Xhuxhët e kuq mund të kenë planetë që strehojnë jetë aliene, sugjerojnë shkencëtarët

Xhuxh i kuq
© Mark A Garlick / Universiteti i Warwick

Xhuxhët e kuq janë yjet më të zakonshëm në galaktikën tonë. Më të vegjël dhe më të ftohtë se Dielli, numri i tyre i lartë do të thotë se shumë nga planetët e ngjashëm me Tokën të gjetur deri më tani nga shkencëtarët janë në orbitën e njërit prej tyre. Problemi është se, për të ruajtur temperaturat që lejojnë ekzistencën e ujit të lëngshëm, një kusht thelbësor për jetën, këta planetë duhet të orbitojnë shumë afër yjeve të tyre, shumë më tepër, në fakt, sesa Toka i bën Diellit.

Xhuxh i kuq
© Mark A Garlick / Universiteti i Warwick

Ana negative është se xhuxhët e kuq janë të aftë të gjenerojnë flakë të forta, shumë më të dhunshme dhe energjike sesa ato të lëshuara nga Dielli ynë relativisht paqësor, dhe kjo i ka bërë shkencëtarët të dyshojnë në aftësinë e tyre për të pritur planetë të aftë për të mbajtur jetën.

Si ndikojnë flakërimet?

Nuk është sekret që, në një masë të madhe, jeta në Tokë varet nga energjia e yllit të saj për të ekzistuar. Kjo nuk do të thotë se ndonjëherë, ashtu siç bëjnë të gjithë yjet, Dielli nxjerr gjenialitetin e tij dhe na dërgon shpërthime të forta që kanë potencialin për t’i bërë të padobishme termocentralet dhe rrjetet tona të telekomunikacionit. Përkundër kësaj, Dielli është relativisht i dobët në krahasim me yjet e tjerë. Dhe ndër më të dhunshmit janë, pikërisht, xhuxhët e kuq.

Xhuxh Eed
Ilustrim i një ylli xhuxh të kuq © NASA

Tani, një ekip studiuesish ka studiuar sesi aktiviteti i këtyre shpërthimeve mund të ndikojë në atmosferë dhe aftësinë për të mbështetur jetën e planetëve të ngjashëm me tonat që orbitojnë rreth yjeve me masë të ulët. Ata paraqitën gjetjet e tyre të Mërkurën në Takimi i 235 -të i Shoqërisë Amerikane Astronomike në Honolulu. Puna sapo është botuar në Astronomia e Natyrës.

Sipas fjalëve të Allison Youngblood, një astronom në Universitetin e Kolorados në Boulder dhe një bashkëautor i studimit, "Dielli ynë është një gjigant i qetë. Shtë më e vjetër dhe jo aq aktive sa yjet më të vegjël, më të rinj. Përveç kësaj, Toka ka një mburojë magnetike të fuqishme që devijon shumicën e erërave dëmtuese nga Dielli. Rezultati është një planet, yni, i mbushur me jetë. "

Por për planetët që rrotullohen rreth xhuxhëve të kuq, situata është shumë e ndryshme. Në fakt, ne e dimë se shpërthimet diellore dhe nxjerrjet masive koronare të emetuara nga këto yje mund të jenë shumë të dëmshme për perspektivat për jetën në këto botë, shumë prej të cilave gjithashtu nuk kanë mburoja magnetike. Në të vërtetë, sipas autorëve, këto ngjarje kanë një ndikim të thellë në banueshmërinë e planetëve.

Shpërthimet përfundimtare dhe të spërkatura me kalimin e kohës (siç ndodh me Diellin) nuk janë problem. Por në shumë xhuxh të kuq, ky aktivitet është praktikisht i vazhdueshëm, me ndezje të shpeshta dhe të zgjatura. Në studim, thotë Howard Chen nga Universiteti Northwestern dhe autori i parë i punimit, "Ne krahasuam kiminë atmosferike të planetëve që përjetojnë shpërthime të shpeshta me planetët që nuk përjetojnë shpërthime. Kimia atmosferike afatgjatë është shumë e ndryshme. Shpërthimet e vazhdueshme, në fakt, e shtyjnë përbërjen atmosferike të një planeti në një ekuilibër të ri kimik. "

Një shpresë për jetën

Shtresa e ozonit në atmosferë, e cila mbron një planet nga rrezatimi i dëmshëm ultravjollcë, mund të shkatërrohet nga aktiviteti intensiv i shpërthimit. Sidoqoftë, gjatë studimit të tyre studiuesit u befasuan: në disa raste, ozoni vërtet vazhdoi pavarësisht shpërthimeve.

Sipas fjalëve të Daniel Horton, autorit kryesor të hulumtimit, "Ne kemi zbuluar se shpërthimet yjore nuk mund të përjashtojnë ekzistencën e jetës. Në disa raste, djegia nuk gërryen të gjithë ozonin atmosferik. Jeta në sipërfaqe mund të ketë ende një shans për të luftuar. "

Një anë tjetër pozitive e studimit është zbulimi se analiza e ndezjeve diellore mund të ndihmojë në kërkimin e jetës. Në fakt, shpërthimet mund ta bëjnë më të lehtë zbulimin e disa gazeve që janë biomarkues. Studiuesit zbuluan, për shembull, se një shpërthim yjor mund të nxjerrë në pah praninë e gazrave të tillë si acidi nitrik, dioksidi nitrik dhe oksidi i azotit, të cilat mund të gjenerohen nga proceset biologjike dhe për këtë arsye tregojnë praninë e jetës.

"Fenomenet e motit në hapësirë," thotë Chen, "shpesh shihen si një detyrim ndaj banueshmërisë. Por studimi ynë tregoi në mënyrë sasiore se këto fenomene mund të na ndihmojnë të zbulojmë nënshkrimet e rëndësishme të gazit që mund të nënkuptojnë proceset biologjike. "

Total
59
Aksionet

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

Artikulli paraprak
Kafka baboon

Kafkat babunore 3,300-vjeçare zbulojnë vendlindjen e një qytetërimi misterioz

Neni Next
Alyoshenka, Xhuxhi Kyshtym

Alyoshenka, Xhuxhi Kyshtym: I huaji nga hapësira e jashtme ??