Dhomat misterioze të krijuara në shkëmb u gjetën në një shkëmb në Abydos, Egjipt

Dhomat misterioze të krijuara në shkëmb u gjetën në një shkëmb në Abydos, Egjipt 1

Sa më shumë kohë që kalon, aq më shumë zbulime bëhen në të gjithë botën. Këto zbulime të jashtëzakonshme na ndihmojnë të mësojmë më shumë për të kaluarën tonë dhe të krijojmë një pamje gjithnjë e më të qartë se si qytetërimi ynë ka evoluar me kalimin e kohës.

Një ekip nga misioni arkeologjik që vepronte në rajonin e pllajës së shkretëtirës në perëndim të Abydos, Egjipti i Epërm, gjeti një grup hapjesh të shpërndara në anën më të lartë të një shkëmbi - i cili është padyshim mjaft i pabesueshëm.

Dhomat misterioze të krijuara në shkëmb u gjetën në një shkëmb në Abydos, Egjipt 2
Varret shpesh gërmoheshin lart në faqet e shkëmbinjve për mbrojtje nga vjedhjet dhe sabotimet. © Ministria e Turizmit dhe Antikiteteve

Dr. Mustafa Waziri, Sekretar i Përgjithshëm i Këshillit Suprem të Antikiteteve, tha se këto hapje dhe hyrje janë në zonën e luginës së shenjtë në jug të varrezave mbretërore të Umm al-Ka'ab, dhe lashtësia e tyre daton në epoka e Ptolemaikut (323 - 30 para Krishtit).

Pas një studimi super të detajuar, u zbulua se këto hyrje të çojnë në dhoma të gdhendura në shkëmb, të cilat janë afërsisht katër metra të larta, dhe shumica e tyre ndryshojnë nga 1 në 2 dhoma - edhe pse ka disa me 3 dhe një grup tjetër i përbërë nga në pesë dhoma të lidhura me çarje të ngushta të prera në mure.

Dhomat misterioze të krijuara në shkëmb u gjetën në një shkëmb në Abydos, Egjipt 3
Dhomat e sapo gjetura egjiptiane nuk janë zbukuruar. © Ministria e Turizmit dhe Antikiteteve

Mohamed Abdel-Badi, kreu i Departamentit Qendror të Antikiteteve të Egjiptit të Epërm dhe kreu i misionit, tha se këto dhoma befasuese nuk kanë asnjë dekorim dhe janë të vendosura në puse vertikale të thella të lidhura me tunele uji natyral.

Po kështu, eksperti tha se shumë prej tyre përmbajnë fragmente qeramike, stola, tarraca si dhe një sërë vrimash të vogla në mure.

Misioni gjithashtu gjeti një dhomë me mbishkrime që përmbajnë emrat e mëposhtëm: Khuusu-n-Hor, nëna e tij Amenirdis dhe gjyshja e tij Nes-Hor.

Nga ana tjetër, Dr. Matthew Adams, i Institutit të Arteve të Bukura të Universitetit të Nju Jorkut dhe bashkëdrejtues i Misionit North Abidos, tha se këto dhoma ndoshta nuk janë varreza, pasi nuk ka dëshmi se ato janë përdorur për ndonjë varrim.

Dhomat misterioze të krijuara në shkëmb u gjetën në një shkëmb në Abydos, Egjipt 4
Dhomat janë të vendosura brenda luginës së shenjtë të Abydos © Ministria e Turizmit dhe Antikiteteve

Sidoqoftë, prania e saj në luginën e shenjtë në jug të varrezave mbretërore të Umm al-Qaab (e cila në mendimin e Egjiptit të lashtë ishte rruga drejt botës tjetër) dhe vendndodhja e saj në një nivel të lartë dhe e vështirë për t'u arritur nga shkëmbi, mund të tregojë se këto ndërtime kishin një rëndësi të madhe fetare.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Artikulli paraprak
Një kompleks i madh nëntokësor i prodhuar nga njeriu i vjetër miliona vjeçar ekzistonte në 5 të kaluarën

Një kompleks i madh nëntokësor i prodhuar nga njeriu i vjetër miliona vjeçar ekzistonte në të kaluarën

Neni Next
Makina Manna: Makina misterioze aliene që prodhonte ushqim për njerëzit e shkretëtirës 6

Makina Manna: Makina misterioze aliene që prodhonte ushqim për njerëzit e shkretëtirës