërkoi të hetojë formën fizike të kafkës dhe trurit dhe, nga këto të dhëna, të atribuojë se sa inteligjent ose i aftë mund të jetë një person.

Frenologjia u përdor gjerësisht për të mbështetur racizmin dhe ideologjitë supremaciste të bardha, por me dëshmi në rritje se nuk ishte asgjë më shumë se pseudoshkencë - domethënë, me analizat pasuese të raporteve mjekësore të Phineas Gage për aksidentin dhe mbijetesën, "lokalisti i epokës" i neuroshkencës.

Para rastit të Phineas Gage, Herbert Spencer kishte propozuar tashmë që çdo rajon i trurit mund të ketë një funksion të caktuar dhe tha "Vendndodhja e funksionit është ligji i çdo organizate". Sidoqoftë, për shkak të provave të kufizuara dhe raporteve konkrete në lidhje me Fineas, ata kundër lokalistëve gjithashtu përfituan nga rasti për të promovuar se "Phineas do të kishte shkatërruar qendrat e të folurit pa pasur ndonjëherë dëmtime të gjuhës ose të folurit".

Studimet aktuale mbi rastin Phineas Gage

Aktualisht, aksidenti Phineas është simuluar në kompjuterë nga të paktën dy grupe kërkimore. Në 2004, rindërtimi vuri në dukje se dëmtimi do të kishte qenë në të dyja "anët" e trurit, por në një version më të fundit 3D vetëm ana e majtë u prek.

Analiza më e fundit, në vitin 2012, vlerësoi se ai humbi rreth 15% të masës së tij të trurit, me shufrën e hekurt duke hequr një pjesë të korteksit dhe një pjesë të bërthamave të brendshme të trurit. Kjo justifikon ndryshimet në sjelljen dhe humbjen e kujtesës, në fund të fundit, rajone të tilla si korteksi paraballor, i cili është një pjesë e rëndësishme e vendimmarrjes dhe planifikimit, u dëmtuan.

Imazhet e rindërtimit më të fundit të rastit Phineas Gage (2012). © Van Horn JD
Imazhet e rindërtimit më të fundit të rastit Phineas Gage (2012). © Van Horn JD

Dhe studimi i trurit? Sot ne e dimë se, ashtu si një dallëndyshe nuk bën verë, vetëm një rajon nuk kryen një funksion të tërë në vetvete. Truri është i lidhur për një arsye: integrimin.

Çdo rajon do të ketë atë aktivitet në të cilin është i pazëvendësueshëm, por do të marrë informacion nga pjesë të tjera të trurit dhe gjithashtu do të marrë pjesë në procese dhe funksione të tjera. Një shembull janë bërthamat bazë - një rajon i vendosur në bazën e trurit i përbërë nga 4 grupe neuronesh, ose qelizash nervore, që është thelbësor për lëvizjen, por edhe për përpunimin e kënaqësisë.