Fosili 'Njeriu Dragon' mund të zëvendësojë Neandertalët si të afërmit tanë më të afërt

Fosili 'Njeriu Dragon' mund të zëvendësojë Neandertalët si të afërmit tanë më të afërt 1

Një kafkë e ruajtur pothuajse në mënyrë perfekte për më shumë se 140,000 vjet në Kinën verilindore përfaqëson një specie të re të njerëzve të lashtë më të lidhur me ne sesa edhe neandertalët dhe mund të ndryshojë rrënjësisht të kuptuarit tonë për evolucionin njerëzor, njoftuan shkencëtarët të Premten.

Ajo i përkiste një mashkulli me tru të madh në të 50-at e tij që jetoi diku midis 146,000 dhe 296,000 vjet më parë. Kjo e daton atë në Pleistocenin e Mesëm ose Epokën e Mesme të Gurit.

Fosili 'Njeriu Dragon' mund të zëvendësojë Neandertalët si të afërmit tanë më të afërt 2
Një portret që tregon se si mund të dukej i ashtuquajturi Njeriu i Dragoit. © ️ Inovacioni

Me sy të vendosur thellë dhe kreshta të trasha të vetullave. Megjithëse fytyra e tij ishte e gjerë, kishte mollëza të sheshta dhe të ulëta që e bënin të ngjante me njerëzit modernë më shumë sesa anëtarët e tjerë të zhdukur të pemës familjare njerëzore.

Kafka më e madhe e homininës e gjetur ndonjëherë

Kafka (kafkë) ishte e paprekur dhe ishte më e dukshme për madhësinë e saj jashtëzakonisht të madhe. Kombinimi i veçorive të kafkës nuk ishte parë kurrë më parë, thonë shkencëtarët dhe duket se përfaqëson një lloj hibridi midis njerëzve arkaikë dhe njerëzve modernë (Homo sapiens).

Çuditërisht kraniumi i madh u zbulua më shumë se 80 vjet më parë, pranë qytetit Harbin në provincën Heilongjiang të Kinës. Një punëtor e gjeti atë të ngulitur në baltën e lumit ndërsa punonte në një ekuipazh ndërtimi që ndërtonte një urë mbi lumin Songhua në fillim të viteve 1930. Për arsye të panjohura, njeriu që zbuloi kafkën e mbajti të fshehur ekzistencën e saj deri në vitin 2018.

Fosili 'Njeriu Dragon' mund të zëvendësojë Neandertalët si të afërmit tanë më të afërt 3
Kraniumi me nofkën Dragon Man, i cili mund të jetë një specie e re e njeriut të lashtë. © ️ MHK

"Në analizat tona, grupi Harbin është më i lidhur me H. sapiens sesa Neandertalët. Kjo do të thotë, Harbin ndau një paraardhës të përbashkët më të fundit me ne sesa Neandertalët, " bashkautori Chris Stringer i Muzeut të Historisë Natyrore, Londër i tha AFP.

"Ndërsa tregon tiparet tipike njerëzore arkaike, kraniumi Harbin paraqet një kombinim mozaiku të personazheve primitivë dhe të prejardhur që veçohet nga të gjitha speciet e tjera të quajtura më parë Homo," tha profesori Qiang Ji, i cili drejtoi kërkimin.

Dragon Man ndoshta ka jetuar në një mjedis të mbuluar me pyje të përmbytura si pjesë e një komuniteti të vogël. Duke pasur parasysh vendndodhjen ku u gjet kafka si dhe njeriun e madhësisë që nënkupton, ekipi beson se H. longi mund të ishte përshtatur mirë për mjedise të ashpra dhe do të kishte qenë në gjendje të shpërndahej në të gjithë Azinë.

Analiza evolucionare zbulon rezultate të habitshme

Studiuesit fillimisht studiuan kafkën, duke identifikuar mbi 600 tipare që ata ushqyen në një model kompjuterik që drejtoi miliona simulime për të përcaktuar historinë evolucionare dhe marrëdhëniet midis specieve të ndryshme. Kur arritën rezultatet, studiuesit u befasuan kur zbuluan se kompjuteri kishte vendosur kafkën e Harbinit në degën e vet të veçantë evolucionare.

Fosili 'Njeriu Dragon' mund të zëvendësojë Neandertalët si të afërmit tanë më të afërt 4
Këtu analiza filogjenetike e vendos kafkën në kontekstin e zhvillimit njerëzor. © ️ Inovacioni

Kishte identifikuar kafkën që i përkiste një specie krejtësisht të re hominine, një lloj njeriu arkaik që ishte i lidhur ngushtë me Homo sapiens, por jo identik me asgjë tjetër.

"Unë u befasova kur e pashë këtë," Tha Stringer. Ai kishte parashikuar që kafka do të etiketohej si një degë e Neandertalëve, jo si një i afërm i ngushtë i njerëzve modernë.

Për të vendosur kafkën në Pleistocenin e Mesëm, shkencëtarët u mbështetën në rezultatet e marra nga dy lloje të teknologjisë së avancuar të takimeve, fluoreshenca e rrezeve X dhe takimet e drejtpërdrejta të serive të uraniumit. Këto teste treguan se kafka Dragon Man duhej të ishte të paktën 146,000 vjet e vjetër.

Gjetjet e tjera përfshijnë një kafkë të fosilizuar nga provinca kineze e Dali që mendohet të jetë 200,000 vjet e vjetër dhe u gjet në 1978, dhe një nofull e gjetur në Tibet që daton 160,000 vjet më parë. Janë gjetur vetëm disa fosile Denisovan, asnjëra prej të cilave nuk ishte kranium i paprekur. Por njëri prej nofullave Denisovan të shëruar kishte dhëmbë shumë të mëdhenj - ashtu si kafka e Harbinit.

A ishte Njeriu Dragon një Denisovan?

Fosili 'Njeriu Dragon' mund të zëvendësojë Neandertalët si të afërmit tanë më të afërt 5
Përshtypja e një artisti të plotë se si mund të dukej lloji njerëzor 'Njeriu i Dragoit'. © ️ Inovacioni

Më shumë se 100,000 vjet më parë, disa specie njerëzore bashkëjetuan në të gjithë Euroazinë dhe Afrikën, duke përfshirë tonat, Neandertalët dhe Denisovans, një specie motër e zbuluar kohët e fundit për Neandertalët. "Dragon man" tani mund t'i shtohet asaj liste.

Por Neandertalët dhe Denisovasit ishin gjenetikisht më afër njëri -tjetrit sesa me Sapiens, ndërsa studimi i ri sugjeron se H. longi ishin më shumë anatomikisht të ngjashëm me ne sesa Neandertalët.

A është kjo një e dhënë që kafka e Harbinit po u jep shkencëtarëve shikimin e tyre të parë në fytyrën e vërtetë të Denisovanëve? Deri tani, ky nuk është përfundimi zyrtar. Por me rritjen e numrit të mbetjeve të fosilizuara të gjetura në Kinë, marrëdhënie të reja midis specieve njerëzore arkaike mund të vërehen dhe teoritë mund të ndryshojnë në mënyrë dramatike si rezultat.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Artikulli paraprak
Uruk

Uruk: Qyteti fillestar i qytetërimit njerëzor që ndryshoi botën me njohuritë e tij të përparuara

Neni Next
A kanë gjetur studiuesit "Unazat Gjigante" 30 milionë vjeçare në malet e Bosnjës? 6

A kanë gjetur studiuesit "Unazat Gjigante" 30 milionë vjeçare në malet e Bosnjës?